1. Haberler
  2. Dünya
  3. Kral III. CHARLES Monarşi Tartışmalarının Gölgesinde, 6 Mayıs’ta Taç Giyecek…

Kral III. CHARLES Monarşi Tartışmalarının Gölgesinde, 6 Mayıs’ta Taç Giyecek…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Örnek Resim

Kraliçe II. Elizabeth’in ölümünün ardından tahta çıkan Kral Charles’ın taç giyme töreni 6 Mayıs Cumartesi günü Westminster Abbey’de gerçekleşecek. Önceki hükümdarlarınkine göre daha kısa ve daha modern bir havada geçecek olan taç giyme töreninde yine de geleneksel unsurlar yer alacak. Detaylarının yavaş yavaş ortaya çıktığı taç giyme töreninin maliyeti de merak konusu oldu. Ancak Britlerin yüzde 51’i, törenin masraflarının hükümet tarafından ödenmesine karşı çıkıyor

İngiltere Kralı 3. Charles, annesi Kraliçe Elizabeth’in ölümünün ardından oturduğu tahtın başına yapılacak taç giyme töreniyle geçecek. 700 yıllık tahta oturacak olan Kral Charles’ın törenine ilişkin detaylar belli oldu.

İngiltere Kralı 3. Charles’ın taç giyme töreninde kullanılacak tahttan takacağı taca, elinde taşıyacağı küreden giyeceği kıyafetlere kadar her detay, yüzlerce yıllık gelenekleri yansıtıyor.

İngiltere kral ve kraliçelerinin taç giyme törenlerine dair birçok detay 1300’lü yıllarda yazılan Liber Regalis’e dayanıyor. Latincede “Kraliyet Kitabı” anlamına gelen bu eserin, Kral 2. Richard’ın eşi Kraliçe Anne ya da Kral 2. Edward’ın taç giyme töreni için hazırlandığı düşünülüyor. Kitap, din adamları ve kraliyet görevlilerine bir taç giyme töreninin nasıl yapılacağını ve törende neler kullanılacağını anlatıyor.

Scone taşı detayı

Kral 3. Charles, 6 Mayıs günü yapılacak törende 727 yıldır tüm hükümdarların taç giyme esnasında oturduğu “Taç Giyme Tahtı”na oturacak. Kral 1. Edward’dan itibaren 38 hükümdarın taç giydiği tahtın altında ise taç giyme mazisi daha eskilere dayanan Scone taşı bulunuyor. İskoç hükümdarlarının tarihi 11. yüzyıla kadar dayanan yıllarda taç giydiği Scone taşı, 1. Edward tarafından 1200’lerin sonunda İskoçya’daki Scone Katedrali’nden Londra’ya getirildi ve tahtın altındaki bölüme yerleştirildi.

Daha kısa ve modern tören

Buckingham Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre, Kral Charles’ın taç giyme töreni önceki hükümdarlarınkine göre daha kısa ve daha modern bir havada geçecek ancak yine de geleneksel unsurlar ihmal edilmeyecek.

2 bin 900 elmasla süslü taç

Törenin en önemli unsuru ise taç. Törende hükümdar iki, eşi bir taç giyecek. Kral Charles’ın, taç giyme esnasında başına Canterbury Başpiskoposu tarafından konacak Aziz Edward Tacı’nı aslında bir hükümdar hayatı boyunca yalnızca bir kere giyebiliyor. Sadece bu törende takılan taç, Westminster Katedrali dışına çıkarılamıyor. Taç Giyme Tahtı gibi 1. Edward için yapılan taç, 1. Charles’ın tahttan indirilmesiyle cumhuriyetçiler tarafından eritildi ve yok oldu.

Ancak 11 yıl sonra krallık yeniden kurulunca Kral 2. Charles eski tacın bir benzerinin yapılmasını emretti. 1660’tan beri tüm hükümdarların kullandığı Aziz Edward Tacı, tamamen altından ve değerli taşlardan oluşuyor ve 2 kilogramın üzerinde ağırlığa sahip. İlki Kral 1. Charles’tan sonra yok edilen, ikincisi ise Kral 2. Charles tarafından yaptırılan Aziz Edward Tacı’nı giydikten sonra dinen ve resmen kral olacak 3. Charles, törenin ardından saraya dönerken ise İmparatorluk Devlet Tacı’nı takarak katedralden ayrılacak.

Yaklaşık 2 bin 900 elmas, 17 safir, 11 zümrüt, 269 inci ve 4 yakutla süslü bu tacın en değerli parçası ise 170 karatlık Kara Prens yakutu. Yakut, İspanya’daki Gırnata Emiri Ebu Said’den İspanyol Kastilya Kralı’na, oradan da yapılan askeri işbirliği karşılığında “Kara Prens” olarak anılan Kral 3. Edward’ın en büyük oğlu Prens Edward aracılığıyla 15. yüzyılda İngiltere’ye geldi.

Kraliçe Camilla, Kraliçe Mary Tacı’nı takacak

Törende Kraliçe Camilla, Kraliçe Mary Tacı’nı takacak, ülkedeki en eski kraliyet tacı olan İskoçya Tacı ise 1651’den beri olduğu üzere takılmayacak ancak törende hazır bulunacak. İskoçya Tacı, İngiltere’de krallık 1649’da kaldırıldığı için İskoçya’da 1651’de kral olarak taç giyen, daha sonra 1660’ta İngiltere’de kraliyeti yeniden kuran 2. Charles tarafından son kez takılmıştı.

Kutsal kıyafetler giyilecek

Zaman içinde bazı kısımları değişse de dini tören bölümlerinin aynı kaldığı taç giyme seremonisinde Liber Regalis’e göre, hükümdarın kutsal kıyafetler giymesi gerekiyor. Bu kıyafetlerin başında ise “kefen tunik”, kaftan ve pelerin geliyor. Yine Latincede “colobium sindonis” adı verilen kefen tunik, hükümdarın başını ve kollarını geçirebileceği boşlukları bulunan, bazen kolsuz da tasarlanan bir giysi. Kefen tuniğin giyilmesi hükümdarın, Tanrı karşısına tüm dünyevi unvanlarını bir kenara bırakarak çıkması anlamına geliyor.

Yemin, kutsanma, taç giyme ve tahta çıkma gibi ritüellerden oluşan dini törende hükümdar, kefen tuniğin üzerine “Kraliyet Kaftanı” giyecek. Kefen tunik her hükümdar için özel üretilse de Kraliyet Kaftanı’nı 1911’den beri 3 hükümdar giydi. İki giysinin ardından hükümdarın boynuna ayini yöneten din adamları tarafından sadece kutsanan papazlara takılan şal ile kollarına hükümdarın halkla bağını sembolize eden manşetler takılacak. Kral Charles “Kraliyet Pelerini” ile taç giyme töreninin son kutsal kıyafetini giyecek.

Aziz Edward Asası da taşınacak

Törende Kral’ın göğsüne, alnına ve eline Kudüs’te üretilen kutsal yağ sürülecek. Taç giyen Kral, tahtta elinde dünyevi gücü ve manevi gücü temsil eden ucunda haç ve güvercin bulunan iki asa taşıyacak. Taç giyme seremonisinin ardından Kral, kutsal kıyafetlerin ve Aziz Edward Tacı’nın yerine İmparatorluk Devlet Tacı ve İmparatorluk Kaftanı’nı giyecek. Kral bu noktada sol elinde taşıdığı manevi gücü simgeleyen asa yerine ise Hristiyanlığı temsil eden küreyi taşıyacak.

Törene geliş ve dönüşte ise ne için kullanıldığı bilinmeyen Aziz Edward Asası da taşınacak. Kral 1. Charles’tan sonra Cumhuriyetçiler tarafından tamamı yok edilen kraliyet mücevherleriyle birlikte eritilen altın asa, 11 yıl sonra kraliyet tekrar kurulunca yeniden yapıldı. Neden kullanıldığı ve neyi sembolize ettiği o zaman da bilinmeyen asa, 1660’tan beri taç giyme töreni geçit seremonisinde taşınıyor.

İngilizler masrafları ödemek istemiyor

Öte yandan Kral Charles’ın taç giyme töreni için tüm hazırlıklar sürerken, Britanyalıların yarısından fazlası, Kral Charles’ın taç giyme töreni masraflarının hazineden karşılanmasını istemiyor. Tüm İngiltere’de büyük bir coşku ile kutlanacak taç giyme töreniyle ilgili yeni bir anket yapıldı.

YouGov’un yaptığı ankete katılanların yüzde 51’i, 6 Mayıs’taki taç giyme seramonisinin masraflarının hükümet tarafından ödenmesine karşı çıkarken, yüzde 32’si masrafların hazineden karşılanması gerektiğini söyledi.

“Kral Charles’ın taç giyme törenini ne kadar umursuyorsunuz?” şeklindeki bir soruyaysa katılımcıların yüzde 64’ü “çok değil” veya “hiç” şeklinde yanıt verdi.

En çok gençler karşı

4 bin 246 kişinin katıldığı anketin sonuçlarına göre, genelde hayat pahalılığından en çok etkilenen kesim olarak görülen gençlerin, tören masraflarının kamu bütçesinden karşılanmasına en çok karşı çıkanlar olduğunu ortaya koydu.

18-24 yaş arası katılımcıların yüzde 62’si masrafların hükümet tarafından karşılanmasına itiraz ederken, tören masraflarının hazine tarafından ödenmesini söyleyenlerin oranı yüzde 15’te kaldı.

Öte yandan 65 yaş üstü katılımcıların yüzde 43’ü taç giyme törenin maliyetinin vergi mükellefleri tarafından karşılanması gerektiğini belirtirken, buna karşı çıkanların oranıysa yüzde 44 olarak ölçüldü.

Maliyeti belli değil

Birleşik Krallık hükümeti taç giyme töreninin maliyetine ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.

Tören kapsamında 6 Mayıs’ta kraliyet kilisesinde yapılacak bir seramoninin yanı sıra, 7 Mayıs’ta Windsor Kalesi’nde bir konser düzenlenmesi bekleniyor. 8 Mayıs’ta ise ülke genelinde resmi tatil olacağı duyurulmuştu.

Andrea Bocelli sahnede

Ayrıca 7 Mayıs günü düzenlenecek olan görkemli konserde sahne alacak dünyaca ünlü şarkıcılar belli oldu. Grammy ödüllü ABD’li şarkıcı Katy Perry, 80’li yıllara damgasını vuran Lionel Richie ve İtalyan tenor Andrea Bocelli’nin sahne alacağı açıklandı.

Kişisel serveti 1.8 milyar Sterlin

İngiliz The Guardian Gazetesi Kral 3. Charles’ın kişisel servetinin tahmini olarak toplam 1,815 milyar Sterlin (yaklaşık 43 milyar TL) olduğunu açıkladı.

Kralın varlıklarıyla ilgili özel bir araştırma ve değerlendirme çalışmasını yürüttüğünü belirten gazete servetin malikanelerden elmas kaplı mücevherlere, Monet ve Dali’nin tablolarından, Rolls-Royce’lara, yarış atlarına ve nadir pullara kadar birçok değerli varlık içerdiğini belirtti.

Kraliyete ait varlıkların büyük ölçüde kamuoyu denetiminden gizlendiğini için tam değerinin kesin olarak bilinemediğini belirten gazete, kralın ayrıca veraset vergisinden de muaf olduğunu altını çizdi.

İngiliz The Times gazetesi birkaç gün önce kralın kişisel servetinin 600 milyar sterlin dolayında olduğunu bildirmişti. Bu rakamın üç katından fazla bir servet tahmininde bulunan The Guardian, The Times’ın kralın en değerli varlıklarını dışarıda bıraktığını iddia ediyor.

Kraliyet mensuplarının kişisel mali durumları hakkında yorum yapmayı reddeden Buckingham Sarayı, bunların “diğer bireyler için olduğu gibi özel kalması” gerektiğinde ısrar ediyor.

(tbmag.co.uk)

 

MONARŞİ TARTIŞMALARI

İngiltere’de Muhafazakar Parti’nin eski önde gelen isimlerinden Michael Anthony Ashcroft öncülüğünde düzenlenen araştırmaya göre, 6 Mayıs’ta görkemli bir törenle taç giyecek Kral Charles, hükümdarlığı döneminde yükselen cumhuriyetçilikle karşı karşıya kalacak.

Ankete göre İngiliz Milletler Topluluğu’na bağlı ülkelerin yarısı, yarın bir referandum yapılsa cumhuriyet ilanı için oy kullanacak. Bu ülkeler arasında Kanada ve Avustralya’nın bulunması dikkat çekiyor. Halkın çoğunluğunun monarşiye karşı çıktığı diğer Milletler Topluluğu ülkeleri arasında Bahamalar, Jamaika, Solomon Adaları ve Antigua Barbuda da yer alıyor.

Ankete katılan Avustralyalıların yüzde 42’si, Kanadalılarında yüzde 47’si monarşinin lağvedilmesi ve cumhuriyetin ilan edilmesi gerektiğini söyledi. Milletler Topluluğu üyesi Yeni Zelanda, Belize, Papua Yeni Gine gibi ülkelerde de cumhuriyet yanlılarının sayısının hızla artması dikkat çekti.

‘MONARŞİNİN MALİYETİ AZALTILMALI’

Birçok katılımcı İngiliz kraliyet ailesinin hayatta kalmak için modernleşmesi gerektiğini ifade etti. Monarşinin maliyetinin de düşürülmesi gerektiğini savunan katılımcılar arasında İngiltere’ye yönelik “sömürgeci güç” algısının güçlü olduğu görüldü.

Öte yandan İngiltere içinde Kral’a ve monarşiye desteğin büyük ölçüde sürdüğü kaydedildi.

2. ELIZABETH’İN ÖLÜMÜ TAHTI SARSTI

Kanada’da birçok kişi monarşinin ırkçı ve sömürgeci bir kurum olduğu fikrini savundu. Neredeyse her ülkede katılımcıların çoğu “İdeal bir dünyada monarşi gibi bir kurum olmazdı” dedi.

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in eylül ayında hayata veda etmesi, Britanya’nın ve İngiliz Milletler Topluluğu’nun geleceğiyle ilgili tartışmaların fitilini ateşlemişti. Birçok yorumcu, 70 yıl tahtta kalan 2. Elizabeth’in ölümüyle monarşinin zayıflayacağı, taht değişikliğinin Avrupa Birliği’nden ayrılarak halihazırda önemli bir yön değişimine giden Britanya’da dengeleri sarsabileceği yorumunu yapmıştı.

Britanya’ya bağlı İrlanda ve İskoçya’da da uzun süredir gündemde olan bağımsızlık tartışmaları son dönemde yükselişe geçmiş durumda.

(Sözcü)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kral III. CHARLES Monarşi Tartışmalarının Gölgesinde, 6 Mayıs’ta Taç Giyecek…
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sonsöz Gazetesi | İlkeli Gazeteciliğin Yerel Öncüsü ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin