1. Haberler
  2. AK PARTİ
  3. Salman Rüşdi’nin Durumu İyiye Gidiyor

Salman Rüşdi’nin Durumu İyiye Gidiyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Örnek Resim

Hint asıllı İngiliz yazar ve romancı Salman Rüşdi, iki gün önce New York’ta katıldığı bir etkinlikte saldırıya uğramıştı. New York eyalet polisinden yapılan açıklamada, 75 yaşındaki  Rüşdi’nin boynundan bıçak darbesi aldığı, hayati risk taşıdığı bildirilmiş ve Salman Rüşdi solunum cihazına bağlanmıştı.

Salman Rüşdi’yi bıçaklayan California doğumlu Hadi Matar ise New York’ta çıkarıldığı mahkemede suçlamaları kabul etmedi. Rüşdi’ye karşı ikinci dereceden cinayete teşebbüs ve bıçaklı saldırı düzenlemekle suçlanan 24 yaşındaki Matar, avukatı aracılığıyla mahkemeye sunduğu belgede suçsuz olduğunu iddia etti.

New York şehrinde yaşayan Salman Rüşdi, geçtiğimiz Cuma günü Buffalo kentine yakın Chautauqua Enstitüsü‘nde konferans vermek için kürsüye çıktığında 24 yaşındaki Hadi Matar‘ın bıçaklı saldırısına uğramıştı.

Boynundan ve vücudunun çeşitli yerlerinden 10’dan fazla bıçak darbesi alan Rüşdi, UPMC Hamot Surgery Center Hastanesi’ne helikopterle kaldırılarak ameliyata alınmıştı. Olay yerinde yakalanan Matar‘ın New Jersey Fairview’deki evi Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ekiplerince basılarak arama yapılmıştı.

Salman Rüşdi‘nin menajeri Andrew Wylie geç saatlerde açıklama yaparak, yazarın ameliyattan çıktığını, solunum cihazına bağlı olduğu ve muhtemelen bir gözünü kaybedebileceğini söylemişti.

Salman Rüşdi’nin 1988’de Birleşik Kırallık‘ta ilk baskısı yapılan  “Şeytan Ayetleri” kitabı, İslam dünyasının tepkisini çekmiş, Rüşdi hakkında dönemin İran lideri Ayetullah Humeyni tarafından ölüm fetvası verilmişti.

Rüşdi’ye Bıçaklı Saldırı

New York’un Buffalo kentine yakın Chautauqua Enstitüsü’nde konferans vermek için sahneye çıkan Salman Rüşdi, görgü tanıklarına göre siyah giyimli ve maskeli bir kişinin saldırısına maruz kalmıştı. Rüşdi, yumruklanması ve boynundan bıçaklanması sonucu yere düşmüştü. New York Valisi Kathy Hochul, bıçaklama esnasında çok kan kaybeden Rüşdi’nin hayatta olduğunu belirterek, ihtiyacı olan bakımı aldığını söylemiş, yardıma koşanlar arasında bulunan Dr. Martin Haskell ise Rüşdi’nin yaralarını “ciddi ama iyileşebilir” olarak nitelendirmişti.

SALMAN RÜŞDİ 

Salman Rüşdi 19 Haziran 1947 yılında Hindistan Bombay’da doğdu. Hint asıllı Britanyalı yazar ve romancıdır. Romanlarının çoğunda Hindistan’ı konu alır. Anlatım dili fantezi ve gerçekliği iç içe geçirmiş şekildedir.

Güntar Grass, Mikhail Bulgakov’dan etkilenmiştir. Booker ödülü ve daha bir çok ödülün sahibidir. Rüşdi, Urduca ve İngilizce konuşmaktadır. Müslüman bir ailede dünyaya gelmiştir. 1964 yılında diğer Müslümanlar ile birlikte zorunlu olarak Pakistan’a göç ederek Karaçi’ye yerleşmiştir.

Rüşdi, Cambridge’de tarih eğitimi aldı. Fantastik bilim kurgu denemesi olan ilk romanı Grimus eleştirmenlerin dikkatini çekti. 1981’de “Geceyarısı Çocukları” (Midnight’s Children) kitabı ile ün kazanmış ve kitabı sadece Birleşik Krallık’ta 1 milyonun üzerinde satmıştı. Ancak Rüşdi 1988’de dördüncü kitabının yayınlamasıyla ölüm tehditleri almış ve 9 yıl boyunca saklanarak yaşamak zorunda kalmıştı.

Hindistan tarihini ve politikasını eleştiren bu romanı Hindistan’da yasaklandı ardından Pakistan’da yasaklanarak aynı akıbete uğradı. “Şeytan Ayetleri” isimli kitabı ödül almış olsa da İslam’a hakaret ettiği gerekçesi ile Hindistan ve Güney Afrika’da yasaklandı. Bu yasaktan sonra Humeyni tarafından yazar için ölüm fetvası verildi.

İran dini liderinin ölüm fetvası verdiği Salman Rüşdi’ye yönelik saldırı, İran’da da yankı uyandırdı

Rüşdi’nin menajeri Andrew Wylie ise Associated Press’e yaptığı açıklamada, Rüşdi’nin sağlık durumunun iyiye gittiğini aktardı. Rüşdi’ye ilk müdahale eden isimlerden olan Dr. Martin Haskell ise saldırı sırasında iki polis memurunun olay yerinde olduğunu fakat polislerin saldırıyı sadece uzaktan izlediğini söyledi. Etkinlik katılımcılarının Rüşdi’ye yardım ettiğini söyleyen Haskell, “İzleyiciler saldırganı engellemeye çalıştı. Polis ve şerifin olmasına rağmen sahneye çıkıp Rüşdi’yi bıçakladı” dedi

Haskell, “Muhtemelen birkaç gündür buralarda bölgeyi analiz ediyordu. Bu spontane olan bir şey değildi” ifadesini kullandı.

Bıçaklı saldırıya uğrayan Salman Rüşdi iyileşti: Espri yapmaya başladı

Konuşmasında, ABD’nin tehdit alan yazarlar için ‘bir cennet’ olduğunu anlatmayı planlayan Rüşdi’ye sorular yöneltmek için etkinlikte olan Henry Reese de hafif yaralanmıştı. Reese, ülkelerinde ağır cezalar alma tehdidiyle karşı karşıya kalan, sürgündeki yazarlara destek veren bir sivil toplum kuruluşunun kurucularından….

Rüşdi’nin solunum cihazından ayrıldığına dair açıklama, konuşma yaptığı Chautauqua Enstitüsü’nün başkanı Michael Hill’den geldi. Hill tweet attı: ”Salman Rüşdi solunum cihazından ayrıldı ve konuşabiliyor.”

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Salman Rüşdi’nin Durumu İyiye Gidiyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sonsöz Gazetesi | İlkeli Gazeteciliğin Yerel Öncüsü ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin