Ticaret Bakanlığı, İsrail’in Gazze’deki soykırım operasyonunun 186. gününde İsrail’e iharacat kısıtlaması getirdiğini açıkladı.
Bakanlığın İsrail’e yönelik kısıtlama kararı inşaat demirinden yassı çeliğe, mermerden seramiğe kadar 54 ürün grubunu kapsıyor.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
* Türkiye, 9 Nisan 2024’ten itibaren bazı ürünlerin İsrail’e ihracatını kısıtlama kararı almıştır. Kararın gerekleri Bakanlıkça derhal yürütülecektir.
* İsrail, Gazze’de derhal ateşkes ilan edene ve yeterli miktarda, kesintisiz yardıma izin verinceye kadar belirlenen kısıtlamalar yürürlükte kalacaktır.
İSRAİL’E İHRACATI KISITLANAN ÜRÜNLER
1. Alüminyum Profiller
2. Alüminyum Teller
3. Boyalar
4. Bakır Profiller, Çubuklar ve Teller
5. Beton Mikserleri
6. Çelik Borular Ve Bağlantı Parçaları
7. Çelik Filmaşin
8. Çelik Kaplar ve Depolar
9. Çelik Köprü Aksamı
10. Çelik Kuleler
11. Çelik Profiller
12. Çimento
13. Çimentodan, Betondan veya Suni Taştan İnşaat için Bloklar ve
Levhalar
14. Demir Çelikten Tüm İnşaat Malzemeleri
15. Demir-Çelik Tüm Teller
16. Ekskavatörler
17. Elektrik Kabloları
18. Elektrik Panoları
19. Fayanslar
20. Fiberoptik Kablolar ve Elektrik İletkenleri
21. Forkliftler
22. Granit
23. Halat ve Kablolar
24. Hırdavat Ürünleri
25. Hidrolik Yağlar
26. İnşaat Demiri
27. İnşaat Makinaları
28. İnşaat Yalıtım Malzemeleri
29. İnşaatta Kullanılan Camlar
30. Kimyasal Bileşikler
31. Kimyasal Gübreler
32. Klinker
33. Kovalar, Kepçeler, Kürekler, Kıskaçlar ve Kancalar
34. Kükürt
35. Madeni Yağlar
36. Makaralı Zincirler
37. Mermer
38. Metal İşleme Makinaları
39. Metallerin İşlenmesinde Kullanılan Kimyasallar
40. Mineral Gübreler
41. Motor Yağları
42. Paletler
43. Plastik Borular
44. Sandviç Paneller
45. Seramikler
46. Solvent Boyalar
47. Tel Çekme Makinaları
48. Testere Makinaları
49. Tuğlalar
50. Uçak Benzini ve Jet Yakıtı
51. Vernikler
52. Vinçler
53. Yapıştırıcılar ve Tutkallar
54. Yassı Çelik Ürünleri
SEÇİM AYINDA ZİRVEYİ GÖRMÜŞTÜ
31 Mart 2024 yerel seçimlerine giderken meydanlarda yankılanan konulardan biri de AK Parti hükümetinin soykırım suçlamasına rağmen İsrail ile ticarete devam etmesiydi.
Ticaret Bakanlığı’nın geçen hafta yayımladığı resmi veriler, Türkiye’nin İsrail’e ihracatının seçim ayı olan martta 437 milyon dolarla son 6 aydır devam eden savaş döneminin zirvesini gördüğünü göstermişti. (SÖZCÜ)
Ticaret Bakanlığı, İsrail’e ihracata, inşaat demirinden yassı çeliğe, mermerden seramiğe kadar 54 ürün grubunda kısıtlama getirildiğini açıkladı. Kısıtlama kararının, İsrail Gazze’de ateşkes ilan edene kadar yürürlükte kalacağı belirtildi. İsrail, “Türk ekonomisine zarar verecek karşı tedbirler alınacağını” açıkladı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Türkiye’nin, “İsrail’in saldırıları başladıktan sonra Gazze’ye ve Gazze halkının yardımına koştuğu”, başta “gıda, sağlık, tıbbi yardım ve binlerce hasta tahliyesi olmak üzere, gemilerle ve uçaklarla on binlerce ton yardımları ulaştırdığı” ifade edildi. “İsrail’in ise uluslararası hukuku alenen çiğnemeye devam ettiği” belirtildi.
Özellikle BM Güvenlik Konseyi ve Uluslararası Adalet Divanı’nın söz konusu kararlarının hukuken bağlayıcı olduğunu belirten bakanlık, “Türkiye, tüm bu kararların uygulanmasının takipçisi olacağını defaatle açıklamıştır” dedi.
Ticaret Bakanlığı, Türkiye’nin 9 Nisan’dan itibaren, ilk aşamada 54 ürün grubunun İsrail’e ihracatını kısıtlama kararı aldığını duyurdu. İktidar, İsrail’le ticaret başlığı üzerinden seçim döneminde muhalefetten gelen eleştirilerle karşı karşıyaydı.
Yeniden Refah Partisi, 31 Mart seçimleri öncesi, Cumhur İttifakı ile işbirliği için “İsrail Büyükelçisinin kovulması, İsrail ile ticaretin tamamen kesilmesi” şartlarını öne sürmüştü.
İsrail: Türk ekonomisine zarar verecek karşı tedbirler alınacak
İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Türkiye’nin ihracatı kısıtlama kararına tepki gösterdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hamas’a destek uğruna “Türkiye halkının ekonomik çıkarlarını bir kez daha feda ettiğini” savunan Katz, “İsrail şiddete ve şantaja boyun eğmeyecek, ticaret anlaşmalarının tek taraflı olarak ihlal edilmesine göz yummayacak ve Türkiye’ye karşı Türk ekonomisine zarar verecek karşı tedbirler alacaktır” dedi.
Katz, “İsrail’in Türkiye’den ihracatı engellenecek ürünlerin listesinin hazırlanması” ve ABD’deki kuruluşlarla temasa geçilerek Türkiye’deki yatırımların durdurulması, Türkiye’den ürün ithalatının engellenmesi, Türkiye’ye yaptırım uygulanması gibi girişimlerde bulunacaklarını kaydetti.
TÜİK verilerine göre İSRAİL 13. sırada
TÜİK verilerine göre, 2023’te 5,4 milyar dolar ticaret hacmi ile Türkiye’nin ihracat listesinde İsrail 13’üncü sırada yer alıyor.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, 2024 yılının ilk çeyreğinde Türkiye’nin İsrail’e ihracatı yüzde 21,6 oranında düşüş kaydetti.
Aynı çeyrekte İsrail’e ihracatın toplam ihracat içindeki payı yüzde 2,06 oldu. 2023 yılının aynı döneminde ise bu pay yüzde 2,69 olmuştu.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin İsrail’e yönelik bir dizi tedbir almayı kararlaştırdığını dün açıklamıştı.
Fidan, İsrail’in Türkiye’nin Gazze’ye havadan yardım ulaştırma talebini reddettiğini “Hava Kuvvetlerimize ait kargo uçaklarıyla insani yardım operasyonlarına dahil olma talebimizi iletmiştik. Ürdün makamlarınca olumlu karşılanan bu talebimizin İsrail tarafından reddedildiğini bugün öğrendik” sözleriyle duyurmuştu.
“Bu durum karşısında biz de İsrail’e yönelik bir dizi yeni tedbir almayı kararlaştırdık” diyen Fidan, “Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından onaylanan bu tedbirler gecikmeksizin adım adım hayata geçirilecektir. İsrail ateşkes ilan edene kadar ve insani yardımlar Gazze’ye kesintisiz biçimde ulaştırılana kadar bu tedbirlerimiz devam edecektir.” şeklinde konuşmuştu.
CHP’li emekli büyükelçi Namık Tan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Bakan Fidan’ın ifadelerini eleştirerek, “En büyük hatalardan birisi de, dış siyaseti, iç siyasete, tabanın duygularına ve ideolojik saiklere göre yapmaktır. İdeoloji esaslı diplomasi, zaman içinde, sizi bütün sorunların tarafı haline getirir” ifadesini kullanmıştı. (BBC)
Geçtiğimiz cumartesi günü İstanbul’un Taksim semtinde bulunan İstiklal Caddesi’nde “Filistin İçin Bin Genç” isimli grup tarafından düzenlenen protesto yürüyüşünde polis 43 kişiyi darp edip ters kelepçe takarak gözaltına aldı. Yürüyüşte İsrail’in Gazze’deki soykırımı ve Türkiye’nin İsrail ile devam eden ticareti protesto ediliyordu. Konya’da da “Katil İsrail, işbirlikçi AKP” sloganlarının atıldığı bir protesto yürüyüşü düzenlendi. Filistin İçin Bin Genç grubu üyeleri daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AKP seçim mitinglerinde İsrail ile yapılan ticaretin devam etmesini protesto etmiş ve polis tarafından gözaltına alınmışlardı.
AK Parti iktidarının Filistin’de binlerce kişiyi katleden İsrail ile ticari ilişkilerini kesmesini talep eden “Filistin İçin Bin Genç” inisiyatifinden çok sayıda kişi polisin şiddet uygulamasının ardından gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya olayla ilgili 2 emniyet görevlisinin açığa alındığını ve mülkiye müfettişi görevlendirildiğini duyurdu.
İstiklal Caddesi’nde “Filistin İçin Bin Genç” inisiyatifi üyeleri ‘İsrail ile Ticarete Dur De’ sloganıyla eylem yapmak için 6 Nisan’da toplandı. Filistin’e destek yürüyüşüne polis müdahale etti.
Polis, İstiklal Caddesi’nde gerçekleşen eylemde yaklaşık 43 kişiyi ters kelepçe takarak gözaltına almıştı.