Nijerya’nın kuzeybatısında kaçırılan 100’den fazla öğrenci ve personel Kuriga köyüne döndü. Öğrencileri taşıyan otobüs konvoyu coşkuyla karşılandı.
Ordu Pazar günü yaptığı duyuruda, serbest bırakılmaları için 1 milyar naira (767.000 dolar) fidye ödenmesi gereken son tarihten günler önce, komşu Zamfara eyaletinde 76’sı kadın ve 61’i erkek olmak üzere 137 rehineyi kurtardığını duyurdu.
Öğrenciler, yetkililerden saklanmak amacıyla iki haftadan fazla bir süre boyunca ormanda yürütüldüklerini, ağaçların altında uyumak zorunda kaldıklarını, yarı pişmiş pirinçle beslendiklerini ve sadece kirli su içtiklerini anlattılar. Kaçırılan öğrencilerden biri olan Amina Alhassan, Kuriga’ya yanaşan bir otobüsün camından konuşurken “Haydutlar bile açtı. Kirli başörtülerimizi hijyenik ped olarak kullanıyorduk, her gün ağlıyor ve dua ediyorduk” dedi.
Serbest bırakılan öğrencilerden Tanko Musa, kaçıranların kendilerine hükümetin fidyeyi ödediğini ve bunun sonucunda serbest bırakılabileceklerini söylediklerini söyledi.”Ne kadar ödendiğini bilmiyoruz ama hükümetin onlara ödeme yaptığını söylediler” dedi.Bu haftanın başlarında Enformasyon Bakanı Muhammed İdris herhangi bir fidye ödenmediğini söyledi.
Bir güvenlik kaynağı, fidye parasını içerdiğini düşündüğü 14 siyah çantanın, 7 Mart’ta kaçırılan öğrencilerin Zamfara eyaletindeki bir bölgeye teslim edildiğini gördüğünü söyledi.
Rahatlayan ebeveynler, kaybettiklerini sandıkları çocuklarına bir göz atmak için otobüslerin etrafında toplandı. Kaçırılanlar arasında Hafsatu (19) ve Zaituna (16) adlı iki çocuğu da bulunan Yunusa Musa, “Çocuklarımızı bir daha görme umudumuz yoktu” dedi. Yunusa, Nijerya hükümetine, köylülerin artan güvensizlik nedeniyle terk etmek zorunda kaldıkları arazide tarım yapmalarına izin vermek için kasaba ve çevresine asker konuşlandırması çağrısında bulundu.
Nijerya okullarındaki adam kaçırma eylemleri ilk olarak on yıl önce kuzeydoğu Borno Eyaleti’ndeki Chibok’taki bir kız okulundaki 276 öğrenciyi kaçıran cihatçı grup Boko Haram tarafından gerçekleştirildi. Bazıları bir daha geri dönmedi.
Ancak o zamandan beri ideolojik bağlantısı olmayan suç çeteleri fidye parası alma taktiğini benimsedi. Kaçırma olayları, özellikle Kuzey Nijerya’da, fidye ödemek için birikimlerini bir araya getirmek zorunda olan aileleri ve toplulukları parçalayarak neredeyse her gün yaşanan bir olay haline geldi.
Ne Nijerya cumhurbaşkanlığı sözcüsü Ajuri Ngelale ne de Enformasyon Bakanı Muhammed İdris bu olayda fidye ödenip ödenmediğine ilişkin yorum taleplerine yanıt vermedi.
Kaynak: Reuters