1. Haberler
  2. Kategori Dışı
  3. Gazze’de ölü sayısı 30.000’i geçti. Ateşkes görüşmeleri devam ederken, insani kriz büyüyor

Gazze’de ölü sayısı 30.000’i geçti. Ateşkes görüşmeleri devam ederken, insani kriz büyüyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Örnek Resim

Gazze’de 7 Ekim’den sonra başlayan İsrail saldırıları sonrasında çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 30.000’in üstünde Filistinli hayatını kaybetti. Ateşkes görüşmeleri devam ederken insani kriz büyüyor. İsrail Refah’a saldıracağını açıklarken, bölgede sıkışan Filistinli sivillerin diğer bölgelere kaçacağına izin verileceğini açıkladı. Ancak Gazze’de sivillerin kaçacağı güvenli bir alan bulunmuyor.

Gazze Şeridi’nde açlık o kadar şiddetli hale geldi ki Ürdün ordusu havadan erzak dağıtmaya başladı. Salı günü internette yayınlanan videolar, paketlerin kıyıdan çok uzak olmayan bir yerde suya düştüğü sırada yüzlerce çaresiz Filistinlinin sahile toplandığını gösteriyordu.

gazze-ürdün-gıda-yardımı.jpg
Reuters tarafından elde edilen drone videosu, Ürdün uçaklarının yerinden edilmiş binlerce Filistinli sivile insani yardım atarken Gazze Şeridi’ndeki Deir al-Balah sahilinde toplanan insanları gösteriyor, 26 Şubat 2024.REUTERS

BM yetkilisi İsrail’in “insanları kasıtlı olarak yiyecekten mahrum bıraktığını” söyledi

Birleşmiş Milletler’e göre Filistin topraklarına ulaşan yardım miktarı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 50 azaldı. Gazze, Hamas’ın 7 Ekim’de mevcut savaşı ateşleyen İsrail’e yönelik acımasız terörist saldırısını başlatmasından önce neredeyse yirmi yıl boyunca Hamas tarafından yönetildi.

Bu vahim koşullar, BM’nin gıda hakkı özel raportörü Michael Fakhri’nin, Hamas saldırısına misilleme olarak Filistinli sivilleri aç bırakmaya yönelik kasıtlı ve yasa dışı bir girişim olduğunu söylediği eylem nedeniyle İsrail’i kınamasına yol açtı.

Filistinliler Gazze'nin kuzeyinde şiddetli açlıkla karşı karşıya
Filistinli çocuklar Gazze’deki Jabalia Mülteci Kampında yemek bekliyor, 26 Şubat 2024.DAWOUD ABO ALKAS/ANADOLU/GETTY

Fakhri, İngiliz The Guardian gazetesinde Salı günü yayınlanan bir röportajda, “İnsani yardımın geçişini kasıtlı olarak engellemek veya Gazze’deki küçük ölçekli balıkçı teknelerini, seraları ve meyve bahçelerini kasıtlı olarak yok etmek için insanların gıdaya erişimini engellemek dışında hiçbir neden yoktur.” dedi .

“İnsanları kasıtlı olarak yiyecekten mahrum bırakmak açıkça bir savaş suçudur” dedi. “Bir BM insan hakları uzmanı olarak benim görüşüme göre, bu artık bir soykırım durumudur. Bu, yalnızca bireyler veya bu hükümetin değil, İsrail Devleti’nin bütünüyle suçlu olduğu ve sorumlu tutulması gerektiği anlamına gelir.”

İsrail, Güney Afrika’nın BM’nin en yüksek mahkemesinde açtığı dava da dahil olmak üzere, Gazze’deki eylemlerinin soykırım teşkil ettiği yönündeki suçlamaları şiddetle reddetti . Hükümet ve ordu, savaşın Filistinlilere değil Hamas’a karşı olduğu ve sivillere zarar vermemek için mümkün olan her türlü önlemin alındığı konusunda ısrar ediyor.

Ancak İsrail Savunma Kuvvetleri, tahminen 1,5 milyon yerinden edilmiş kişinin savaştan sığınmak için sığındığı güneydeki Refah kentine yönelik bir kara saldırısına hâlâ hazırlanıyor. ABD ve diğer birçok ülke ve kuruluş, yoğun nüfuslu şehre yapılacak bir kara saldırısının sivil kayıplarında ciddi bir artışa yol açabileceği konusunda uyardı.

ABD ateşkes için bastırıyor, İsrail yalnızlaşıyor

Biden’ın Gazze’de 6 haftalık ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasına kısa sürede varılabileceği yönündeki anlaşma önerisine ilişkin İsrail hükümetinden resmi bir yorum gelmedi.

Beyaz Saray, İslam’ın kutsal ayı Ramazan’ın 10 Mart’ta başlamasından önce bir anlaşmaya varılmasını istediğini açıkça belirtti, ancak İsrail basınında çıkan haberler Başbakan Binyamin Netanyahu’nun herhangi bir anlaşmayı bozmaya çalışabileceğini öne sürüyor. Kendisi defalarca, Hamas Gazze’de tamamen dağıtılana kadar İsrail’in savaşına devam edeceğini söyledi; buna grubun hala Refah’ta bulunduğunu söylediği dört savaş birimi de dahil.

Siyasi analist ve “İsrail’de Demokrasinin Çarpık Kerestesi” kitabının yazarı Dahlia Scheindlin, CBS News’e, Netanyahu’nun “Biden yönetimine karşı durabileceğini gösteren bir gösteri yapmaktan hoşlandığını” söyledi. Ancak “Sonuçta İsrail’in güvenebileceği gerçek müttefikin Amerika olduğun ve Netanyahu hükümetinin bunu tamamen görmezden gelemeyeceğini” söyleyerek “Netanyahu’nun Biden yönetiminin isteklerini dikkate almaktan başka seçeneği yok. Biden yönetimi ona çoğu kişinin açık çek olarak gördüğü şeyi verdi, değil mi? Temel olarak İsrail’e siyasi koruma, muazzam ekonomik destek ve askeri destek sağladı” dedi.

Ancak Scheindlin, desteğin değiştiğini ve Beyaz Saray’ın “İsrail’e politikalarını değiştirmesi için baskı yapmak amacıyla politikayı kullanmaya hazır olduğunu ifade etmek için küçük ve kademeli olarak İsrail’e baskı yapmaya başladığını” söyledi.

Baskının yavaş yavaş İsrail’in askeri operasyonlarında değişiklik yapılması yönündeki arka kanal taleplerinden, daha fazla kamuya açık uyarılara ve hatta son zamanlarda “çok sınırlı sayıda şiddet yanlısı yerleşimciye yönelik yaptırımların duyurulması” gibi gerçek etkileri olan önlemlere doğru kaydığını söyledi.

Scheindlin ayrıca geçen hafta Bay Biden’ın üst düzey diplomatının İsrail işgali altındaki Batı Şeria’daki yerleşimlerin “uluslararası hukuka aykırı” olduğunu ilan etmesiyle ortaya çıkan söylem değişikliğine de dikkat çekti.

Artan baskının “İsrail’in yapabileceklerini ve yapamayacaklarını gerçekten etkileyebileceğini ve elbette İsrail’in en iyi müttefikiyle ilişkilerini tehlikeye attığına dair büyük bir sinyal gönderdiklerini” söyledi.

Birçok Avrupa ülkesinin “bu savaşın gitme şeklinden çok rahatsız olduğunu” belirterek, İsrail’in “bu konularda giderek daha fazla izole edildiğini” söyledi.  

Pazar günü CBS’n,n “Ulusla Yüzleş” programında konuşan Netanyahu, ordusunun Gazze’deki eylemlerini savundu ve ABD’nin, Hamas’ın 2015’te gerçekleştirdiği terör saldırısına benzer bir terör saldırısıyla karşı karşıya kalması halinde “çok daha fazlasını” yapacağını söyleyen Netanyahu, “Amerika ne yapardı? İsrail’in yaptığını yapmaz mıydınız? Çok daha fazlasını yapmış olurdunuz” dedi. (CBS News)

Gazze sağlık yetkilileri, İsrail saldırısında yardım bekleyen 104 kişinin öldüğünü söyledi

Gazze’deki sağlık yetkilileri Perşembe günü yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze Şehri yakınlarında yardım bekleyen insanlara açtığı ateşin 104 Filistinliyi öldürdüğünü ve 280 kişiyi yaraladığını, bir hastanenin ise 10 ceset ve düzinelerce yaralı hastayı aldığını bildirdi.

İsrail ordusunun bir sözcüsü, o bölgeye bombardıman yapıldığına dair herhangi bir bilginin bulunmadığını söyledi. Ordu daha sonra, yardım kamyonlarının Gazze’nin kuzeyine ulaşması sırasında itilme ve ezilme sonucu düzinelerce kişinin yaralandığını söyledi.,

İsrailli bir kaynak, askerlerin kalabalığın içinde kendilerine tehdit oluşturan “birkaç kişiye” ateş açtığını söyledi.Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın ofisi, “İsrail işgal ordusunun bu sabah Nabulsi kavşağında yardım tırlarını bekleyen halka karşı gerçekleştirdiği çirkin katliamı kınadığını” söyledi. Gazze Sağlık Bakanlığı sözcüsü Eşref el-Kudra, olayın Gazze Şehri’nin batısında, bölgenin kuzey kısmındaki el-Nabusi kavşağında meydana geldiğini söyledi.

Qidra, sağlık ekiplerinin El Şifa hastanesine gelen düzinelerce yaralıdan kaynaklanan yaralanmaların hacmi ve ciddiyeti ile baş edemediğini söyledi. Gazze Şehri’ndeki Kamal Adwan hastanesi başkanı Hussam Abu Safieyah, şehrin batısındaki olayda hastanenin 10 ceset ve düzinelerce yaralı aldığını söyledi.Safieyah Reuters’e telefonla yaptığı açıklamada, “Diğer hastanelerde kaç kişinin bulunduğunu bilmiyoruz” dedi. (Reuters)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Gazze’de ölü sayısı 30.000’i geçti. Ateşkes görüşmeleri devam ederken, insani kriz büyüyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin