Türkiye-Suriye arasında normalleşme süreci konuşulurken, Suriye Devlet Başkanı Beşar ESAD dikkat çeken bir açıklama geldi. Esad, asker kaçaklarına af çıkardığını açıklarken, bunun Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar üzerinde ne kadar etkili olacağı merak konusu oldu.
Beşar Esad, ülkede asker kaçaklarına yönelik af ilan edildiğini duyurdu. Esad tarafından imzalanan kararnamede, 3-4 ay içinde askerlik bildiriminde bulunanların hapis cezası almayacağı belirtildi. İmzalanan kararnamede, zorunlu askerlik görevinden kaçan ülkedeki kişilerin 3, ülke dışındakilerin ise 4 ay içinde teslim olmaları halinde hapis cezasından muaf tutulacağı da ifade edildi. Devlet Başkanlığından yapılan açıklamada, af kararının 21 Aralık’tan öncesini kapsayacağının altı çizildi.
Oda TV’de yer alan habere göre, Suriye hükümeti daha önce de benzer kararnamelerle af ilan etmişti. Af ilanı, Türkiye dahil çok sayıda ülkede yaşayan Suriyelinin dönüşü açısından önemli bir adım olarak görülüyor.
Bu adımın son dönemde Türkiye’den gelen Suriye’yle normalleşme sinyalleriyle aynı döneme denk gelmesi de dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen ay Suriye ile normalleşme adımları konusunda “Siyasette dargınlık olamaz” ifadesini kullanmıştı. Erdoğan, geçtiğimiz hafta “Suriye-Türkiye-Rusya üçlü olarak bir adım atalım istiyoruz. Önce istihbarat örgütlerimiz, ardından savunma bakanlarımız, daha sonra dışişleri bakanlarımız bir araya gelsin. Sonra da biz liderler olarak bir araya gelelim,” şeklinde açıklama yapmıştı.
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov ise “Erdoğan’ın Suriye’yi kapsayan üçlü görüşme önerisine olumlu bakıyoruz,” diyerek Moskova’nın konuyla ilgili Şam’la temasta olduğunu duyurmuştu.
Suriye’deki İç Savaş Süreci ve Devamı
2011’de başlayan ayaklanmayla iç savaşın çıktığı ülkede yüz binlerce insan hayatını kaybetti. Ülke nüfusunun yarısında fazlası evlerini terk etmek zorunda kaldı.
Beşar Esad, Rusya ve İran’ın yardımıyla ülkenin büyük bölümünün kontrolünü geri aldı.
Cumhurbaşkanlığı, kararnamenin 21 Aralık’tan önce işlenen suçlar için geçerli olduğunu kaydetti.
Uzun yıllar krizin yaşandığı ülkeye dönmek isteyen mültecilerin askere alınma korkusuyla planlarından vazgeçtiği belirtiliyor.