İsmi haftalardır ‘dizi sektöründe tekelleşme’ iddialarıyla anılan menajer Ayşe Barım, 2013 yılındaki Gezi Parkı olaylarıyla ilgili olarak Cuma günü sabah saatlerinde gözaltına alındı.
‘Ünlülerin menajeri’ Ayşe Barım’ın 2013 yılındaki Gezi Parkı olaylarıyla ilgili olarak Cuma günü sabah saatlerinde gözaltına alınması ardından ifadeye çağrılan oyuncuların sayısı arttı. Son olarak sanatçılar Halit Ergenç ve Dolunay Soysert‘in de ifadeye çağrıldığı bilgisi aktarıldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açıklamasında ismi haftalardır ‘dizi sektöründe tekelleşme’ iddialarıyla anılan menajer Ayşe Barım’ın 2013 yılındaki Gezi Parkı protestolarının planlayıcılarından olduğu iddia edildi.
Savcılık, Barım’ın şirketine bağlı sanatçıları 29 Mayıs-2 Haziran 2013 tarihleri arasında Gezi Parkı olaylarına katılmaları için yönlendirdiğini iddia etti. Barım’ın ayrıca bu dönemde Gezi Parkı davası tutuklusu Osman Kavala, Çiğdem Mater ve şu an yurt dışında bulunan oyuncu Memet Ali Alabora ile yoğun iletişim halinde olduğu iddia edildi.
Ev ve iş yerlerinde arama yapılan Barım’ın ‘Türkiye Cumhuriyeti’ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme’ suçlamasıyla gözaltına alındığı bildirildi.
Bu gelişmenin ardından Başsavcılık, Halit Ergenç ve Dolunay Soysert’in “kolluk marifetiyle” ifadeye getirilmesini istediği belirtildi.
Halit Ergenç ve Dolunay Soysert gibi oyuncuların da ifadeye çağrıldığı öğrenildi. Ergenç ve Soysert’in Gezi Olayları’na destek verdiği biliniyor. O dönem eylemlere sinema ve dizi dünyasından birçok isim destek vermişti.
Gezi Parkı olayları
Gezi Parkı olayları, 2013 yılında İstanbul’da Taksim Gezi Parkı’na yapılması planlanan AVM projesine karşı başlayan bir çevre protestosuyla başladı. Polisin sert müdahalesiyle birlikte bu protesto ülke çapında daha da büyüdü. Polis Türkiye’nin 80 ilinde eylemlerin gerçekleştiğini bildirdi.
Olayların ardından birçok protestocu ve aktivist yargılandı. Bu süreçte özellikle Osman Kavala gibi isimler ağır cezalar aldı. Dava kapsamında Türkiye İşçi Partisi milletvekili olan Can Atalay, film yapımcısı Çiğdem Mater, belgeselci Mine Özerden, şehir plancısı Tayfun Kahraman gibi isimler tutuklandı.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 10 Aralık 2019’da Kavala’nın derhal salıverilmesi yönünde karar verdi. Ancak Türkiye bu kararı uygulamadı. (Euronews Türkçe)