Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İran-ABD arasında Katar’ın arabuluculuğunda yeni süreç!

İran hükümeti, Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılmasına ilişkin önerisi konusunda Amerika

İran hükümeti, Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılmasına ilişkin önerisi konusunda Amerika Birleşik Devletleri’nden bir yanıt aldığını açıkladı. Ancak iki tarafın şartlar konusunda hâlâ anlaşmazlık içinde olması nedeniyle müzakerelerin geleceği belirsizliğini koruyor.

İran tarafı boğazın yeniden açılması için 7 günlük bir plan önerdi. ABD ve İran yetkilileri, Katar arabulucularının yardımıyla bir dizi dolaylı görüşme yürütüyor.

İran medyasında yer alan haberlere göre, Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ABD’nin yanıtını Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan‘a iletti.

Yanıtla ilgili ayrıntılar açıklanmadı, ancak Reuters haber ajansı bir kaynağa atıfta bulunarak, belgenin “iki tarafı Haziran ayında üzerinde anlaşmaya varılan mutabakat zaptının geliştirilmiş bir versiyonuna geri döndürme sürecini ve İran’ın nükleer programına ilişkin somut adımları” anlattığını belirtti.

İran, yedi günlük güven artırıcı planla ilgili ABD’den geri bildirim aldı

İran Dışişleri Bakanı Abbas Araqchi, Salı günü Doha’da Katar arabulucuları aracılığıyla, Washington ve Tahran arasında güven inşa etmeyi amaçlayan yedi günlük bir plan hakkında ABD’den geri bildirim aldı; görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan ancak İranlı olmayan bir yetkili Reuters’e verdiği demeçte, planın en büyük sorunlu noktasının görüşmelerin sıralaması olduğunu söyledi.
Yetkilinin açıklamasına göre, Araqchi’nin Çarşamba günü Tahran’da ABD’nin tepkisini görüşmesi bekleniyor.
İran geçen hafta, Arakçi’nin gerekli koşullar yerine getirilirse Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılabileceğini ve normal deniz geçişinin sağlanabileceğini söylediği yedi günlük bir öneri sunmuştu. ABD Başkanı Donald Trump daha sonra bu öneriyi reddetti ve bunun üzerine Katar arabuluculuğu devreye girdi.
Iran's Foreign Minister Vows 'Definitive' Retaliation against Israel
Yetkilinin açıklamasına göre, Katarlı arabulucular Pazartesi günü Washington’dan aldıkları geri bildirimleri ilettiler ve Amerika Birleşik Devletleri’nden dönüş yolunda Araqchi ve ekibiyle görüştüler.
Yetkili, dolaşıma sokulan belgenin, iki tarafı Haziran ayında varılan mutabakat zaptının geliştirilmiş bir versiyonuna döndürmeyi amaçlayan yedi günlük bir güven inşa sürecini özetlediğini ve İran’ın nükleer programına ilişkin somut adımları içerdiğini söyledi, ancak daha fazla ayrıntıya girmedi, anlaşmazlığın planın bileşenlerinden ziyade adımların sıralaması üzerinde yoğunlaştığını da sözlerine ekledi.
Katar, çatışmayı sona erdirmek ve Hürmüz Boğazı’nı yeniden açmak amacıyla Washington ve Tahran arasında mesajlar iletiyor. Haziran ayında imzalanan mutabakat zaptı kısa süreli bir ateşkese yol açmış ve boğaz ile İran’ın nükleer programına ilişkin hükümler içermişti. (Reuters)