1. Haberler
  2. Dünya
  3. İsrail, Gazze ve Lübnan sınırındaki köyleri boşaltıyor

İsrail, Gazze ve Lübnan sınırındaki köyleri boşaltıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Örnek Resim

Görüşmeler yardımın Gazze’ye ulaşmasını sağlayamıyor; İsrail Lübnan sınırını boşaltıyor

Pazartesi günü kuşatma altındaki Gazze Şeridi’ne yardım ulaştırmak için gösterilen diplomatik çabalar sonuçsuz kaldı ve İsrail, Lübnan sınırına yakın bir bölgede bulunan köylerin boşaltılması emrini verdi. Savaş yeni bir cepheye yayılabilir.

İsrail, 75 yıllık tarihinin en ölümcül günü olan 7 Ekim’de Hamas savaşçılarının İsrail bariyerini aşıp çoğu sivil olmak üzere 1.300 İsrailliyi vurarak öldürmesinin ardından, Gazze’yi yöneten Hamas hareketini yok etme sözü verdi.

2,3 milyon Filistinliye ev sahipliği yapan Gazze’yi tam bir abluka altına aldı ve benzeri görülmemiş hava saldırılarıyla vurdu; karadan da bir saldırı başlatması bekleniyor. Gazze yetkilileri, burada yaklaşık dörtte biri çocuk olmak üzere 2.800’den fazla kişinin öldüğünü ve 10.000’den fazla yaralının da hastanelerde malzeme sıkıntısı yaşandığını söylüyor.

Birleşmiş Milletler’e göre 1 milyon Gazzeli halihazırda evlerinden sürüldü. Elektrikler kesik, temiz su kıt ve hastanelerin acil durum jeneratörlerinin son yakıtı 1 gün içinde tükenebilir.

Bölge sakinleri, gece boyunca yapılan hava saldırılarının bugüne kadarki en ağır saldırılar olduğunu ve bombalamaların gün boyu devam ettiğini söyledi.

Komşusunun evi güneydeki ana şehir olan Han Yunus’ta olan Abed Rabayaa, “Savaşla hiçbir ilgisi olmayan çocukların cesetleri olan, etrafa dağılmış, havada uçan cesetler bulduğumuzda evin içindeydik” dedi. bölge bir gecede vuruldu.

Savaşın yeni bir cepheye yayılabileceğinin şimdiye kadarki en büyük işareti olarak İsrail, Pazartesi günü Lübnan sınırına yakın iki kilometre derinlikteki bölgedeki 28 köyün boşaltılması emrini verdi. Lübnan Hizbullah hareketi 5 İsrail mevzisini hedef aldığını açıkladı.

Geçen haftaki çatışmalar, Hamas gibi İran’ın müttefiki olan Hizbullah ile İsrail arasında 2006’da yaşanan savaştan bu yana Lübnan sınır bölgesindeki en ölümcül çatışmalar oldu.

Başbakan Binyamin Netanyahu parlamentoda yaptığı konuşmada İsraillilerin uzun bir savaşa hazırlanmaları gerektiğini söyledi. Netenyahu, “Artık tek bir hedefe odaklanmış durumdayız: güçlerimizi birleştirmek ve zafere doğru ilerlemek. Bu kararlılık gerektiriyor çünkü zafer zaman alacak. İran ve Hizbullah’a da bir mesajım var, bizi kuzeyde sınamayın. Bir zamanlar yaptığınız hatayı yapmayın. Çünkü bugün ödeyeceğiniz bedel çok daha ağır olacaktır” dedi.

‘BOMBURMAN, AĞLAMA, ÇIĞLIK, KAN’

Şu ana kadar 10 gün süren saldırılar, Hamas’ın uyarı sirenlerinin çaldığı İsrail’e roket atma kapasitesini ortadan kaldırmayı başaramadı. Hamas, Kudüs ve Tel Aviv’de barajı vurduğunu söyledi.

Siren sesleri üzerine, Netanyahu ve beş gün içinde ikinci kez İsrail’i ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, kısa süreliğine birlikte bir sığınağa sığındılar.

Diplomatik çabalar, İsrail’in kontrolünde olmayan tek çıkış yolu olan Mısır ile Refah kapısı üzerinden Gazze’ye yardım götürülmesi üzerinde yoğunlaştı. Pazartesi günü geçiş noktasının Mısır tarafı terk edilmişti; malzeme yüklü kamyonlar yakındaki Al-Arish kasabasında bekliyordu.

İsrail askerleri, İsrail'in kuzeyinde, İsrail'in Lübnan sınırı yakınında bir tankın yakınında duruyor

İsrail askerleri, İsrail’in kuzeyindeki Lübnan sınırı yakınında bir tankın yanında duruyor, 16 Ekim 2023. REUTERS/Lisi Niesner 

Kahire, Refah kapısının resmi olarak kapatılmadığını ancak İsrail’in Gazze tarafındaki saldırıları nedeniyle kullanılamaz durumda olduğunu söyledi.

Kuzey Sina’daki bir Kızılay yetkilisi, “Yardımın girmesi için yeşil ışığı bekliyoruz ve onlarca gönüllü her an hazır” dedi.

Pazartesi günü erken saatlerde iki Mısırlı güvenlik kaynağı Reuters’e, yardım ve Refah’taki tahliyeler için güney Gazze’de birkaç saatlik ateşkes konusunda anlaşmaya varıldığını söylemişti. Ancak Mısır devlet televizyonu daha sonra adı açıklanmayan üst düzey bir kaynağın böyle bir ateşkes üzerinde anlaşmaya varılmadığını söylediğini aktardı. İsrail ve Hamas da bunu yalanladı.

Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry gazetecilere verdiği demeçte, “Gazze’deki Filistinli sivillerin acılarının hafifletilmesine acil bir ihtiyaç var” diyerek Refah’ın yardım için açılması konusunda İsrail ile yapılan görüşmelerin şu ana kadar sonuçsuz kaldığını ekledi.

BM insani yardım şefi Martin Griffiths, malzemeleri ulaştırmak için Salı günü Kahire’ye gidiyordu. Ofisi, “Hayat kurtaran yardımların Refah sınır kapısından gecikmeden geçmesine izin verilmesi kritik önem taşıyor” dedi.

Washington, ABD pasaportu taşıyan birkaç yüz Gazzeli’den bazılarının ayrılmasına izin vermek için geçiş kapısının kısa süreliğine açılmasına odaklanıyor. Shoukry, Mısır’ın tıbbi tahliyelere izin verebileceğini ve bazı Gazzelilerin seyahat izniyle geçişine izin verebileceğini söyledi.

Ancak Mısır’ın kitlesel bir mülteci akınını kabul edeceğine dair kamuoyunda herhangi bir konuşma yapılmadı, bu da Gazzelilerin büyük çoğunluğuna bir çıkış yolu teklif edilmesinin pek olası olmadığı anlamına geliyor. Mısır ve diğer Arap ülkeleri, Filistinlilerin topraklarından sürülmesi anlamına gelecek kitlesel bir göçün kabul edilemez olacağını söylüyor.

Gazze’deki sınır kapısına ulaşmaya çalışanlar, güzergahın tehlikeli ve İsrail saldırısı altında olduğunu belirtti.

Kapının yakınındaki sakinlerden biri olan Hadeel Abu Dahoud, “Geçiş noktasına giderken Refah Caddesi’ni bombaladılar ve biz de çığlık atmaya başladık” dedi. “Gazze’de hiçbir yer güvenli değil. Nereye gitsek bombardıman, bombardıman, ağlama, çığlıklar, kan var.”

İsrail, Hamas’ın onlara orada kalmalarını söylemesine rağmen bölgenin kuzey yarısındaki bir milyondan fazla insanın güvenlikleri için güney yarısına gitmesi gerektiğini söyledi. Onbinlerce kişi itaat edip kaçarken, Birleşmiş Milletler bu kadar insanı insani bir felakete yol açmadan taşımanın mümkün olmadığını söylüyor.

Her gün hava saldırılarında Gazzeliler, enkazı kaldıracak neredeyse hiçbir mekanik ekipman olmadan, komşularını kurtarmak ve ölüleri kurtarmak için çıplak elleriyle düzleşmiş binaların molozlarını pençeliyor.

Sivil acil durum görevlisi Abid Saqir, Reuters’e bir bomba sahasında yaptığı açıklamada, bölgedeki yerlerde moloz altında en az 1000 cesedin bulunduğunu söyledi.

Gazze Şeridi’nin en büyük hastanesi olan Şifa hastanesinin müdürü Mohammad Abu Saleema, ağır yaralı hastaların Gazze dışındaki hastanelere gönderilmesi gerektiğini, aksi takdirde daha fazla tedavi için yer kalmayacağını söyledi.

Sağlık görevlileri, hastane jeneratörlerinin yakıtının bitmesi durumunda hayat kurtaran hastane ekipmanlarını kapatmak zorunda kalacaklarını söyledi.

Gazze sağlık bakanlığı yetkilisi Ashraf Al-Qidra, “Hastane çalışmayı durdurursa, başta Şifa olmak üzere hizmetlerimize güvenen yüzlerce ve binlerce hastanın hayatından tüm dünya sorumlu olacak” dedi.

Kayanak: REUTERS

Gazze’de Nidal al-Mughrabi, Bassam Massoud ve Nuha Sharaf, Kudüs’te Ari Rabinovitch, Dan Williams, Henriette Chacar, Dedi Hayun, Maayan Lubell, Emily Rose, James Mackenzie ve John Davison, Dubai’de Parisa Hafezi, Humeyra Pamuk, Hatem tarafından hazırlanan haberler Kahire’de Maher, Ahmed Tolba ve Omar Abdel-Razek, Washington’da Nandita Bose, Rami Ayyub ve Katharine Jackson, Birleşmiş Milletler’de Michelle Nichols Yazan: Angus MacSwan ve Peter Graff Düzenleyen: Philippa Fletcher, Hugh Lawson ve Howard Goller

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İsrail, Gazze ve Lübnan sınırındaki köyleri boşaltıyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sonsöz Gazetesi | İlkeli Gazeteciliğin Yerel Öncüsü ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin