Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İran, Hürmüz Boğazı’nı yeniden kapattı!

ABD ve İran karşılıklı hava saldırıları düzenlerken Tahran Hürmüz Boğazı’nın yeniden kapatıldığını ilan etti.

ABD ve İran karşılıklı hava saldırıları düzenlerken Tahran Hürmüz Boğazı'nın

Tahran, konteyner gemisine yapılan saldırının ardından ABD’nin hava bombardımanına maruz kalmasının ardından bölge genelinde misilleme saldırıları başlattı.

İran, ABD ile altı gün süren çatışmaların ardından Hürmüz Boğazı’nın kapalı olduğunu ilan ederek, geçen ay imzalanan ve su yolundan deniz trafiğini yeniden sağlamayı ve daha geniş kapsamlı bir barış anlaşmasının yolunu açmayı amaçlayan anlaşmayı tersine çevirdi.

Iran war: Strait of Hormuz will likely hurt US, global economies

İran Devrim Muhafızları Ordusu (İDGK), ABD ile yaşanan yoğun hava bombardımanının ardından Pazar günü su yolunun kapatıldığını duyurdu; ancak ABD, bazı gemilerin su yolundan geçmeye devam ettiğini belirtti.

ABD’nin Ortadoğu’daki güçlerini denetleyen ABD Merkez Komutanlığı, X kanalında yaptığı açıklamada, “İran boğazı kontrol etmiyor. Trafik akıyor” dedi.

İran’ın Kıbrıs bayraklı bir konteyner gemisine saldırmasının ardından, CENTCOM Cumartesi gecesi yaptığı açıklamada, güçlerinin “İran’ın boğazdan serbestçe geçen sivil denizcilere ve ticari gemilere saldırma kabiliyetini zayıflatmak” amacıyla 140 İran askeri hedefini vurduğunu belirtti.

Yapılan açıklamada, hedeflerin füze ve insansız hava aracı rampaları, deniz tesisleri, mühimmat depoları, iletişim ağları ve gözetleme noktalarını içerdiği belirtildi.

İran, komşu Arap ülkelerindeki ABD üslerini hedef aldığını söyleyerek bölge genelinde misilleme amaçlı insansız hava aracı ve füze saldırıları başlattı. Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Ürdün, Bahreyn ve Umman’da hava saldırıları olduğuna dair haberler vardı.

İran Devrim Muhafızları, Umman’ın Dukm limanındaki “deniz araçları için lojistik destek merkezlerini ve ABD uçak gemileri için yakıt ikmal tesislerini” imha ettiklerini iddia etti. Hasarın ayrıntılarını doğrulamayan Umman, saldırıyı kınadı. Saldırı, sultanlığın boğazdaki güvenlik konusunda görüşmeler için bir İran heyetini ağırlamasından sadece birkaç saat sonra gerçekleşti.

İngiliz askeri kuruluşu olan İngiltere Deniz Ticaret Operasyonları Merkezi’ne göre, Kıbrıs bayraklı gemi, Umman kıyı şeridi boyunca güney yönünde boğazdan geçerken vuruldu, kullanılamaz hale geldi ve mürettebatı cankurtaran botlarına binmek zorunda kaldı. Hindistan hükümeti, gemideki 10 vatandaşının kurtarıldığını ancak birinin hala kayıp olduğunu açıkladı. Boğazdan “serbest ve engelsiz” geçiş çağrısında bulundu.

Bir savaş gemisinin üzerinde yükselen alevlerin gece çekilmiş bir fotoğrafı.
ABD kuvvetleri bölgedeki gemilerinden birinden füze fırlatıyor. (ABD Merkez Komutanlığı/Reuters)

İran Devrim Muhafızları, birçok geminin “rotalarını düzeltmeleri ve onaylanmış güzergahta ilerlemeleri yönündeki uyarılarımızı ve talimatlarımızı dikkate almadığını” belirtti. Açıklamada, bunlardan birinin “uyarı ateşiyle vurularak durdurulduğu” da eklendi.

İran Devrim Muhafızları, boğazın “ABD müdahalesinin sonuna kadar” kapalı kalacağını belirterek, daha fazla Amerikan saldırısıyla karşılaşması halinde “bölgedeki ek düşman üslerini” hedef almayı değerlendireceğini de sözlerine ekledi.

Pazar günü, ikinci bir gemiyi de durdurup etkisiz hale getirdiğini ve Katar’daki El Udeid’deki ABD hava üssüne balistik füze saldırıları düzenleyerek bir savaş uçağı bakım merkezini ve komuta kontrol tesisini imha ettiğini iddia etti. ABD’den hasarla ilgili herhangi bir doğrulama gelmedi.

Arka planda büyük bir geminin bulunduğu boğazın kıyısında duran insanlar.

Avrupa, Hürmüz Boğazı’nda seyrüsefer ücreti alınmasına izin verilmesi yönündeki önerileri değerlendiriyor

Planlarda geçiş ücretlerinin zorunlu olmaması gerektiği belirtilirken, ABD yetkilileri İran’ı gemiler için güvenli geçiş garantisini kamuoyuna açıklamaya çağırdı.

Avrupa, zorunlu olmaması ve deniz taşımacılığını düzenleyen BM kuruluşunun desteğini alması koşuluyla, Hürmüz Boğazı’nda seyrüsefer ücreti alınmasına izin verebilecek önerileri inceliyor.

İngiltere Başbakan Yardımcısı David Lammy, zorunlu geçiş ücretlerinin getirilmesinin felaket olacağını söyledi. Ancak bazı kabine üyeleri, Malakka Boğazı ve Manş Denizi de dahil olmak üzere birçok doğal su yolunda belirli navigasyon hizmetleri için ödeme yapılmasının uygun olduğunu kabul ettiklerini belirtti.

17 Haziran’da imzalanan ABD-İran mutabakat zaptı, boğazdan ticaretin yeniden başlamasına olanak sağlamak ve İran ile Batı arasındaki başlıca anlaşmazlık noktaları olan Tahran’ın nükleer programı ve yaptırımların kaldırılması konularında görüşmeler için nefes alma alanı yaratmak amacıyla savaşta ateşkesi 60 gün uzattı.

Bazı dolaylı teknik görüşmeler dışında, bu müzakereler sonuç vermedi ve anlaşmanın kapsamına girmesi gereken Lübnan’da İsrail ile Hizbullah arasında çatışmalar devam etti.

İran’ın Pazartesi gecesi, Umman kıyılarına yakın güney güzergahından geçmekte olan ve İran’ın onaylamadığı 3 ticari gemiye saldırmasıyla, mutabakat zaptı çözülmeye başladı. Bu durum, ABD’nin misilleme olarak füze saldırılarına yol açtı ve yaklaşık bir hafta süren karşılıklı misillemeler başladı.

Çatışmaların yeniden başlaması küresel piyasaları sarstı, ancak Brent petrolünün fiyatı hafta sonuna girerken varil başına 75 dolardı; bu, savaş zamanındaki 120 doların üzerindeki zirvelerden oldukça düşük ve savaş öncesi ortalamasına yakın bir seviyeydi. Son fiyat, yatırımcıların ABD ve İran’ın tam ölçekli bir savaşa geri dönmekten kaçınmak istediğine ve küresel ekonominin Hürmüz Boğazı üzerindeki uzun süreli belirsizliğe uyum sağladığına dair inancını yansıtıyor gibi görünüyor.

ABD Merkez Komutanlığı, gemilerin güney güzergahı üzerinden su yolundan geçmeye devam ettiğini söyledi. Tahran, bölgedeki herhangi bir uzun vadeli anlaşmanın, Şubat ayında ABD-İsrail’in İran’a saldırısından kısa süre sonra ele geçirdiği boğaz üzerindeki kontrolünü tanımasını istiyor.

Pazar günü, İran’ın dini lideri Mucize Hamenei’nin kıdemli danışmanı Muhsen Rızaî’nin devletmedyasında şu sözleri söylediği aktarıldı: “Bu stratejik geçit, onlarca atom bombasından daha önemlidir ve İran İslam Cumhuriyeti onu koruyacaktır.”

Geçtiğimiz ay imzalanan mutabakat zaptında Tahran, “ticari gemilerin 60 gün boyunca ücretsiz ve güvenli geçişi için azami gayreti göstereceğini” taahhüt etmiş, bu süreden sonraki geçiş ücretleri veya harçlar konusunu ise daha sonra kararlaştırılmak üzere bırakmıştı.

İran, nüfuzunu koruma amacıyla, ateşkes süresince deniz yoluyla yapılan trafiğe ücret alınmadan izin vereceğini ancak bunun yalnızca İranlı yetkililerle koordinasyon içinde ve ülkenin kıyılarına yakın onaylı bir güzergah üzerinden gerçekleşeceğini belirtti.

Cumartesi günü Umman’da İranlı ve Ummanlı yetkililer arasında güney güzergahı üzerinden geçiş konusunda anlaşmaya varmak amacıyla görüşmeler yapıldı, ancak şu ana kadar bir anlaşmaya varılamadı. Tahran’daki rejim yanlısı sertlik yanlıları, İran’ın savaştan elde ettiği en büyük stratejik kazanım olarak gördükleri bu konuda uzlaşmaya yanaşmıyorlar.

Tahran rejimi içindeki bölünmelerin olası bir örneği olarak, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi başkanlığındaki İran heyeti Maskat’tan ayrıldıktan kısa bir süre sonra Umman bombalandı.

Füze saldırısının siyah beyaz havadan çekilmiş fotoğrafı.
ABD Merkez Komutanlığı’nın İran askeri hedeflerine yönelik saldırıları gösterdiğini belirttiği bir videodan alınan ekran görüntüsü. Fotoğraf: Reuters

Reuters’e konuşan üst düzey bir İranlı kaynak, İran, ABD, Katar ve Pakistan’ın, Araghchi’nin hâlâ Umman’da olduğu sırada Cumartesi günü için arabulucuların ayarlamaya çalıştığı bir görüşmede müzakere etme konusunda anlaştıklarını söyledi. İran Devrim Muhafızları’nın Umman hedeflerini bombalamaya başlamasından önce bu çabaların sonuç verip vermediği hemen belli olmadı.

Süregelen diplomatik çabalar arasında, her iki tarafın liderleri de savaşçı söylemlerde bulundular. Hamenei, babasının ve selefinin öldürülmesinin intikamını alacağına yemin etti.

İran’ın yeni dini lideri, babası Ali Hamaney’in geçen haftaki cenazesinden bu yana ilk yazılı mesajında, “İntikam, milletimizin iradesidir ve kaçınılmaz olarak yerine getirilecektir” dedi. İran’ın hedef alınacak kişilerin bir listesini hazırladığını da belirtti.

Tahran'da bir adam İran füzesi ve bayrağının maketinin önünden geçiyor.
Bir adam Tahran’da İran füzesi ve bayrağının maketinin önünden geçiyor. (Majid Asgaripour/Batı Asya Haber Ajansı/Reuters)

Birkaç saat önce Trump, Truth Social platformunda kendisine yönelik herhangi bir suikast girişiminin ABD’nin İran’ı “tamamen yok etmesine” yol açacağını yazmıştı.

Trump, “İran İslam Cumhuriyeti’ne doğrultulmuş 1000 füze kilitlendi ve yüklendi; İran hükümeti, dünyanın birçok köşesinde dile getirdiği, Amerika Birleşik Devletleri’nin görevdeki Başkanı’na, bu durumda BANA, suikast düzenleme veya suikast girişiminde bulunma tehdidini hayata geçirirse, binlerce füze daha derhal devreye sokulacak!” diye yazdı.

The Guardian