Arap ülkeleri, sivillere yönelik saldırıları, sivillere yönelik her türlü şiddet ve terör eylemini ve altyapı tahribatını reddediyor ve İsrail’in Filistin yerleşim bölgesindeki nüfusa karşı Gazze’de uyguladığı Filistinlilerin bireysel ve toplu olarak zorla nakledilmesini ve toplu cezalandırma politikasını kınıyor.
Dokuz Arap ülkesi, BM Güvenlik Konseyi’ne Orta Doğu ihtilafının taraflarını derhal ateşi kesmeye mecbur bırakması yönünde çağrıda bulundu.
Bahreyn, Mısır, Ürdün, Katar, Kuveyt, Fas, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman ve Suudi Arabistan dışişleri bakanları tarafından kabul edilen ortak bildiride, BM Güvenlik Konseyi’ne “tarafları acil ve kalıcı bir ateşkes taahhüt etmeye” çağırıda bulunuluyor.
Üst düzey diplomatlar, BM Şartı tarafından güvence altına alınan meşru müdafaa hakkının uluslararası hukukun ihlallerini haklı çıkarmadığına ve olup biteni açık bir insani hukuk ihlali olarak nitelendirmedeki başarısızlığın, bu uygulamaya yeşil ışık yakmakla aynı anlama geldiğine dikkat çekti.
Yapılan açıklamada, İsrail’in Filistin bölgesindeki halka karşı saldırmasına yönelik “Arap ülkeleri, sivillere yönelik saldırıları, sivillere yönelik her türlü şiddet ve terör eylemini ve altyapının tahrip edilmesini reddediyor ve [Gazze’deki Filistinlilerin] bireysel ve kolektif olarak zorla nakledilmesini ve toplu cezalandırma politikasını kınıyor” denildi.
Dokuz Arap ülkesinin dışişleri bakanları, “mevcut çatışmanın Orta Doğu’nun diğer bölgelerine yayılma olasılığı konusunda derin endişelerini” dile getiriyor ve tüm taraflara azami itidal gösterme çağrısında bulunuyor. Açıklamada, “Bu çatışmanın genişlemesi hem bölge halkları hem de dünyanın güvenliği ve istikrarı açısından ciddi sonuçlar doğuracaktır” ifadelerine yer verildi.
Gelişmeler
Gazze merkezli Filistinli radikal grup Hamas’ın militanlarının 7 Ekim’de Gazze Şeridi’nden İsrail topraklarına saldırı düzenlemesiyle Ortadoğu’da gerilim yeniden alevlendi. Hamas, saldırıyı İsrail yetkililerinin Kudüs’ün Eski Şehir bölgesindeki Tapınak Dağı’ndaki Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırgan eylemlerine yanıt olarak nitelendirdi. Buna yanıt olarak İsrail, Gazze Şeridi’ni tamamen abluka altına aldığını duyurdu ve bölgeye, Lübnan ve Suriye’nin belirli bölgelerine hava saldırıları düzenlemeye başladı. Batı Şeria’da da çatışmalar sürüyor.