1. Haberler
  2. Öne Çıkan
  3. ABD, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’yle Savunma Anlaşması imzaladı. Cem Gürdeniz ve Sabahattin İsmail açıklama yaptı…

ABD, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’yle Savunma Anlaşması imzaladı. Cem Gürdeniz ve Sabahattin İsmail açıklama yaptı…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Örnek Resim

ABD Uluslararası Güvenlik İşleri Savunma Bakan Yardımcısı Celeste Wallander ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Savunma Bakanı Vasilis Palmas, İkili Savunma İş birliği Yol Haritası’nı imzaladı. Yapılan açıklamada yol haritasının önümüzdeki beş yıl boyunca ikili savunma ilişkisinin öncelikleri ve yönü konusunda temel bir anlaşma olup, güvenlik ortaklığımızda ileriye doğru atılmış hoş bir adım olduğu ifade edildi. Konuyla ilgili yapılan açıklamalarda ise şu ifadelere yer verildi:

“Yapılan açıklamadaBu imza, Doğu Akdeniz’de istikrar ve güvenliği artırmak için geçen Haziran ayında Washington’da düzenlenen ikinci ABD-GKRY Savunma ve Güvenlik İş birliği Diyaloğu’na dayanmaktadır. 9-10 Eylül tarihlerinde gerçekleştirdiği ziyarette Bakan Yardımcısı Wallander ayrıca GKRY Başkanı Nikos Christodoulides ile bölgesel etkinlikleri ve ikili iş birliğini görüştü ve Larnaka’daki Ortak Kurtarma Koordinasyon Merkezi’ni ziyaret etti. GKRY’ye bölgesel insani yardımda devam eden liderliği ve Doğu Akdeniz’de krizde olan vatandaşlara verdiği destek için teşekkür etti.”

ABD ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), İkili Savunma İş Birliği Yol Haritası’nı imzaladı

Yapılan anlaşma sonrasında yayımlanan ortak bildiride ise bahse konu anlaşmanın Avrupa ve Doğu Akdeniz için önemine vurgu yapıldı. Bildiride şu ifadelere yer verildi:

“Avrupa ve Doğu Akdeniz’in genel istikrarı ve güvenliği, Amerika Birleşik Devletleri ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi için hayati öneme sahiptir. Bu bölgedeki güvenlik zorluklarının karmaşıklığı ve gelişen doğası, barış, istikrar, demokratik ilkeler ve hukukun üstünlüğünün sağlanması için benzer düşünen ortaklar arasında savunma ve güvenlik konularında dikkatlilik, katılım ve yakın iş birliğini zorunlu kılmaktadır.   

Bu amaçla, ABD Savunma Bakanlığı ve GKRY Savunma Bakanlığı, İkili Savunma İşbirliği Çabaları Yol Haritası’nın imzalanması yoluyla mevcut ve öngörülen uluslararası güvenlik endişelerini ele almak için iş birliği yapma taahhütlerini yeniden teyit etmektedir. Yol haritası, insani krizlere verilen yanıtı geliştirmek ve iklim değişikliğinin ulusal güvenlik etkileri, kötü niyetli etkiyle mücadele ve askeri kuvvetler arasında birlikte çalışabilirlik oluşturma gibi temel güvenlik endişelerini daha iyi anlamak ve ele almak için bir çerçeve oluşturmaktadır. Sonuç olarak, yol haritası kapsamındaki tüm çabalar bölgede istikrarı, güvenliği ve refahı teşvik etmeye yöneliktir. ABD Savunma Bakanlığı ve GKRY Savunma Bakanlığı arasındaki geliştirilmiş savunma iş birliği, her iki ülkeyi Doğu Akdeniz’deki karşılıklı olarak faydalı politika hedeflerini desteklemeye daha iyi hazırlamak için hoş bir fırsat sunmaktadır.” (defenceturk)

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, ABD ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasındaki anlaşmaya ilişkin, “Şiddetle kınıyoruz. KKTC’yi yok sayan ve GKRY’yi adanın tek temsilcisi olarak gören yaklaşım gözden geçirilmelidir” ifadesini kullandı. (AA)

Emekli Amiral Cem Gürdeniz: BM dayatmada bulunursa Türkiye’ye KKTC’de deniz ve hava üsleri verilmeli

DENİZKURT-I  - Sputnik Türkiye, 1920, 12.09.2024

© Orhan Çiçek

Güney Kıbrıs ile ABD arasında “Savunma İşbirliği Yol Haritası” imzalandı. Bu gelişmede bölgede ses getirirken anlaşmanın ne anlama geldiği merak ediliyor. Peki bu anlaşma Mavi Vatan kavramını nasıl etkiler? Ne anlama geliyor? Türkiye’nin bu anlaşma karşısında atacağı adımlar ne yönde olacak? Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz Sputnik’e anlattı.

Güney Kıbrıs ile ABD arasında “Savunma İşbirliği Yol Haritası”  imzalandı. Bu gelişmede bölgede ses getirirken anlaşmanın ne anlama geldiği merak ediliyor. ABD’nin “Avrupa ve Doğu Akdeniz’in istikrar ve güvenliği için önemli” diyerek duyurduğu anlaşma ne anlama geliyor? Peki bu anlaşma Mavi Vatan kavramını nasıl etkiler? Bu hamle Türkiye ve Kuzey Kıbrıs için ne anlama geliyor? Türkiye’nin bu anlaşma karşısında atacağı adımlar ne yönde olacak? Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz Sputnik’e anlattı.

‘Bu anlaşmayla KKTC’nin Kuzey bağımsız varlığını sürdürmesini önlemek amaçlanmıştır’

Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz Güney Kıbrıs ile ABD arasında imzalanan “Savunma İşbirliği Yol Haritası” anlaşmasının amaçlarından birini “KKTC’nin Kuzey bağımsız varlığını sürdürmesini önlemek” olarak aktarırken duruma yönelik düşüncelerini şu sözlere aktardı:

ABD ve Güney Kıbrıs Rum yönetimi arasında yapılan savunma işbirliği yol haritası anlaşması ABD Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamaya göre mevcut ve öngörülen uluslararası güvenlik endişelerini ele almak için iş birliği yapma taahhütlerini yeniden teyit etmekteymiş. Ayrıca Yol haritası, insani krizlere müdahaleyi geliştirmek ve iklim değişikliğinin ulusal güvenlik etkileri, kötü niyetli etkilere karşı koyma ve askeri güçler arasında birlikte çalışabilirliği oluşturma dahil olmak üzere temel güvenlik kaygılarını daha iyi anlamak ve ele almak için bir çerçeve oluşturuyormuş. Bunlar tabi ki görünen amaçlar. Görünmeyen gündem kanaatimce iki hedefe yönelik; birincisi gelecekte adadaki Amerikan deniz hava ve hatta kara varlığına güçlendirerek Suda ve Dedeağaç‘tan sonra Akdeniz’de üçüncü büyük Amerikan yığınaklanmasına alt yapı sağlamak; ikincisi de Türkiye’ye gözdağı vererek gelecekte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bağımsız varlığını sürdürmesini önlemek için gereken altyapıyı hazırlamak olarak değerlendiriyorum.”

‘Bu anlaşmanın en çok Türkiye’nin aleyhinde olacağını söylemeye zaten gerek yok’

Gürdeniz, Sputnik’e yaptığı açıklamada anlaşmanın bölgede yaratacağı değişiklikleri “Bu anlaşmanın en çok Türkiye’nin aleyhinde olacağını söylemeye zaten gerek yok” diyerek özetlerken sözlerini şu şekilde tamamladı;

“Bu anlaşmanın ne tip değişiklikler getireceğinin ipuçlarını imza Töreni sonrası Rum savunma Bakanı‘nın yaptığı açıklamalardan anlayabiliriz şöyle demiş: ‘İmzalanan İkili Savunma İşbirliği Yol Haritası, ilişkilerimizi daha da derinleştirecektir stratejik ortaklığımız şu anda hiç olmadığı kadar güçlü bir seviyededir. Uluslararası Askeri Eğitim ve Öğretim (IMET) programı ve Kıbrıslı askerlere ABD’de eğitim alma olanağı sağlanması, Tedarik ve Karşılıklı Hizmet Verme Anlaşması (ACSA) ve Güney Kıbrıs’ın New Jersey eyaleti ile Eyalet Ortaklığı Programı’na (SPP) dâhil edilmesi bunun kanıtıdır. Program, ordumuza teknik bilgi, bilimsel bilgi birikimi ve askeri konularda sürekli gelişmelere erişim imkanı sağlıyor. 2022 yılında ABD’nin Kıbrıs’a yönelik silah ambargosunun kaldırılması ve 2023 yılında da bu kararın yenilenmesi çok önemlidir. Bunlar Kıbrıs’ın bölgedeki rolünü ortaya koymakta ve askeri teçhizatımızın modernizasyonunu sağlamaktadır.’ Anlaşmaya imza koyan ABD Savunma Bakan Yardımcısı Celeste Wallander da İkili Savunma İşbirliği Yol Haritası’nın imzalanmasının, Güney Kıbrıs ile ABD arasındaki ikili savunma ilişkilerinde önemli bir mihenk taşı olduğunu belirterek, Güney Kıbrıs’ın Avrupa ve Doğu Akdeniz’de ABD’nin bir ortağı olduğunu ve Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Doğu arasında köprü görevi gördüğünü söylemiş.

ABD soğuk savaş sonrası Kıbrıs’ı, ilk kez 2006 yılında İsrail Lübnan savaşında Lübnan’dan tahliye operasyonları sırasında güvenli liman olarak kullanmıştı. Ayrıca 2023’de Sudan ve İsrail’den gelen Amerikalıları kabul ederek sadakatini kanıtlamıştı. Bugün de ABD Gazze’ye yardım operasyonları ve bölgedeki savaş gemilerine destek için GKRY limanlarını kullanıyor.

“Kanaatimce bu anlaşma bölgedeki jeopolitik dengenin Türkiye aleyhinde değişimini tetikleyecektir. Dolayısı ile ABD’nin Süveyş Kanalı, Levant kıyıları ve Güney Ege geçitlerini kontrol eden böylesine kritik bir coğrafyada üslenme ve lojistik destek tesisleri kurma olanağı elde etmesi doğu Akdeniz stratejisinde diğer küresel güç rakiplerinin de aleyhinde olacaktır. Bu olanak İsrail’in ilerden savunulması için de büyük fırsat penceresi açacaktır. Doğu Akdeniz’de en büyük etki şüphesiz Suriye’deki Amerikan askeri varlığının desteklenmesine, ve ayrıca devam eden Gazze savaşında İsrail’in desteklenmesine katkı sağlayacaktır. Bu anlaşmanın en çok Türkiye’nin aleyhinde olacağını söylemeye zaten gerek yok. Adada zaten iki egemen İngiliz üssü vardı şimdi bu eksene Amerikan varlığını da eklemek gerekecektir.”

“Bu anlaşma, 1959 tarihli Kıbrıs Cumhuriyeti Kurucu Anlaşması ve Garanti Anlaşmasının artık tanınmadığı anlamına gelir”

Emekli Tümamiral Gürdeniz ABD’nin bu anlaşmayı mihenk taşı olarak görmesinin doğal olduğunu belirtirken stratejik ortaklığa etkilerini şu şekilde belirtirken:

ABD’nin bu anlaşmayı mihenk taşı olarak görmesi doğaldır çünkü Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarihi boyunca komünist partinin Avrupa’da en güçlü olduğu Amerikan karşıtlığının her dönem tepe yaptığı bir Rusya kalesi iken özellikle 2008 sonrası süratle Amerikan etki alanına girdi ve şu an tamamen bir Amerikan kalesine dönüşmüş durumda.

Gerçekte ABD’nin büyük bir diplomasi zaferi olarak da görülebilir. Tabii ki ABD’nin Türkiye’nin tanımadığı 74 Barış harekatının halen ateşkes safhasında durmuş olduğu bir konjonktürde bu ülkeyle Türkiye’nin bir NATO müttefiki olarak savunma iş birliği anlaşması imzalaması fay hatlarını kırmaya adaydır. Bu anlaşma, 1959 tarihli Kıbrıs Cumhuriyeti Kurucu Anlaşması ve Garanti Anlaşmasının artık tanınmadığı anlamına gelir. Türkiye ve KKTC’nin bu anlaşmayı en sert şekilde kınaması gerekir. Bu gelişmelere rağmen hala Kıbrıs Devleti Kurucu Anlaşmaları yürürlüktedir denemez. BM federasyon çözümü için Ankara ve KKTC’ye bu anlaşmaları bahane ederek dayatmada bulunamaz. Bu durumda Türkiye ve KKTC Savunma İşbirliği Anlaşması imzalanmalı ve Türkiye’ye deniz ve hava üsleri verilmelidir” diyerek sözlerini bitirdi. (Sputnik)

KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş’ın eski danışmanı, Başbakanlık eski özel kalem müdürü Sabahattin İsmail X hesabından yaptığı açıklamalarla uyarılarda bulundu

Sabahattin İsmail şunları aktardı:

İŞTE “MÜTTEFİKİMİZ!” DENEN ABD! ABD-RUM YÖNETİMİ ARASINDA YENİ ASKERİ ANLAŞMA Rum yönetimi ile ABD, yakın geçmişte imzaladıkları ikili savunma iş birliği anlaşmasını  güçlendirmek için bir yol haritası protokolü imzaladı Rum ordu komutanının da katıldığı imza töreninde konuşan Rum Savunma Bakanı Vasilis Palmas “imzalanan İkili Savunma İşbirliği Yol Haritası, ilişkilerimizi daha da derinleştirecektir” diyerek her konuda Türkiye’yi suçladı ve şöyle konuştu: “Stratejik ortaklığımız şu anda hiç olmadığı kadar güçlü bir seviyededir. Uluslararası Askeri Eğitim ve Öğretim (IMET) programı ve Kıbrıslı askerlere ABD’de eğitim alma olanağı sağlanması, Tedarik ve Karşılıklı Hizmet Verme Anlaşması (ACSA) ve Güney Kıbrıs’ın New Jersey eyaleti ile Eyalet Ortaklığı Programı’na (SPP) dâhil edilmesi bunun kanıtıdır. Program, ordumuza teknik bilgi, bilimsel bilgi birikimi ve askeri konularda sürekli gelişmelere erişim imkanı sağlıyor 2022 yılında ABD’nin Kıbrıs’a yönelik silah ambargosunun kaldırılması ve 2023 yılında da bu kararın yenilenmesi çok önemlidir. Bunlar Kıbrıs’ın bölgedeki rolünü ortaya koymakta ve askeri teçhizatımızın modernizasyonunu sağlamaktadır” ABD Savunma Bakan Yardımcısı Celeste Wallander ise, İkili Savunma İşbirliği Yol Haritası’nın imzalanmasının, Güney Kıbrıs ile ABD arasındaki ikili savunma ilişkilerinde önemli bir mihenk taşı olduğunu belirterek, Güney Kıbrıs’ın Avrupa ve Doğu Akdeniz’de ABD’nin bir ortağı olduğunu ve Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Doğu arasında köprü görevi gördüğünü kaydetti. Wallander, şöyle dedi: “Kıbrıs, 2006 yılında Lübnan’dan tahliye operasyonları sırasında güvenli liman sağlayarak ve geçen yıl Sudan ve İsrail’den gelen Amerikalıları kabul ederek bölgenin güvenliğine ve istikrarına olan bağlılığını kanıtlamıştır. Ayrıca, 10 milyon tondan fazla insani yardımın Gazze’ye ulaşmasını sağlayan Güney Kıbrıs Deniz Koridoru’nun hayata geçirilmesindeki liderlik rolü oynamıştır. Tatbikatlardan tıbbi eğitime ve astsubay gelişimine kadar ilişkimiz derinleşiyor ve genişliyor” ** Bu anlaşma,Garanti Anlaşması’nı çiğneme anlamına geliyor. Türkiye ve KKTC’nin bu anlaşmaya en sert tepkiyi göstermesi şart…”

Sabahattin İsmail ayrıca,Türkiye ve KKTC’nin 16-19 tarihleri arasında KKTC’de tatbikat yapacağını aktardı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
ABD, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’yle Savunma Anlaşması imzaladı. Cem Gürdeniz ve Sabahattin İsmail açıklama yaptı…
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sonsöz Gazetesi | İlkeli Gazeteciliğin Yerel Öncüsü ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin