1. Haberler
  2. Kategori Dışı
  3. BM Güvenlik Konseyi, Kıbrıs’ta barış gücüne yönelik saldırıyı kınadı. Rauf DENKTAŞ’ın eski danışmanı Sabahattin İSMAİL, Rusya’nın VETO ettiği iddialarının gerçek dışı olduğunu söyledi

BM Güvenlik Konseyi, Kıbrıs’ta barış gücüne yönelik saldırıyı kınadı. Rauf DENKTAŞ’ın eski danışmanı Sabahattin İSMAİL, Rusya’nın VETO ettiği iddialarının gerçek dışı olduğunu söyledi

featured
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Örnek Resim

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Kıbrıs’ı ikiye bölen tampon bölgede izinsiz inşaat yapılmasını statükonun ihlali” olarak nitelendirdi ve BM barış gücü askerlerine yönelik saldırıları kınadı. Bildiri, BMGK’nın 15 üyesinin gerçekleştirdiği kapalı istişarelerin ardından yayımlandı.

KKTC’nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş‘ın eski danışmanı Sabahattin İsmail sosyal medya hesabından açıklama yaparak, BM’nin KKTC’yi kınadığını ve Rusya’nın kınamayı veto ettiği iddialarının gerçek dışı olduğunu açıkladı.

Sabahattin İsmail sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “BMGK tutumunu bir karar şeklinde değil bir BASIN DUYURUSU şeklinde yaptı. İngiltere tarafından hazırlanan ABD İngiltere Fransa Çin ve Rusya tarafından desteklenen Açıklamada BM Barış Gücü askerlerine ve araçlarına karşı yaptığımız haklı müdahale bir “saldırı” olarak nitelenip KINADI” dedi.

Sabahattin İsmail, Rusya’nın veto etttiği bilgisinin de gerçeği yansıtmadığını belirterek, “BM Güvenlik Konseyi Pile olayları konusunda Rum tarafı ve Yunanistan’ın istediği şekilde “Kıbrıs Türk Tarafını” kınayan ama gerçekleri ifade etmeyen sert bir karar aldı.RUSYA KARARI VETO ETMEDİ.Ancak Kararda Türkiye’nin adı geçmedi….

Kıbrıs Türk tarafınca başlatılan yol inşaatı BM tampon bölgesi içerisinde izinsiz inşaat faaliyeti” olarak nitelendi ve “BM Güvenlik Konseyi kararlarının ve tampon bölgedeki statükonun ihlali” olduğu iddia edildi. Açıklamada ‘KIBRIS TÜRK TARAFININ YOL YAPIM ÇALIŞMALARINI DURDURMASINDAN VE ORADAKİ PERSONEL VE EKİPMANI GERİ ÇEKMİŞ OLMASINDAN MEMNUNİYET DUYULDUĞU’ da belirtildi. Ancak CB Erdoğan ve KKTC yetkilileri yol yapım çalışmasının devam edeceğini vurguluyor…” ifadelerini kullandı.

Ayrıca TÜRK DEGS (Mavi Vatan Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi) sosyal medya hesabından açıklama yapıldı.

Euronews Türkçe’nin haberi:

BM Güvenlik Konseyi, Kıbrıs Türk tarafının inşaatı durdurma ve ekipman ile personeli bölgeden çekme kararını da memnuniyetle karşıladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Kıbrıs’ı ikiye bölen tampon bölgede izinsiz inşaat yapılmasını statükonun ihlali” olarak nitelendirdi ve BM barış gücü askerlerine yönelik saldırıları kınadı.

Bildiri, BMGK’nın 15 üyesinin gerçekleştirdiği kapalı istişarelerin ardından yayımlandı.

Konsey’in açıklamasında, “barış gücünü hedef alan saldırıların uluslararası hukuka göre suç teşkil edebileceği”nin altı çizildi. 

BM Güvenlik Konseyi, Kıbrıs Türk tarafının inşaatı durdurma ve ekipman ile personeli bölgeden çekme kararını da memnuniyetle karşıladı.

Konsey her iki tarafı da esneklik göstermeye ve BM temsilcisinin “söz konusu bölgede karşılıklı mutabık kalınan gelişmeleri müzakere etme” çabalarını desteklemeye çağırdı.

Açıklamada Konsey üyelerinin “taraflardan herhangi birinin adada tansiyonu yükseltecek ve çözüm beklentilerine zarar verecek tek taraflı ya da tırmandırıcı eylemlerden kaçınması gerektiğinin altını çizdiği” belirtildi.

BMGK’nın bu adımı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın pazartesi günü inşaatı engelledikleri için barış gücünü eleştirmesinin ardından geldi.

Erdoğan: Hukuk dışı bir davranışa asla izin vermeyeceğiz

Barış gücünü Kıbrıslı Türklere karşı önyargılı davranmakla suçlayan Erdoğan, “BM Barış Gücü askerlerinin KKTC’nin egemenlik alanındaki topraklara yönelik fiziki müdahalesi bizim açımızdan asla kabul edilebilir bir durum değildir.” ifadesini kullanmıştı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Kıbrıs Türklerine yönelik “herhangi bir hukuk dışı” davranışa izin vermeyeceğini belirterek, “Pile köyünde yaşayan Kıbrıs Türkü’nün kendi vatan topraklarına ulaşımını engellemek ne hukukidir ne insanidir.” dedi,

Tampon bölgenin statükosunun korunması, Türkiye’nin 1974’teki müdahalesinden bu yana BM misyonunun görev tanımında yer alıyor. 

BM, her iki tarafın da yıllar boyunca tampon bölgeyi defalarca ihlal ettiğini belirtti.

Yol anlaşmazlığının, Kıbrıs’taki bölünmüşlüğü çözmeye yönelik müzakereleri yeniden başlatma çabalarını sekteye uğratmasının muhtemel olduğu değerlendirmesinde bulunuluyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
BM Güvenlik Konseyi, Kıbrıs’ta barış gücüne yönelik saldırıyı kınadı. Rauf DENKTAŞ’ın eski danışmanı Sabahattin İSMAİL, Rusya’nın VETO ettiği iddialarının gerçek dışı olduğunu söyledi
+ -

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin