1. Haberler
  2. Kategori Dışı
  3. Wagner, Ukrayna’nın Bahmut Şehrinden Çekilebilir

Wagner, Ukrayna’nın Bahmut Şehrinden Çekilebilir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Örnek Resim

Wagner’in kurucusu Prigojin, Bahmut’tan savaşçılarını 10 Mayıs’ta çekmekle tehdit etti. 

Rus ordusunun cephaneliklerinde yeteri kadar mühimmat olduğunu vurgulayan Prigojin, “Halihazırdaki durum Wagner’in sonunu getiriyor. Wagner şirketinin varlığı kısa bir süre sonra son bulacak. Biz tarih olacağız.” dedi

Rus güvenlik şirketi Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rus ordusundan gereken mühimmatın kendilerine verilmemesi halinde Ukrayna askerleri ile çatıştıkları Bahmut’tan savaşçıların bir bölümünü çekeceklerini söyledi.

Prigojin, Rus gazeteci Semyon Pegov ile yaptığı röportajı sosyal medya hesabından yayınladı.

Bahmut’ta Ukrayna askerleri ile çatışmalar sonucunda şehrin büyük bir kısmını kontrol altına aldıklarını kaydeden Prigojin, savaşçılarına verilen mühimmatın eksikliğine dikkati çekti.

Rus ordusunun cephaneliklerinde yeteri kadar mühimmat olduğunu vurgulayan Prigojin, “Halihazırdaki durum Wagner’in sonunu getiriyor. Wagner şirketinin varlığı kısa bir süre sonra son bulacak. Biz tarih olacağız.” dedi.

Çatışmalarda günde 80 bin merminin gerekli olduğunu, ancak kendilerinin 4 bin tane istediğini belirten Prigojin, “9 Mayıs’tan önce Bahmut’u ele geçirecektik. Bunu gören askeri bürokratlar (mühimmat) sevkiyatını durdurdu (…) Bu nedenle 10 Mayıs 2023’ten itibaren Bakhmut’tan çekileceğiz” dedi.

Ukrayna ordusunun sürekli Bahmut’a yeni asker gönderdiğini söyleyen Prigojin, artık kendilerine mühimmat verilmediğini öne sürdü.

Ukrayna askerlerini yenmek için belirli sayıda mühimmata ihtiyaç olduğunun altını çizen Prigojin, mühimmatın yetersiz olması halinde bugünkü kaybettikleri savaşçıların 5 katını kaybedeceklerini ifade etti.

Rusya Başsavcısına ve Soruşturma Komitesine mühimmat vermeyenler aleyhinde başvuruda bulunmasına az kaldığını belirten Prigojin, mühimmat sorunu ile ilgili olarak Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’ya mektup yazdığını aktardı.

Mektupta yılın başından bu yana mühimmat konusunda destek olunmuş olsaydı Bahmut’un çoktan alınmış olacağını anlattığını ifade eden Prigojin, “28 Nisan bizim için karar günü idi. Bahmut’ta çatışmaya gidecek miyiz gitmeyecek miyiz karar vereceğiz. Burada olacak mıyız yoksa olmayacak mıyız? Biz vatanseveriz. Son mermimiz olduğu sürece Bahmut’ta olacağız. Ama bu mermi haftalarca değil, günlerce yetecek kadar. Eğer mühimmat eksikliği giderilmezse o zaman organize bir şekilde, fare gibi korkarak değil, ya çıkacağız ya da ölmek için kalacağız. Büyük ihtimal birliklerin bir bölümünü çekeceğiz. Her şey yolunda diye Rus halkını kandırmaktan vazgeçmek zorundayız.” diye konuştu.

Ayrıca Prigojin, Ukrayna ordusunun 15 Mayıs’ta Rus güçlerine yönelik karşı saldırıya geçeceğini iddia etti.

Şubat ayından bu yana, Rus güvenlik şirketi Wagner’in kurucusu Prigojin “kendilerine artık mühimmat temin edilmediğini” ileri sürerek, Rusya Savunma Bakanlığından destek istiyordu.

 

Euronews

 

Wagner Grubu

PMC Wagner (Rusça: ЧВК Вагнера) olarak da bilinen Wagner Grubu (Rusça: Группа Вагнера / Gruppa Vagnera), bir Rus paramiliter örgütüdür. Çeşitli şekillerde özel bir askeri şirket, bir paralı asker ağı veya Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in fiili bir özel ordusu olarak tanımlanıyor. Grup, özel askeri müteahhitlerin resmi olarak yasak olduğu Rusya’da yasaların ötesinde faaliyet gösteriyor. Wagner Grubu’nun kendisi ideolojik olarak yönlendirilmese de, Wagner’in çeşitli unsurları neo-Naziler ve aşırı sağcı aşırılık yanlıları ile ilişkilendirilmiştir.

Grup, 2014’ten 2015’e kadar kendi kendini ilan eden Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerinin ayrılıkçı güçlerine yardım ettiği Ukrayna‘daki Donbas‘taki savaş sırasında dünya çapında üne kavuştu. SuriyeLibyaOrta Afrika Cumhuriyeti ve Mali‘deki savaşlar, genellikle Rus hükümetiyle ittifak halindeki güçlerin yanında savaşıyor. Wagner ajanları konuşlandırıldıkları bölgelerde savaş suçları işlediler. Suçlamalar arasında sivillere yönelik tecavüz ve soygunlar ile suçlanan kaçaklara işkence yapılması yer alıyor.

Wagner Grubu, Rus çıkarlarını desteklemek için faaliyet gösterdiği, Rusya Savunma Bakanlığı‘ndan (MoD) askeri teçhizat aldığı ve eğitim için MoD kurulumlarını kullandığı için, genellikle MoD’nin veya Rusya’nın askeri istihbarat teşkilatının fiili bir birimi olarak kabul edilir.

Wagner Grubu’nun Rus hükümeti tarafından belirli çatışmalarda makul inkar edilebilirliğe izin vermek ve Rusya’nın dış müdahalelerinin kayıp sayısını ve mali maliyetlerini kamuoyundan gizlemek için kullanıldığı yaygın olarak tahmin ediliyor. 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde önemli bir rol oynadı; burada, diğer faaliyetlerin yanı sıra, bildirildiğine göre Ukraynalı liderlere suikast düzenlemek için konuşlandırıldı ve ön cephe çarpışması için mahkumları ve hükümlüleri geniş çapta askere aldı. Aralık 2022’de Pentagon‘dan John Kirby, Wagner grubunun Ukrayna’da 10.000 müteahhit ve 40.000 hükümlü dahil 50.000 savaşçısı olduğunu iddia etti. Diğerleri askere alınan mahkumların sayısını 20.000’den fazla olarak belirtse de, Ukrayna’da bulunan PMC’lerin toplam sayısının 20.000 olduğu tahmin ediliyor.

Grubun, Putin’le yakın bağları olan bir iş adamı olan Yevgeny Prigozhin’e ait olduğuna veya finanse edildiğine inanılıyor. Prigozhin, Wagner grubuyla bağlantısını yıllarca inkar ettikten sonra, Eylül 2022’de paramiliter grubu ‘kurduğunu’ itiraf etti.

Tarihçe

Wagner Grubu’nun, 2010’ların başında eski GRU Spetsnazı Yarbayı Dmitri Utkin tarafından kurulduğu düşünülmektedir. 2016 başlarında 1.000 kadar çalışanı olup Aralık 2017 tarihi itibarıyla 6.000’den fazla çalışanı bulunmaktadır.Rusya yasalarına göre özel askeri şirketlerin faaliyetleri yasak olduğundan şirket 2016 itibarıyla Arjantin‘de kayıtlıydı.

Grubun ana yatırımcısının Rusya Devlet Başkan Vladimir Putin ile yakın bağlantılara sahip bir iş insanı olan Yevgeni Prigojin olduğu söylenmektedir. İlk olarak 2014 yılında Kırım krizi sırasında ortaya çıktılar ve yarımadanın kansız ve sessiz bir şekilde ilhak edilmesi sırasında Rus birlikleri ile birlikte hareket etmekteydiler. Kırım’ın ilhak edilmesinden sonra Donbass Savaşı‘nda ayrılıkçı güçlere destekte bulundular. Ekim 2015 tarihinde Rusya’nın Suriye‘de başlattığı askerî harekâtın ardından Suriye hükûmeti güçleri safında yer aldılar. Wagner’in bu yurtdışı faaliyetlerinde GRU’dan destek ve koordinasyon aldığı söylenmektedir.

2018 yılı itibarıyla grup İkinci Libya İç Savaşı’nda Halife Hafter güçleri ile birlikte savaşmaktadır.

2016’nın başlarında Wagner’in 1.000 çalışanı vardı, daha sonra bu sayı Ağustos 2017’de 5.000’e ve Aralık 2017’de 6.000’e yükseldi. Kuruluşun Arjantin‘de kayıtlı olduğu ayrıca Sankt-Peterburg ve Hong Kong‘da ofisleri olduğu iddia ediliyor.

Yaptırımlar

ABD Hazine Bakanlığı Haziran 2017’de Wagner Grubu ve Utkin’e şahsen yaptırım uyguladı.[11] Aralık 2021’de ise Avrupa Birliği, Wagner Grubu ve onunla bağlantılı sekiz kişi ve üç kuruluşa LibyaSuriyeUkrayna (Donbas) ve Orta Afrika Cumhuriyeti de dahil olmak üzere faaliyet gösterdikleri bazı ülkelerde işkence ve yargısız infazları da içeren ciddi insan hakları ihlalleri ve istikrarı bozucu faaliyetlerde bulunmaktan dolayı yaptırım uyguladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Wagner, Ukrayna’nın Bahmut Şehrinden Çekilebilir
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin