Anadolu Yakası Gazeteciler Cemiyeti (AYGAD), yerel basının hak ettiği noktaya gelmesi için çalışmalarını sürdürüyor.
Onurlu bir şekilde gazetecilik mesleğini yapanları güçlü bir çatı altında toplamayı başaran Anadolu Yakası Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu en önemli sorunlardan biri olan BİK payını gündeme taşıdı.
Anadolu Yakası Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklama da; Kısa adı BİK olan Basın İlan Kurumunun yerel basın yayın organlarının reklam – ilan gelirlerinin belli bir kısmını haksız bir şekilde kesinti yapmasının ekonomik darbe vurduğunu dile getirdiler.
Ülkemizin yaşadığı ekonomik sıkıntı doların yükselmesi kâğıt maliyetlerinin artması yerel basının sıkıntısının katlanmasına sebep olurken Basın İlan Kurumu (BİK) in 2016 yılında hazırladığı raporla yerel basına ağır kriterlerin uygulamasına sebep olmuştu. Basın İlan Kurumu (BİK) son dönemlerde belediyelerin basın müdürlükleriyle girdiği çalışmayla belediyelerin reklam ve ilan çıkışlarını BİK, üzerinden yapma çalışması başlattı. Ülkemizde yerel basında istihdam edilen kişi sayısı azımsanmayacak kadar yüksektir. Yerel Basın demek haber, bilgi ve iletişim demektir.
Anadolu Yakası Gazeteciler Cemiyeti yaşanan sıkıntıların giderilmesi için bir çalışma başlattığını üyelerine duyurdu.
Yapılan açıklama şöyle;
2018 yılının ilk aylarında gazete basım ve kağıt gideri toplam giderler içinde yüzde 35 civarındaydı. Ancak son zamlarla bu rakam yüzde 75’lere çıkmıştır. Matbaa baskı ve kağıt gideri artık yerel basının yaşamını sürdürmesine olanak tanımıyor. Haftanın 5 veya 6 günü yayın yapan bir yerel gazetenin matbaa gideri 60 bin TL civarındadır. Haftalık ya da aylık yayın yapan gazetelerin durumu da içler acısı. İstanbul gibi Mega bir kentte yerel anlamda gazetecilik yapmak neredeyse imkansız hale gelmiştir. Kısa Adı BİK olan Basın İlan Kurumunun yerel basına olumsuz bakış açışını da baz aldığımızda, durumun ne kadar vahim olduğunu izah etmeye gerek kalmıyor. Yerel basının Resmi ilandan faydalanmaması için elinden geleni yapmaya gayret gösteren BİK, 2016 yılında hazırladığı raporla ağır kriterlerin uygulamaya geçilmesine neden oldu. Daha önce 24 ay olan bekleme süresi 36 aya çıkartıldı. Ayrıca personel ve tiraj artırımı gibi yeni uygulamalarla yerel basının resmi ilandan faydalanamamasını sağladı. Bunlarla yetinmeyen BİK, Belediyelere de el atmaya başladı. Yerel basının belediyelerden aldığı tanıtım ve reklamlarda hak talep etmesi ve bazı belediye ile basın mensuplarının bunu kabullenmesi, yerel basının geleceği açısından endişe verici bir durum. Tek derdi yüzde 15 oranındaki komisyonu olan BİK, vergi, SGK, kira, personel ve malzeme alımı nedeniyle borç batağında çırpınan yerel basını umursamadığını, sergilediği tavırla gözler önüne seriyor. AYGAD Yönetim Kurulu, yerel basının resmi ilan alması, kriterlerin makul bir seviyeye çekilmesi, yerel idarecilerle sağlıklı çalışma ortamının temini ve yasal hakların kazanılması için çalışmalarını hızlandırmıştır.
ANADOLU YAKASI GAZETECİLER CEMİYETİ