1. Haberler
  2. Dünya
  3. Myanmar’da siyasi ölümler ve cunta şiddeti sürüyor…

Myanmar’da siyasi ölümler ve cunta şiddeti sürüyor…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Örnek Resim

Myanmar cuntasının hava saldırılarında 2024’ün ilk dört ayında 61’i çocuk olmak üzere 359’dan fazla sivil öldü, 756 kişi yaralandı.

Nyan Lin Thit Analytica’nın araştırmasına göre, 2021’deki askeri darbeden bu yana sivil kayıplarda önemli bir artış yaşandı; 2021’de 63 ölüm bildirilirken, 2022’de 260’a, 2023’te ise 613’e çıkması bekleniyor.

Myanmar’da bu yılın ocak-nisan ayları arasında rejimin top atışları ve toplam 819 hava saldırısı kaydedildi.

En fazla saldırı 187 hava saldırısıyla Arakan Eyaletinde yaşanırken, Sagaing Bölgesi’nde 119 saldırı gerçekleşti.

Raporda, hava saldırılarının altyapıya da önemli zarar verdiği, 2024’ün ilk dört ayında 50 dini yapı, 38 okul ve 11 sağlık merkezinin yıkıldığı belirtildi.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir askeri analist, Irrawaddy’ye, cunta kara güçlerinin Kaçin, Kuzey Şan, Rakhine, Karenni (Kayah), Çin ve Karen eyaletleri gibi bölgelerde toprak kaybetmeye devam etmesi nedeniyle hava saldırılarının artmasının muhtemel olduğunu söyledi.

Analist ayrıca bu hava saldırılarının amacının devrimci güçleri dağıtmak ve sivillerin kurtarılan bölgelerde barış ve istikrarı sağlamasını engellemek olduğunu söyledi.

Örgüt, rejim karşıtı grupların ve medyanın raporlarına güvenildiği için birçok hava saldırısının bildirilmemiş olabileceğini kabul etti.

Raporda ayrıca rejimin farklı yerlerde altı ayrı noktada kimyasal silah kullandığı iddiasına yer verildi.

Raporda, Şubat 2021 darbesinden bu yana cuntanın 30 Nisan 2024’e kadar 2.471 hava saldırısı düzenlediği ve bu saldırılarda en az 1.295 kişinin hayatını kaybettiği ifade edildi. (dhakatribüne)

2024’ün Başlarında En Az 13 Siyasi Mahkum Öldü

Aktivistler: 2024'ün Başlarında En Az 13 Siyasi Mahkum Öldü

Yetersiz sağlık hizmeti nedeniyle 2024’ün başlarında junta hapishanelerinde ölen yedi siyasi tutuklu. / Siyasi Tutuklular Ağı Myanmar

Myanmar Siyasi Mahkumlar Ağı’na (PPN) göre, 2024’ün ilk çeyreğinde cunta gözaltılarında en az 13 siyasi tutuklu öldü. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde ikiydi.

Grup, Kyaikmaraw, Daik-U, Obo, Dawei, Myingyan, Kale ve Magwe hapishaneleri ile Monywa polis karakolunda altı mahkumun cunta güçleri tarafından öldürüldüğünü, yedisinin ise tıbbi bakım reddedildikten sonra hayatını kaybettiğini belirtti.

 PPN’den Ko Thaik Tun Oo, cuntanın cinayetleri, işkenceyi ve sağlık hizmetlerinden mahrum bırakmayı artırdığını ve daha uzun cezalar verdiğini söyledi.

“Cunta giderek artan bir şekilde ailelere ölümler hakkında bilgi vermiyor ve dayak da dahil olmak üzere çoğu suçu, kendi yanlışlarını örtbas etmek için gözlerden uzak bir şekilde gerçekleştiriyor” diye ekledi.

Şubat ayında Yangon’dan tanınmış aktivistler Ma Noble Aye ve Ko Lay Khwin’in, Bago Bölgesi, Waw Kasabası’ndaki bir mahkeme duruşmasından dönerken junta birlikleri tarafından vurularak öldürüldüğü bildirildi . Direniş güçleri için silah taşıdıkları iddiasıyla gözaltına alındılar.

Cunta, kaçmaya çalıştıklarını iddia etti. Cesetleri Waw Hastanesi’ne götürüldü ve ailelerine haber verilmeden atıldı.

29 Mart’ta 27 yaşındaki kent gerillası Aung Kyaw Zaw işkenceyle öldürüldü.

Kasım 2021’de Monywa’da iddia edilen bir görevin ardından tutuklanmış ve Terörle Mücadele Yasası kapsamında 30 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Bir diğer siyasi tutukluyla birlikte, polis memurlarının bir siyasi tutukluyu dövdüğü sırada olaya müdahale etti ve ikili, Aung Kyaw Zaw’un işkenceyle öldürüldüğü askeri sorgu merkezine gönderildi.

22 Ocak’ta Magwe Hapishanesi’nde, yaklaşık iki yıl hapis yatan 22 yaşındaki öğrenci Ma Su May Aung, kronik bir hastalığı için ilaç verilmemesi nedeniyle öldü. Darbeye karşı protesto amacıyla Şubat 2021’den sonra ayrılana kadar Magway Üniversitesi’nde kimya okudu. 2022’de iddia edilen direniş yanlısı paylaşımlar nedeniyle tutuklandı ve 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Sivil itaatsizlik hareketine katılan 31 yaşındaki itfaiyeci Pyae Phyo Aung, Mon Eyaletinin Kyaikmaraw Hapishanesinde hapsedildi. 15 Ocak’ta iddia edilen karın ağrısı nedeniyle öldü.

PPN, adamın sivil bir hastaneye kaldırılırken hayatını kaybettiğini bildirdi.

PPN’ye göre, Kyaikmaraw Hapishanesi’nde tutuklu bulunan 43 yaşındaki Ko Har Shin, askeri sorgulama sırasında aldığı yaraların tedavisinin reddedilmesinin ardından 12 Ocak’ta hayatını kaybetti.

Ko Thaik Tun Oo, sağlık hizmetlerinin reddedilmesinin dolaylı olarak ölümlere yol açtığını ve bu yıl ölüm sayısının artmasının beklendiğini söyledi.

PPN, geçen yıl en az 35 siyasi tutuklunun öldüğünü, bunlardan 18’inin işkence ve yargısız infazlar sonucu öldüğünü bildirmişti.

Myanmar’daki siyasi tutuklulara yönelik muamelenin uluslararası alanda daha sıkı denetlenmesi çağrısında bulundu.

Siyasi Tutuklular Yardım Derneği Pazartesi günü yaptığı açıklamada, 2021 darbesinden bu yana 26 binden fazla kişinin tutuklandığını, bunlardan en az 20 bin 323’ünün hala parmaklıklar ardında olduğunu bildirdi. (The Irrawaddy)

Myanmar Cuntası, Min Aung Hlaing’in Cumhurbaşkanlığı Gücünü Ele Geçirmesini ‘Anayasal’ Olarak Savundu

Myanmar Cuntası, Min Aung Hlaing'in Cumhurbaşkanlığı Gücünü Ele Geçirmesini 'Anayasal' Olarak Savundu

Myanmar cunta lideri Min Aung Hlaing, geçen yıl 4 Ocak’ta Naypyitaw’da Bağımsızlık Günü’nü anan askeri geçit törenini yönetiyor./ AFP

Myanmar cunta lideri Min Aung Hlaing’in geçici cumhurbaşkanı görevini üstlenmesinin ülkenin anayasasına uygun olduğunu, cunta sözcüsü Tümgeneral Zaw Min Tun çarşamba günü yaptığı açıklamada belirtti.

Pazartesi günü geçici başkan Myint Swe’nin sağlık izni alıp görevlerini Devlet İdare Konseyi [SAC] başkanına devrettiği duyurusuna yönelik eleştirilere yanıt veriyordu . Min Aung Hlaing, cuntanın kendisine verdiği isim olan SAC’nin başkanıdır.

Görev devri, OHAL’in son altı aylık süresinin dolmasına bir haftadan biraz fazla bir süre kala gerçekleşti.

Güç transferi, hukuk uzmanları tarafından, başkanlık görevlerinin transferini yetkilendiren hiçbir hüküm içermeyen 2008 askeri taslağı Anayasası’nın bir başka küstah ihlali olarak yaygın bir şekilde eleştirildi. Hukuk uzmanları, cunta şefinin hareketinin kendisini ülkenin geçici başkanı ilan etmekle eşdeğer olduğunu belirtti.

Cunta, Şubat 2021’de Daw Aung San Suu Kyi’nin seçilmiş hükümetinden iktidarı ele geçirdikten sonra olağanüstü hal ilan etti ve o zamandan beri bu hali uzatıyor.

Anayasa, olağanüstü halin yalnızca askeriyenin hakim olduğu Ulusal Savunma ve Güvenlik Konseyi’nin (NDSC) takdirine bağlı olarak uzatılabileceğini belirtir; bu konsey gücünü başkanın adına kullanır.
Rejim hiçbir zaman bir başkan atamadı, bunun yerine egemenlik gücünü Myint Swe’nin adına vekaleten başkan olarak kullandı.

Min Aung Hlaing’in önümüzdeki hafta yapılacak NDSC toplantısında olağanüstü halin yenilenmesini denetlemek üzere geçici başkanlık görevini üstleneceği düşünülüyor.

Ülke çapında silahlı direnişle boğuşan cuntanın olağanüstü hal ilan etmesi neredeyse kesin gibi görünüyor; ancak bu, olağanüstü halin en fazla bir yıl sürmesine ve ardından iki kez altı aylık uzatmaya izin veren Anayasa’ya aykırı olacaktır.

Junta medyası geçen hafta 73 yaşındaki Myint Swe’nin nörolojik bir rahatsızlıktan muzdarip olduğunu ve hastalık izni aldığını duyurdu. Rejim, bu yılın başından beri tıbbi tedavi gördüğünü ve yemek yemek de dahil olmak üzere normal günlük aktivitelerini yerine getiremediğini söyledi.

Myint Swe, Şubat 2021 darbesinde devrilen seçilmiş Ulusal Demokrasi Birliği hükümetinin başkan yardımcısıydı. Ordu, Başkan Win Myint’i tutukladıktan sonra onu geçici başkan olarak atadı. Ancak Myint Swe, mutlak yasama, yürütme ve yargı gücünü elinde bulunduran cunta patronunun kuklası olarak görülüyor.

Zaw Min Tun yerel medyaya yaptığı açıklamada, “Özel tıbbi ekibimiz geçici başkan U Myint Swe’yi dikkatle tedavi ediyor. Durumu geçici başkan görevlerini yerine getirebilecek kadar iyileşmediği için görev devri dün [Pazartesi] gerçekleştirildi. Anayasa hükümlerine uygun olarak yapıldı” dedi.

Cunta sözcüsü, anayasanın 412 (b) ve 419. maddelerine atıfta bulunarak, başkomutanın cumhurbaşkanının yerine geçerek yürütme yetkisini kullanmaya ve NDSC toplantısına başkanlık etmeye yetkili olduğunu ileri sürdü.

419. maddede, olağanüstü hallerde başkomutanın, yasama, yürütme ve yargı yetkilerini tek başına veya üyesi olduğu bir kurul aracılığıyla kullanabileceği ve egemenliğini ortaya koyabileceği belirtiliyor.

418. maddede sadece yasama, yürütme ve yargı yetkilerinin devredileceği belirtiliyor, başkomutanın cumhurbaşkanı veya cumhurbaşkanlığına vekalet etmesi konusunda bir düzenleme yapılmıyor.

Anayasaya göre, başkan ve başkan yardımcıları, Parlamento üyelerinden oluşan Başkanlık Seçim Kurulu tarafından seçilmelidir. Ordu, 2021 darbesi sırasında Parlamentoyu feshetti.

Myanmar’da darbeden bu yana her 5 ölümden 1’i kadınlardan oluşuyor

Darbeden bu yana geçen 3 yılda kadınlara yönelik şiddet ölümleri artıyor.

Myanmar'da darbeden bu yana her 5 ölümden 1'i kadınlardan oluşuyor

17 Nisan 2024’te Yangon’daki Insein Hapishanesi’nden serbest bırakılan bir mahkum, aile üyeleri ve meslektaşları tarafından karşılanıyor.

Siyasi tutukluları izleme örgütü Salı günü yaptığı açıklamada, Myanmar’da askeri darbeyle iktidarı ele geçiren ordunun üç yıl içinde 900’den fazla kadını öldürdüğünü ve yaklaşık 5 bin kişiyi tutukladığını söyledi.

1 Şubat 2021 darbesinden kısa bir süre sonra, on binlerce sivil protesto için Myanmar sokaklarına çıktı – bunların çoğu kadındı. Cunta, ülke çapındaki isyancı gruplara karşı yakıp yıkma saldırısı başlatmadan önce şiddetli ve bazen ölümcül güçle karşılık verdi.

Siyasi Tutuklular Yardımlaşma Derneği (Burma) Salı günü yaptığı açıklamada, darbeden 6 Mayıs 2024’e kadar cuntanın en az 929 kadını öldürdüğünü, bunun da darbeden bu yana öldürülen 4 bin 973 kişiden beşte birine yakınını oluşturduğunu belirtti.

AAPP, darbecilerin aynı dönemde en az 4 bin 778 kadını tutukladığını, bunun da darbeden bu yana tutuklanan toplam 26 bin 631 kişinin yüzde 18’ini oluşturduğunu belirtti.

Burma Kadınlar Birliği Genel Sekreteri Naw Khin San Htwe, RFA Burmase’ye yaptığı açıklamada, tutuklanan kadınlardan en az 781’inin hapis cezasına çarptırıldığını söyledi.

Myanmar’daki gölge Ulusal Birlik Hükümeti, geçen yılın mart ayında darbeden bu yana geçen 25 ayda cuntanın 483 kadını öldürdüğünü ve 3 bin 125 kişiyi gözaltına aldığını duyurmuştu.

AAPP Salı günü yaptığı açıklamada, öldürülen ve tutuklananların sayısının “muhtemelen çok daha yüksek” olduğunu belirterek, yalnızca doğrulayabildikleri ölümleri ve tutuklamaları saydıklarını belirtti.

Bir kadının davası

Darbeden bu yana tutuklanan ve ceza alan kadınların son örneklerinden biri olarak, geçen ay bir cunta mahkemesi, Sagaing bölgesindeki Teknoloji Üniversitesi Öğrenci Birliği’nin eski genel sekreteri Lwin Cho Myint’i ülkenin terörle mücadele yasasını ihlal etmekten suçlu buldu ve 17 yıl hapis cezasına çarptırdı.

RFA’ya verdiği röportajda bir aile üyesi tutuklanmasını ve hapsedilmesini “keyfi” olarak nitelendirdi.

Güvenlik endişeleri nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen aile üyesi, “Cunta, kendilerine karşı çıkan herkesi haksız yere gözaltına alıyor ve hapsediyor, eylemlerini meşrulaştırmak için suçlamalar üretiyor” dedi.

Aile üyesi, “Sahte gerekçelerle böyle bir tutuklama baskıya eşdeğerdir,” dedi. “Ne kadar çok baskı olursa, devrim o kadar güçlü olur. Baskı artarsa, ülkenin her yerinde ayaklanmalar olur.”

Daha dikkat çeken bir davada, 10 Ocak’ta Yangon bölgesindeki kötü şöhretli Insein Hapishanesi’ndeki bir mahkeme, belgesel film yapımcısı Shin Daewe’yi iki terör suçundan suçlu bulduktan sonra müebbet hapse mahkum etti.

Muhaliflere ağır cezalar

AAPP’nin kurucusu Zu Zu May Yoon, RFA’ya yaptığı açıklamada, cuntanın kendi yönetimine karşı çıkanlara ağır cezalar verdiğini söyledi.

“Darbeden sonra siyasi tutukluların kamuoyuna hiçbir şey duyurulmadan ölüme mahkûm edildiği durumlar oldu” diyen Çavuşoğlu, sıkıyönetim altında en ufak bir ihlalin bile en az 10 yıl hapis cezası gerektirdiğini kaydetti.

“Orada [hapishanede] bulunduğum süre boyunca, ölüme, müebbet hapse veya uzun süreli hapis cezasına çarptırılan kişilerin hepsi aynı cezaevinde tutuluyordu,” dedi. “Başkalarıyla temasları kesiliyordu ve zorlu yaşam koşullarına katlanıyorlardı.”

Bir kadın, 17 Nisan 2024'te Yangon'da Budist Yeni Yılı için Insein hapishanesinden serbest bırakılan mahkumları taşıyan otobüse dokunuyor. (AFP)
Bir kadın, 17 Nisan 2024’te Yangon’da Budist Yeni Yılı için Insein hapishanesinden serbest bırakılan mahkumları taşıyan otobüse dokunuyor. (AFP)

AAPP, darbe sonrası barışçıl protestolar sırasında vurularak öldürülen veya gözaltındayken şüpheli koşullar altında ölen çok sayıda genç kadının belgelendiğini belirtti.

Barışçıl protestolar sırasında hayatını kaybedenler arasında, Şubat 2021’de Mandalay ve Naypyidaw’daki gösterilerde cunta polisi tarafından vurularak öldürülen 19-20 yaşlarındaki Kyal Sin ve Mya Thwet Thwet Khaing de yer alıyor.

Doğu Bago bölgesindeki bir gözaltı merkezinde tutuklanarak tutulan eski siyasi tutuklu Nobel Aye, 8 Şubat 2024’te Waw kasabasındaki adliye binasından kaçtığı bahanesiyle cunta askerleri tarafından vurularak öldürüldü.

Nobel Aye’nin kardeşi Chan Myae, cinayetin adalete teslim edilmesini istediğini söyledi.

“Kaybettiğimiz insan haklarımızı geri kazanmak ve işkence ve cinayetler için adalet istiyoruz,” dedi. “Myanmar’da sadece kız kardeşimi değil tüm kadınları kapsayan, iktidarı ele geçiren [junta] güçleri tarafından kadın haklarının yaygın şekilde ihlal edilmesine şiddetle karşı çıkıyorum.”

Kadınlarda şiddete bağlı ölümler artıyor

Burma Kadınlar Birliği’nden Naw Khin San Htwe, RFA’ya yaptığı açıklamada, darbeden bu yana Myanmar’da kadınların giderek daha şiddetli yollarla öldürüldüğünü söyledi.

“Ölümlerin koşullarına bakarsanız, çoğu hava saldırıları, kara mayınları ve ağır silahlar nedeniyle öldü,” dedi. “Ek olarak, bazıları tecavüze uğradı ve öldürüldü. Dahası, kadınlar sorgulamalar sırasında yenik düştü, diğerleri ise savaş zamanı çatışmalarında ölümcül şekilde vuruldu.”

Salıverilen tutuklular, 17 Nisan 2024 Çarşamba günü Yangon'daki Insein Hapishanesi'nden serbest bırakıldıktan sonra aile üyeleri ve meslektaşları tarafından karşılanıyor. (Thein Zaw/AP)
Salıverilen tutuklular, 17 Nisan 2024 Çarşamba günü Yangon’daki Insein Hapishanesi’nden serbest bırakıldıktan sonra aile üyeleri ve meslektaşları tarafından karşılanıyor. (Thein Zaw/AP)

RFA, cuntaya karşı savaşta ön saflarda erkeklerle birlikte silaha sarılan kadınların, artık kendi cinslerinin hukuka aykırı şekilde öldürülmesine ve tutuklanmasına tahammül edemeyeceklerini söyledikleri birçok vakayı belgeledi.

Cuntayı boykot eden kamu görevlilerinin oluşturduğu Sivil İtaatsizlik Hareketi’ne katılan eski bir hemşire, şimdi cephede yaralı isyancılara tıbbi yardım sağlıyor.

İsminin açıklanmasını istemeyen eski hemşire, RFA’ya yaptığı açıklamada, kadınların gözaltında düzenli olarak cinsel şiddete maruz kaldığını, bunun tecavüze varmasa bile şiddete maruz kaldığını söyledi.

“Onlar [junta] kadınlara karşı sayısız insan hakkını ihlal ediyor, amansız şiddet uyguluyor,” dedi. “Bu nedenle, neslim için direnişin son meşale taşıyıcısı olmayı hedefleyerek sonuna kadar direnmek zorundayım. Bu belayı aramızdan yok etme taahhüdüm kararlılıkla devam ediyor.” (rfa.org)

Myanmar Cunta Dışişleri Bakanı Yunnan’da Çinli Yetkiliyle Görüştü

Myanmar Cunta Dışişleri Bakanı Yunnan'da Çinli Yetkiliyle Görüştü

Junta Dışişleri Bakanı Than Swe (kameraya bakan oturan, ortada solda) 22 Temmuz 2024’te Çin’in Kunming kentinde düzenlenen 8. Çin-Güney Asya Fuarı ve 28. Çin Kunming İhracat ve İthalat Fuarı’nın Hoş Geldiniz Yemeği’nde görülüyor. / MOFA

Rejim ile etnik ordular arasında kuzey Şan eyaletinde yaşanan çatışmalar sırasında, cuntacı Dışişleri Bakanı Than Swe, pazartesi günü Yunnan eyaletine bağlı Kunming’de Çin Komünist Partisi (ÇKP) Uluslararası İrtibat Departmanı Bakan Yardımcısı Sun Haiyan ile bir araya geldi.

Cunta medyası, ikilinin sınır boyunca “barış ve istikrarı teşvik etmek” ve uyuşturucu ve silah ticareti ile internet dolandırıcılığı operasyonlarıyla mücadelede daha yakın işbirliği yapma konusunda görüştüğünü bildirdi.

MNDAA, Ta’ang Ulusal Kurtuluş Ordusu ve Arakan Ordusu’nu da içeren Kardeşlik İttifakı, geçen yıl 27 Ekim’de Shan Eyaletinin kuzeyinde Operasyon 1027’yi başlattı. İttifak, 24 junta taburu karargahını ve askeri komuta merkezlerini ve yüzlerce ön cephe üssünü ve ayrıca yaklaşık 20 kasabayı ve Çin ile hayati ticaret yollarını hızla ele geçirdi.

Saldırı, ittifakın rejimle Çin aracılığıyla ateşkes anlaşmasına varmasının ardından 10 Ocak’ta durduruldu. Saldırı Haziran ayı sonlarında yeniden başladı.

Junta Dışişleri Bakanı Than Swe, 22 Temmuz 2024’te Çin’in Kunming kentinde Çin Komünist Partisi Uluslararası İrtibat Departmanı Bakan Yardımcısı Sun Haiyan ile bir araya geldi. / Dışişleri Bakanlığı

MNDAA, Çin’den gelen talep üzerine 19 Temmuz’da saldırıları temmuz sonuna kadar durduracağını duyursa da Lashio’da çatışmalar devam ediyor.

Geçtiğimiz aydan bu yana cunta yetkililerinin yaptığı ziyaretlerin artması, Çin’in Myanmar’ın sorunlarında giderek daha fazla rol oynadığına işaret ediyor.

Haziran ayı sonlarında eski cumhurbaşkanı ve eski general Thein Sein, Çin hükümetinin daveti üzerine, Barışçıl Birlikte Yaşamanın Beş İlkesinin kabulünün 70. yıl dönümünü anma etkinliğine katılmak üzere Pekin’e uçtu.

Thein Sein, kendisini “eski dostum” olarak nitelendiren Çin’in en üst düzey diplomatı Wang Yi ile görüşmeden önce Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ile el sıkışırken görüntülendi.

Temmuz ayının başlarında, cuntanın ikinci komutanı Soe Win darbeden bu yana Çin’e ilk resmi ziyaretini gerçekleştirdi. Bazı cunta bakanları da Çin’e uçtu.

Than Swe, Myanmar’dan dört siyasi partinin Çin’i ziyaret etmesi dolayısıyla ÇKP yetkilisiyle görüştü.

Myanmar’daki dört partinin temsilcileri (ordunun vekili Birlik Dayanışma ve Kalkınma Partisi, 88. Nesil öğrenci lideri Ko Ko Gyi liderliğindeki Halk Partisi, Dr. Aye Maung liderliğindeki Arakan Cephe Partisi (AFP) ve Sai Aik Pao liderliğindeki Shan ve Etnik Demokratik Parti (SEDP)) şu anda Cumartesi günü başlayan bir haftalık Çin ziyaretinde bulunuyor.

Dört parti, cuntanın organize ettiği barış görüşmelerine katıldı ve seçim sürecine katılıyor.

Myanmar rejimi, bu ayın başlarında Çin Yeni Yılı’nı Myanmar’da ulusal tatil ilan etti. Gözlemcilere göre bu, Çin’i kuzey Şan eyaletindeki etnik ordular ve direniş müttefiklerinin saldırılarına müdahale etmeye ikna etme girişimiydi.

Than Swe-Sun görüşmesi, ÇKP Merkez Komitesi’nin uluslararası toplumla “ortak bir gelecek” inşa etme ve bağımsız ve tarafsız bir dış politika izleme taahhüdünde bulunduğu üçüncü genel toplantısından bu yana cuntanın dışişleri bakanı ile bir Çin irtibat görevlisi arasında gerçekleşen ilk görüşme oldu. (irrawaddy)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Myanmar’da siyasi ölümler ve cunta şiddeti sürüyor…
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sonsöz Gazetesi | İlkeli Gazeteciliğin Yerel Öncüsü ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin