1. Haberler
  2. Kategori Dışı
  3. Türkiye’deki Üniversitelerin İktidar Yanlısı Rektörlerinin “akademik performansı zayıf”

Türkiye’deki Üniversitelerin İktidar Yanlısı Rektörlerinin “akademik performansı zayıf”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Örnek Resim

Engin Karadağ tarafından yayınlanan 2020 tarihli bir makaleye göre; Türkiye’deki üniversite rektörlerinden Türkiye’yi yöneten ideolijiye bağlı olanların akademik performansının zayıf olduğu açıklandı.

Engin Karadağ’ın makalesi:

Türk rektörlerin akademik/niteliksizlikleri: kariyer yolları, H-indeksi, makale ve alıntı sayıları

Bu çalışmada Türkiye’deki 197 üniversitenin (127 kamu ve 70 kar amacı gütmeyen vakıf üniversitesi) mevcut rektörleri sosyodemografik özellikleri, kariyer gelişimleri ve akademik yeterlilikleri (yayınlanan makale ve atıf sayıları ve H-endeksi) açısından incelenmiştir. ). 

Veriler, üniversitelerin ve rektörlerin resmi web sitelerinin yanı sıra Web of Science ve Scopus veri tabanlarından prosopograjik bir yaklaşımla toplandı. Bulgular, başkanların sosyodemografik özelliklerine, kariyer gelişimlerine ve akademik niteliklerine göre iki gruba ayrılabileceğini göstermektedir. 

Birinci grupta çoğunluğu erkek olan, Türkiye’deki üniversitelerden mezun olan, yayınlanan makale sayısı, yayımlanan eserlerinden yapılan atıflar ve H-indeksi açısından akademik nitelikleri daha düşük olan REKTÖRLER yer alıyor. Bu gruba mensup kişilerin sosyal medya paylaşımları, Türkiye’yi yöneten ideolojiye yoğun bağlılık ve destek göstermekte olup, bu rektörlerin yönettiği üniversitelerin akademik performansı zayıftır.

İkinci grup REKTÖRLER de erkek ağırlıklı olup yurt dışındaki üniversite mezunlarından oluşmaktadır. Bu kişiler genellikle mühendislik, tıp veya idari bilimler alanında geçmişe sahip olup, yayınlanan makale sayısı, yayınlanan eserlerinden yapılan alıntılar ve H-indeksleri açısından daha yüksek akademik niteliklere sahiptir. Sosyal medya paylaşımlarında sıklıkla öğrencilerle ve onların akademik ve bilimsel başarılarıyla ilgili haberler yer alıyor. Bu rektörlerin yönettiği üniversitelerin akademik performanslarının da yüksek olduğu görüldü.

Karadağ, E. Türk rektörlerin akademik/yetersizlikleri: kariyer yolları, H-indeksi, makale ve alıntı sayıları. Yüksek Eğitim 81 , 301–323 (2021). https://doi.org/10.1007/s10734-020-00542-1

https://link.springer.com/article/10.1007/s10734-020-00542-1#citeas

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’deki Üniversitelerin İktidar Yanlısı Rektörlerinin “akademik performansı zayıf”
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin