1. Haberler
  2. Kategori Dışı
  3. Hindistan’a kaçan Müslümanlar, 2019 yasasıyla ayrımcılık gördüğünü iddia ediyor

Hindistan’a kaçan Müslümanlar, 2019 yasasıyla ayrımcılık gördüğünü iddia ediyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Örnek Resim

Hindistan hükümeti, Başbakan Narendra Modi’nin Hindu milliyetçi hükümeti için nadir görülen 3. dönem arayışına girmesinden haftalar önce, Vatandaşlık Değişikliği Yasası’nın (CAA) uygulanmasına yönelik kuralları açıkladı.

Modi hükümeti tarafından 2019’da kabul edilen tartışmalı yasa, Hindistan’ın komşu ülkelerinden gelen gayrimüslim mültecilerin, Hindistan vatandaşlığına geçmelerine izin verdi.

Hindistan hükümeti, 31 Aralık 2014’ten önce çoğunluğu Müslüman olan Afganistan, Bangladeş ve Pakistan’dan Hindistan’a kaçan Hindular, Parsiler, Sihler, Budistler, Jainler ve Hıristiyanların vatandaşlığa hak kazandıklarını ilan etti.

Yasanın, toplumu kapsamı dışında tutması ve dünyanın en büyük demokrasisinin laik karakteri hakkında soru işaretleri yaratması nedeniyle birçok insan hakları grubu tarafından “Müslüman karşıtı” olduğu ilan edildi.

Modi hükümeti, Aralık 2019’da yasanın kabulüne ilişkin ülke çapındaki protestoların ardından yasanın kurallarını hazırlamamıştı.

Başkent Yeni Delhi’de günlerce süren isyanlarda çoğu Müslüman onlarca kişinin öldüğü, yüzlercesinin yaralandığı protestolarda şiddet olayları yaşandı.

Reuters haber ajansının Pazartesi günkü raporuna göre bir hükümet sözcüsü, “Modi hükümeti Vatandaşlık Değişikliği Yasası’nın uygulamaya konduğunu duyurdu” dedi.

Modi, “Bu, BJP’nin 2019 (seçim) manifestosunun ayrılmaz bir parçasıydı. Bu, zulme uğrayanların Hindistan’da vatandaşlık bulmasının önünü açacak” dedi ve iktidardaki Bharatiya Janata Partisi’ne (BJP) atıfta bulundu.

Müslüman gruplar, yasanın, önerilen Ulusal Vatandaş Kaydı (NRC) ile birlikte, dünyanın 3. en büyük Müslüman nüfusu olan Hindistan’ın 200 milyon Müslümanına karşı ayrımcılık yapabileceğini söylüyor. Hükümetin bazı sınır ülkelerinde belgesiz Müslümanların vatandaşlığını kaldırabileceğinden korkuyorlar.

Hükümet, Müslüman karşıtı olduğu yönündeki suçlamaları reddediyor ve yasanın Müslüman çoğunluklu ülkelerde zulümle karşı karşıya kalan azınlıklara yardım etmek için gerekli olduğunu söyleyerek yasayı savunuyor.

Yasanın kabul edilmesinin ardından Yeni Delhi ve başka yerlerde protestolar ve mezhepçi şiddet patlak verdi; günlerce süren çatışmalarda çok sayıda kişi öldü ve yüzlerce kişi yaralandı.

Kırmızı, mavi ve beyaz işaretli sarı şeritte 'ÇİZGİYİ GEÇMEYİN' ve 'DELHİ POLİS' yazıyor.  Bandın arkasında kamuflaj üniformalı, kasklı ve kalkanlı adamlar var.  Yıkılmış ve yanmış gibi görünen binaların molozlarının üzerinde duruyorlar.

Hindistan’ın Yeni Delhi kentinde çıkan çatışmaların ardından Hint paramiliter askerleri, Delhi’nin kuzeydoğusundaki tahrip edilmiş bir bölgede duruyor, 28 Şubat 2020. (Kaynak: EPA / STR)

Hak grupları ve Müslüman gruplar, yasanın, önerilen ulusal vatandaş kayıtlarıyla birlikte, dünyanın üçüncü en büyük Müslüman nüfusu olan Hindistan’daki 200 milyon Müslümana karşı ayrımcılık yapabileceğini söylüyor.

Bazıları, hükümetin bazı sınır ülkelerinde belge olmadan Müslümanların vatandaşlığını kaldırabileceğinden korkuyor.

Başbakanlık sözcüsü bir kısa mesajda, “Modi hükümeti Vatandaşlık Değişikliği Yasası’nın uygulamaya konduğunu duyurdu.” dedi.

İktidardaki Bharatiya Janata Partisi’nin (BJP) 2019 seçim manifestosuna atıfta bulunarak, “Bu, BJP’nin 2019 manifestosunun ayrılmaz bir parçasıydı. Bu, zulüm görenlerin Hindistan’da vatandaşlık bulmasının yolunu açacak” dedi.

Üzerinde kına yazan iki el havaya kaldırılmıştı.  Elleri yukarıda olan iki kişi yüzlerini kapatıyor ve daha büyük bir insan kalabalığının arasında yer alıyor.

Hintli kadınlar ve çocuklar, Hindistan’ın Bangalore kentinde yeni vatandaşlık yasasına karşı düzenlenen protesto sırasında avuçlarına kınayla yazılmış sloganlar sergiliyor, 1 Mart 2020. (Kaynak: AP / Aijaz Rahi)

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, yasanın mülteciler için vatandaşlık önündeki yasal engelleri kaldıracağı ve onlarca yıldır acı çekenlere “onurlu bir yaşam” sağlayacağı belirtildi.

Açıklamada, yasayla ilgili “birçok yanlış algının yayıldığı” ve uygulanmasının Kovid-19 salgını nedeniyle ertelendiği belirtildi.

“Bu eylem yalnızca yıllardır zulme maruz kalan ve dünyada Hindistan dışında sığınacak yeri olmayanlar içindir” denildi.

Yasa ‘azınlıklara yardım etmek için gerekli’

Hükümet bunun Müslüman karşıtı olduğunu reddediyor ve yasanın Müslüman çoğunluklu ülkelerde zulümle karşı karşıya kalan azınlıklara yardım etmek için gerekli olduğunu söylüyor.

Yasanın vatandaşlık vermeyi amaçladığını, bunu kimsenin elinden almadığını söylüyor ve daha önceki protestoların siyasi amaçlı olduğu yönünde çağrıda bulunuyor.

Modi 2014 yılında iktidara geldi ve o zamandan bu yana büyümeye, refah ekonomisine, altyapının güçlendirilmesine ve saldırgan Hindu milliyetçiliğine odaklanarak iktidarını pekiştirdi.

Kamuoyu yoklamaları onun Mayıs ayına kadar yapılması gereken genel seçimlerde rahatlıkla çoğunluğu kazanacağını gösteriyor.

Ana muhalefetteki Kongre partisi Pazartesi günkü duyurunun yaklaşan seçimlerden kaynaklandığını söyledi.

Kongre sözcüsü Jairam Ramesh, X’e yaptığı açıklamada, “Kuralların bildirilmesi için dokuz uzatma talebinden sonra, seçimlerden hemen önceki zamanlama, açıkça, özellikle Batı Bengal ve Assam’da seçimleri kutuplaştırmak için tasarlandı” dedi.

Kaynaklar: El Cezire, SBS

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Hindistan’a kaçan Müslümanlar, 2019 yasasıyla ayrımcılık gördüğünü iddia ediyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin