1. Haberler
  2. Dünya
  3. Hamas lideri İsmail Haniye, Gazze’de “ateşkes ve rehineler” konularını görüşmek için Mısır’a gitti

Hamas lideri İsmail Haniye, Gazze’de “ateşkes ve rehineler” konularını görüşmek için Mısır’a gitti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Örnek Resim

Hamas lideri, İsrail ve Filistinli militan grubun Gazze savaşında yeni bir ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasına doğru adım adım ilerlediği yönündeki umutların artması üzerine Mısır’a gitti.

Katar merkezli grup tarafından yapılan açıklamada, Hamas lideri İsmail Haniye‘nin “Gazze Şeridi’ndeki saldırı ve diğer konular” hakkında görüşmek üzere Kahire’ye geldiği belirtildi.

Gruba yakın bir kaynağın AFP’ye verdiği bilgiye göre, kendisi Mısır’ın istihbarat şefiyle “tutukluların serbest bırakılmasına yönelik bir anlaşma hazırlamak amacıyla saldırganlığın ve savaşın durdurulması” konulu görüşmelerde bulunmak üzere buluşacaktı. Kaynak, daha önce Katar’da İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir-Abdollahian ile görüşen Haniye’nin, İsrail ile Filistinliler arasında sık sık arabuluculuk yapan “üst düzey bir heyetin” Mısır’a başkanlık ettiğini söyledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Salı günü geç saatlerde rehinelerin ailelerine, “rehinelerimizi serbest bırakma” amacıyla casus şefini iki kez Avrupa’ya gönderdiğini söylemişti.

Başbakan, hâlâ Gazze’de tutulduğuna inanılan 129 esirden bazılarının akrabalarına, “Bu bizim görevimiz, tüm rehinelerin serbest bırakılmasından ben sorumluyum. Rehinelerimizi serbest bırakma sürecini desteklemek için Mossad’ın başkanını iki kez Avrupa’ya gönderdim. Bu konuda hiçbir çabadan kaçınmayacağım ve bizim görevimiz hepsini geri getirmek” dedi.

ABD haber sitesi Axios, Pazartesi günü Mossad şefi David Barnea‘nın Avrupa’da CIA direktörü Bill Burns ve Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Thani ile görüştüğünü bildirdi.

Mısır ve ABD tarafından desteklenen Katar, Kasım ayında 240 Filistinli mahkum karşılığında 80 İsrailli rehinenin serbest bırakıldığı bir haftalık ateşkesin sağlanmasına yardımcı oldu.

Hamas’a yakın bir kaynak AFP’ye, Mısır görüşmelerinin kadınlar, çocuklar ve savaşçı olmayan erkekler de dahil olmak üzere 40 İsrailli rehinenin serbest bırakılmasını sağlayacak bir haftalık ateşkes de dahil olmak üzere öneriler üzerinde yoğunlaşacağını söyledi.

Kaynak, daha fazla serbest bırakma için yeni koşullar üzerinde anlaşmaya varılması halinde ateşkesin uzatılabileceğini belirterek, tekliflerin ABD yönetiminin bilgisi dahilinde Katar ve İsrail arasında tartışıldığını da sözlerine ekledi.

AFP’nin İsrail rakamlarına dayanan bir hesaplamasına göre savaş, Hamas militanlarının 7 Ekim’de Gazze’den çıkıp İsrail’de çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.140 kişiyi öldürmesi ve yaklaşık 250 kişiyi kaçırmasıyla başladı.

Hamas’ı yok etme sözü veren İsrail, bir bombardıman kampanyası başlattı ve ardından Gazze’nin Hamas yönetimindeki sağlık bakanlığının söylediğine göre çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 19.667 kişiyi öldüren bir kara saldırısı başlattı.

İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog da Salı günü ülkesinin “rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak için yeni bir insani duraklamaya ve ek insani yardıma hazır olduğunu” söyledi.

Bu arada bir başka Filistinli militan grup olan İslami Cihad, Gazze’de iki rehinenin gözaltında tutulduğunu gösterdiğini iddia ettiği video görüntülerini yayınladı ve bu durum İsrail üzerindeki baskıyı artırdı.

Üç diplomatik kaynak AFP’ye verdiği demeçte, BM Güvenlik Konseyi’nin çarşamba günü çatışmaya ara verilmesi çağrısında bulunan bir kararı oylamaya hazırlandığını, daha önceki iki oylamanın üyelerin ifadeler üzerinde çekişmesi nedeniyle ertelendiğini söyledi.

ABD’nin daha önceki bir ateşkes kararını veto etmesi, insani yardım gruplarının kınamasına yol açtı ve çatışmanın ortasında kalan sivillere yardım için daha fazla eylem çağrısında bulundu.

İsrail askeri sözcüsü Daniel Hagari’nin Salı günü askerlerin güney Gazze’nin Han Yunus bölgesindeki operasyonlarını genişlettiklerini söylemesinin ardından çatışmalar şimdilik hız kesmeden sürüyordu. Ordunun kara operasyonlarının Ekim ayı sonlarında başlamasından bu yana 133 askerin öldürüldüğünü bildirdiği sırada, “Hamas’ı dağıtmalıyız ve bu gerektiği kadar uzun sürecek” dedi.

Hamas kaynakları Çarşamba günü İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 11 kişinin öldürüldüğünü söyledi. Han Yunis’te sakinler, grev sonucu tamamen yerle bir olan bir binanın molozları arasında elle arama yaptı.

BM, 2,4 milyonluk Gazze sakininden 1,9 milyonunun yerinden edildiğini ve yardım gruplarının yardım etme yeteneğinin sınırlı olduğu konusunda endişelerin arttığını tahmin ediyor.

BM’nin Orta Doğu barış sürecinden sorumlu özel koordinatörü Tor Wennesland, “Hayal edilemeyecek ölçekte bir yerinden edilme ve aktif düşmanlıkların ortasında, insani müdahale sistemi uçurumun eşiğinde” dedi.

Gazzeliler tehlikeli bir kışla karşı karşıyadır ve BM çocuk kurumu “hastalık nedeniyle ölen çocuk ölümlerinin bombardımanlarda ölenleri geride bırakabileceği” uyarısında bulundu.

ABD, İsrail’i güçlü bir şekilde desteklerken aynı zamanda Gazze’deki sivilleri koruması yönünde de çağrıda bulundu.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, İsrail’e Hamas’a karşı mücadelesinde “çok daha cerrahi, klinik ve hedefe yönelik bir yaklaşım” sergileme çağrısında bulundu.

Kızıldeniz

Gazze savaşı, bölgesel gerginlik korkusunu ateşledi ve İsrail’in güney Lübnan’daki İran destekli Hizbullah militanlarıyla ölümcül sınır ötesi ateş ticareti yaptığı görüldü.

Bu arada Yemen’in İran destekli Husi isyancıları, Filistinlilere verdikleri desteğin bir göstergesi olarak, İsrail’le bağlantılı olduğunu söyledikleri Kızıldeniz’den geçen gemilere defalarca füze ve insansız hava aracı ateşledi.

Büyük denizcilik firmaları bunun sonucunda gemilerinin yönünü değiştirerek Afrika çevresinde çok daha uzun bir rotayı tercih etti.

ABD, küresel ticaretin yüzde 10’undan fazlasının geçtiği Süveyş Kanalı‘na giden su yolunu korumak için Pazartesi günü yeni bir çok uluslu deniz görev gücü duyurdu.

Artık bölgede USS Dwight D. Eisenhower uçak gemisinin bulunduğu ABD’nin yanı sıra İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya ve diğer ülkelerin savaş gemileri de bulunuyor.

Üst düzey bir Husi yetkilisi, isyancıların saldırılarına devam edeceği ve onlara karşı hareket eden herhangi bir ülkenin gemilerinin Kızıldeniz’de hedef alınacağı uyarısında bulundu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Hamas lideri İsmail Haniye, Gazze’de “ateşkes ve rehineler” konularını görüşmek için Mısır’a gitti
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sonsöz Gazetesi | İlkeli Gazeteciliğin Yerel Öncüsü ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin