Dengeli Beslenme Nedir İçin İpuçları
Her insanin vücut özellikleri farklı olduğundan beslenme düzeni de farklı olmalıdır. Kendi özelliklerinize uygun bir beslenme programı düzenleyip buna sıkı sıkıya bağlı kalmalısınız. Kısa süreli diyetler yerine uzun vadeli doğru ve dengeli programlar dahilinde beslenmenin sağlığınız için çok daha faydalı olduğunu unutmayın.
Sofradan Aç Kalkın
Çoğumuz tokluk hissi duyuncaya kadar yemek yemeğe devam ederiz. Oysa tokluk hissi yemek yemeğe başladıktan 20 dakika sonra beyne ulaşır. Bu yüzden yemeklerin ağır ağır ve çok çiğnenerek yenilmesi ve masadan tokluk hissi duyulmadan kalkılması gerekiyor.
Besin Grupları
Dengeli Beslenme nedir dendiğinde aşağıdaki ürün gruplarının yeterli oranda tüketilmesidir diyeiliriz. Sağlıklı bir yetişkin 5 ana başlıkta toplanan besin grubundan bir günde aşağıda önerilen miktarlar kadar alınmalıdır.
- Et Grubu ( et, balık, tavuk, yumurta, kuru baklagiller) 2 porsiyon.
- Süt Grubu ( süt, yoğurt, peynir) 2 porsiyon
- Taze Sebze Ve Meyveler 4-5 porsiyon
- Tahıl Grubu ( ekmeke, pilav, makarna, şehriye, un ve undan yapılan yiyecekler) 2-3 porsiyon
- Yağ Ve Şeker yemeklerin bileşimindeki sıvı yağ, vücudun yağ ihtiyacını haftada 1-2 yenilecek herhangi bir sütlü tatlı ise şeker ihtiyacını karşılar.
Kahvaltıyı Atlamayın
Dengeli beslenebilmek için öncelikle eski alışkanlıklardan kurtulmak gerekiyor. Örneğin pek çok kişinin gereken önemi göstermediği kahvaltı, atlanılmaması gereken, günün en önemli öğünüdür. Sabah kahvaltı yapmadan güne başlamak şişmanlığın oluşmasına zemin hazırlar. Sabahları mutlaka kahvaltı yapılmalı, alınacak gıdaların protein, yağ ve karbonhidrat oranlarına dikkat edilmelidir.
Yaşınıza Göre Beslenin
Gençlik yıllarında vücut daha çok kalori yaktığından, kilo almak da vermekte çok kolaydır. Fakat kolay kilo veriliyor diye ipin ucunu kaçırmak istenmeyen sonuçlara sebep olabilir. Hızlı kilo verdiren şok diyetler vücudun dengesini bozabilir. Araştırmalar, dengesiz diyet yapanların 40 yaşından sonra kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskinin yüksek olduğunu ortaya koymaktadır.
35 yaşından itibaren, kalsiyum, meyve, sebze ve lifli gıdaları gıdaları tüketmeye özen göstermek gerekiyor. Özellikle kadınlarda, kalsiyum eksikliği menopoz döneminde kemik erimesine neden olabilir. Bu yaş grubundakiler fast food ürünlerinden, asitli içeceklerden, kahve ve sşgaradan uzak durmalı ve bol bol sebze, meyve tüketmelidir.
Vücudun en çok vitamin, kalsiyum ve sodyuma ihtiyaç duyduğu yıllar ellili aşlar. Yağ oranları kalp ve damar hastalıklarının başladığı bu yaşlarda önemini bir kat daha arttırıyor.
Dengeli Beslenme Nedir Ve Kolesterol Oranı Ne Olmalıdır
Kanda kolesterol oranının fazla olması damarların iç duvarlarında yağ birikimlerinin oluşmasına ve dolayısıyla damar tıkanıklığına yol açar bu durum bazen kalp krizlerine sebep olabilir. Her ne kadar aldığımız besinlerdeki kolesterol oranı vücudumuzdaki kolesterol miktarını etkilese de aslında bu miktarın baş belirleyicisi hangi tipte yağ yediğimizdir. Bol miktarda katı doymuş yağ içeren yiyecekler kandaki kolesterol oranını yükseltirler. zeytin yağı gibi ve sıvı ve doymamış yağlar ise bu oranı düşürürler. Yumurta sarısı ciğer, böbrek, tereyağı ve kremada kolesterol miktarı yüksektir.