Birleşmiş Milletler’in bir komitesi, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki savaşının soykırım niteliği taşıdığını belirterek, ülkeyi “açlığı bir savaş yöntemi olarak kullanmakla” suçladı.
BM İsrail Uygulamalarını Araştırma Özel Komitesi, perşembe günü yayınladığı raporda, ülkeyi “açlığı bir savaş yöntemi olarak kullanmakla” suçladı ve bunun Filistinliler için “kitlesel sivil kayıplarına ve yaşamı tehdit eden koşullara” yol açtığını belirtti.
Açıklamada, “Savaşın başlangıcından bu yana İsrailli yetkililer, Filistinlilerin yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli olan yiyecek, su ve yakıt gibi temel ihtiyaçlardan mahrum bırakan politikaları açıkça desteklediler. Bu açıklamalar, insani yardımlara yönelik sistematik ve hukuka aykırı müdahalelerle birlikte, İsrail’in siyasi ve askeri kazançlar için hayat kurtarıcı malzemeleri kullanma niyetini açıkça ortaya koyuyor” denildi.
İsrail’in Gazze’ye yönelik savaşında 7 Ekim 2023’ten bu yana en az 43 bin 736 Filistinlinin hayatını kaybettiğini, 103 bin 370 kişinin de yaralandığını bildiren Sağlık Bakanlığı, şunları kaydetti:
BM’nin son raporu, BM’nin işgal altındaki Filistin toprakları özel raportörü Francesca Albanese’nin Mart ayında yayınladığı, İsrail’in Gazze’de soykırım yaptığına inanmak için “makul gerekçeler” bulunduğu sonucuna varan raporu yansıtıyor.
Ekim 2023’te Hamas öncülüğündeki saldırının ardından İsrail’in Gazze’deki savaşının ilk dokuz ayını ele alıyor. Saldırıda tahmini 1.139 kişi öldürülmüş ve 200’den fazla kişi esir alınmıştı.
Raporda ayrıca, BM’nin defalarca yaptığı çağrılara ve Uluslararası Adalet Divanı ile BM Güvenlik Konseyi’nin bağlayıcı emirlerine rağmen İsrail’in Filistin halkına “toplu cezalandırma” uygulamaya devam ettiği belirtildi. (El Cezire)
Gazze’de Kriz
Hamas’ın 7 Ekim 2023’teki saldırısının ardından devam eden çatışma Gazze’deki sivil nüfusu harap etti. Gazze nüfusunun yüzde yetmiş beşi, çoğu birden fazla kez olmak üzere yerinden edildi ve tüm nüfus insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Devam eden çatışma, bombardıman ve abluka, yarısı çocuk olmak üzere 2ve şu anda temiz su, yiyecek ve hayati tıbbi hizmetlerden yoksunlar.
Hava saldırıları, çatışmalar ve savaşçıların sivillerle kaynaşması yıkıcı bir etkiye sahip
Hamas’ın tesislerde askeri personeli sivillerle karıştırdığı bildiriliyor.
Gazze halkının tamamı bu çatışmanın ortasında kaldığı için ciddi bir güvensizlikle karşı karşıyadır.
İsrail’in bombardımanı ve çatışmaları sonucunda Gazze’deki konutların yüzde 60’ından fazlası hasar gördü veya yok oldu.
Gazze ihtiyaç duyduğu yardımı alamıyor
Gazze’ye ve çevresine insani yardım akışındaki sürekli kısıtlamalar, Gazze’de gıda, yakıt, ilaç, ekipman ve insani yardım personeli açısından umutsuz bir kıtlığa yol açıyor. Kuzey Gazze’deki yüz binlerce insan büyük ölçüde yardımdan tamamen mahrum. Mart ve Nisan 2024’te Gazze’ye artan miktarda yardım ulaştı, ancak bu kazanımlar, insani müdahalenin merkez üssü olarak hizmet veren bir sınır kapısı olan Refah’ta operasyonlar başladığından beri kaybedildi.
Gazze’de bazı aileler defalarca yerinden edildi.Fotoğraf: Majdi Fathi/NurPhoto, Getty Images aracılığıyla
Çatışmaların neden olduğu güvensizlik, insani yardım kuruluşlarının etkilenen nüfusa güvenli bir şekilde yardım ulaştırmasını da zorlaştırıyor. Tehlike, insani yardım çalışanlarına kadar uzanıyor. 260’tan fazla yardım çalışanı öldürüldü ve bunların 190’dan fazlası Birleşmiş Milletler için çalıştı.
Yardım dağıtımı sırasında yağma ve şiddet olaylarına ilişkin haberler de artıyor.
Ne olması gerekiyor?
Derhal ateşkes
IRC, yakın tarihli BM Güvenlik Konseyi Kararı’nda öngörüldüğü gibi derhal ateşkes çağrısında bulunuyor. İnsani bir bakış açısından, ateşkes Filistinlilerin hayatlarını tam olarak korumanın, 7 Ekim’de İsrail’den alınan rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamanın ve insani yardım ve hizmet sunumunu güvenli bir şekilde artırmanın tek yoludur.
İsrail saldırılarından kaçan Filistinliler, Gazze’nin Han Yunus kentindeki UNRWA okuluna sığınıyor.Fotoğraf: Doaa Albaz/Anadolu, Getty Images aracılığıyla
İnsani bir sıfırlama
Gazze’deki yardım ulaştırma zorluklarını tam olarak ele almanın tek yolu, kapsamlı bir “insani sıfırlama” ile birleştirilmiş bir ateşkestir. Bu, aşağıdakiler için net, acil ve hesap verebilir bir plan gerektirir:
- Tüm geçerli sınır geçişlerini mal ve personele açın
- Denetim süreçlerini kolaylaştırın ve izin verilen tedarik listesini genişletin
- İnsani yardım ve sağlık çalışanları için koruma/güvenli hareketlerin sağlanması
- Su, elektrik ve yakıt tedarikini yeniden başlatın
- Kamyonları saymak yerine etkiyi ölçen kıstaslar oluşturun
Taraflar Uluslararası İnsani Hukuk’a uymalıdır
Tüm taraflar uluslararası insancıl hukuka uymalıdır. Sivilleri korumak ve uluslararası hukuku desteklemek için derhal adımlar atmalıdırlar. Hamas ve diğer Filistinli gruplar rehineleri serbest bırakmalı ve sivil altyapının içinden veya yakınından , özellikle hastanelerden askeri saldırılar düzenlemekten kaçınmalıdır. Tüm taraflar nüfuslu bölgelerde geniş alan etkili patlayıcı silahları kullanmayı bırakmalıdır. İsrail, Gazze genelindeki tüm askeri operasyonların ayrımcılık, orantılılık ve önlem alma temel ilkelerini uygulamasını sağlamalıdır.
Geçici ateşkes sırasında Gazze’de yerlerinden edilen Filistinliler, evlerini kontrol etmek ve sağlam kalan eşyalarını toplamak için yıkılmış mahallelerinde yürüyorlar.Fotoğraf: Ashraf Amra/Anadolu, Getty Images aracılığıyla
IRC Gazze krizine nasıl yanıt veriyor?
Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC) ve Gazze’deki ortakları, Gazze’nin kalan birkaç faal hastanesinde doğrudan tıbbi bakım da dahil olmak üzere acil ve hayat kurtarıcı tıbbi bakım sağlıyor. IRC, tıbbi malzeme ve ilaç dağıtımının yanı sıra, Gazze’nin birçok barınağı da dahil olmak üzere gıda paketleri, psikososyal destek, koruma ve erken çocukluk gelişimi programları sağlamak için ortaklarla birlikte çalışıyor. IRC ayrıca Beslenme, Su ve Sanitasyon ve Koruma hizmetlerinde doğrudan programlama başlatıyor.
IRC’nin Gazze’deki müdahalesi, acil müdahale konusundaki küresel deneyimimiz ve uzmanlığımızın yanı sıra bölgedeki uzun süreli varlığımızdan yararlanıyor. Yerel ortaklar Gazze’deki müdahaleye öncülük ediyor ve mali, teknik ve operasyonel destek yoluyla hedeflerini destekliyoruz.
IRC, ateşkes sağlandığı anda Gazze’deki programımızda çok daha büyük bir ölçeğe ulaşmayı planlıyor. IRC, özellikle ayrılmış çocuklara odaklanarak sağlık hizmeti, beslenme, su, sanitasyon ve hijyen ve koruma sağlamak için doğrudan ve ortaklar aracılığıyla çalışmayı hedefleyecektir.
İnsani yardımların yetersizliği Gazze’deki açlığın tam resmini ortaya çıkarıyor olsa da BM, çocukların açlıktan öldüğünü bildirdi.
Hanelerin %50’sinden fazlası evde yiyecek olmadığını, %20’sinden fazlasının ise günlerce bir şey yemeden yaşadığını bildiriyor.
Filistinliler kıtlığın eşiğinde. İnsani yardımın kritik teslimatını sağlamak için ateşkes gerekiyor. (Fotoğraf: Abed Rahim Khatib/Anadolu via Getty Images)
Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC) ve Refah Derneği (Taawon), bir milyondan fazla insanın yerinden edildiği ve Gazze’nin son sığınağı olarak kabul edilen yere sığındığı Güney Gazze’deki Rafah’ta yerinden edilmiş aileleri etkileyen şiddetli açlıkla mücadele etmek için ortaklık kurdu. Birlikte, Ocak ve Şubat 2024 arasında yaklaşık 3.500 aileye taze gıda paketleri ulaştırdılar. (rescue.org)