Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Çanakkale Ezine, Edirne Enez, Hatay Yayladağı ve Manisa Şehzadeler’deki yangınların tamamen kontrol altına alındığını duyurdu.
9 Ağustos’ta iki günlük yangının kontrol altına alındığı Çanakkale’de bir yangın daha çıktı. Çanakkale-İzmir kara yolunun yakınlarında olan ağaçlık alandaki yangına ilk olarak çevrede bulunan iş yerlerinde çalışanlar müdahale etti. Tarım arazisinde başlayan yangının ormanlık alana sıçradığı belirtiliyor. Yangın şiddetli rüzgarın etkisiyle Güzelyalı’ya kadar ulaştı. Hem Dardanos hem de Güzelyalı’da bulunan evler tehdit altına girdi. Çanakkale Valisi Ömer Toraman, Güzelyalı’nın tedbir amaçlı olarak tahliye edilmeye başlandığını açıkladı. Vali Toraman riskli bölgelerden toplamda 2 bin 90 vatandaşın tahliye edildiğini bildirdi. Yangın söndürme çalışmaları sürdüğü Erenköy’de (İntepe) bölge, güvenlik amacıyla tedbiren tahliye edildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre durdurulan uçuşlar yeniden başladı. Orman işçileri, şiddetli rüzgara rağmen gece boyunca yangın söndürme çalışmalarını büyük özveriyle sürdürüyor.
Yangın nedeniyle yükselen dumanlar başta Dardanos olmak üzere çevredeki yerleşim yerlerini tehdit ediyor. Dardanos’ta yaşayanlar dumandan etkilendikleri için evlerini terk ettiler.
Alevler hızla yayıldı, yangın Güzelyalı’ya kadar ulaştı
Çanakkale’de yangın rüzgarın etkisiyle hızla yayılıyor. Önce Dardanos’u tehdit eden alevlerin Güzelyalı’ya kadar ulaştığı bildirildi. Yangın bölgesinden canlı yayın yapan gazeteci Tekin Uğurlu, alevlerin Jandarma Kampı olarak bilinen Çanakkale Jandarma Özel Eğitim Merkezi Komutanlığı’na sıçradığını söyledi.
Güzelyalı tahliye edildi
Çanakkale Valisi Ömer Toraman, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Çanakkale merkezde orman yangını rüzgarın da etkisiyle hızlı ilerliyor. Yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Tedbiren Güzelyalı bölgesindeki vatandaşlarımızın tahliyesine başlanmıştır. Vatandaşlarımızın gerekmedikçe trafiğe çıkmamaları önem arz etmektedir” dedi.
Vali Toraman, ayrıca daha sonra yaptığı paylaşımlarda şu ifadelere yer verdi:
“ÇOMÜ Dardanos Yerleşkesi, Jandarma Güzelyalı Kampı, Çamlıbel Sitesi tahliye edildi. Tahliye ekiplerine yardımcı olalım. Gereksiz trafik oluşturmayalım. Çanakkale Çınarlı yangınına 5 uçak, 5 helikopter ile havadan, 32 arazöz, 14 itfaiye, 5 dozer 455 personel ile karadan müdahale edilmektedir.”
Bu arada Çanakkale Boğazı’nda güneyden kuzeye olan trafik, yangın nedeniyle tek taraflı olarak kapatıldı.
Evler ve araçlar yandı
Bu arada bazı binaların alevler arasında kaldığı gözlendi.
Yangında bazı araçların yanarak kullanılamaz hale geldiği görüldü.
Yangın söndürme çalışmaları esnasında vatandaşlar da bölgedeki ekiplere su tankerleriyle destek veriyor.
Motosikletli vatandaşlar yangın söndürme çalışmasına katılanlara destek olmak amacıyla su, maske, ayran ve göz damlası dağıtıyor.
İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) ile yangın söndürme çalışmalarına katıldı. Polis ekipleri, Güzelyalı köyünde yanan yazlıkları kontrol ediyor.
47 kişi hastaneye sevk edildi
Vali Toraman, daha sonra yaptığı paylaşımlarında şu ifadelere yer verdi:
“ÇOMÜ Dardanos Yerleşkesi, Jandarma Güzelyalı Kampı, Çamlıbel Sitesi tahliye edildi. Tahliye ekiplerine yardımcı olalım. Gereksiz trafik oluşturmayalım. Çanakkale Çınarlı yangınına 9 uçak, 10 helikopter ile havadan, 69 arazöz, itfaiye, iş makinaları ve 685 personel ile karadan müdahale edilmektedir. Riskli bölgeler karadan ve denizden tahliye edildi. Dumandan etkilenen 47 vatandaşımıza sağlık kuruluşlarında müdahale ediliyor. Hayati tehlikeleri yoktur.”
Uçuşlar durduruldu
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Çanakkale’deki yangın nedeniyle havalimanı pistinin, devlet hava araçları, ambulans uçaklar, arama kurtarma ve yangınla mücadele hava araçları hariç olmak üzere, bugün saat 19.30’a kadar tüm uçuşlara kapatıldığını bildirdi.
Bakanlıktan, yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
“Çanakkale’de devam eden orman yangınları nedeniyle, Çanakkale Havalimanı pisti, devlet hava araçları, ambulans uçaklar, arama kurtarma ve yangınla mücadele hava araçları hariç olmak üzere, bugün saat 19.30’a kadar tüm uçuşlara geçici olarak kapatılmıştır.”
Çanakkale’deki orman yangınlarında bölgede mahsur kalan 84 kişi tahliye edildi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Çanakkale’deki orman yangınlarında bölgede mahsur kalan 84 kişinin tahliye edildiğini bildirdi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
“Çanakkale Dardanos mevkisinde meydana gelen orman yangınlarında bölgede mahsur kalan84 vatandaşımız, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüze ait deniz araçlarımızın da görev aldığı tahliye operasyonlarıyla emniyetli bölgelere nakledildi.”
Erenköy tedbir amaçlı tahliye edildi
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Arama ve Kurtarma Birimi (AKUB) de yangından etkilenen bir evin bahçesindeki tavuğa su verdi.
Alevlerin ulaştığı Erenköy’de (İntepe) yangın söndürme çalışmaları sürüyor. Bölge, güvenlik amacıyla tedbiren tahliye edildi.
Yangın bölgesine ulaşan komandolar da söndürme çalışmalarında ekiplere destek veriyor.
Öte yandan Çanakkale-İzmir kara yolu üzerinde bulunan bir iş yeri alevler arasında kaldı.
Yangın araçları alevlerle mücadele ederken yangının arasında kalma tehlikesi yaşadı
Vali Toraman açıkladı: Riskli bölgelerden 2 bin 90 vatandaşımız tedbiren deniz ve karayolu ile tahliye edildi
Çanakkale Valisi Ömer Toraman sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Çanakkale merkez Çınarlı yangınına müdahale devam ediyor. 10 uçak, 9 helikopter ile havadan, 75 arazöz, 35 itfaiye, 10 dozer, 92 diğer araçlar ve 760 personel ile müdahale ediliyor. Riskli bölgelerden 2 bin 90 vatandaşımız tedbiren deniz ve karayolu ile tahliye edildi. Dumandan etkilenen 77 vatandaşımızın tedavisi sağlık kuruluşlarında yapılmaktadır. Hayati tehlikeleri bulunmamaktadır” ifadesini kullandı.
Durdurulan uçuşlar yeniden başlatıldı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı uçuşlar hakkında yaptığı açıklamada, “Orman yangınlarıyla daha etkin şekilde mücadele edilebilmesi amacıyla geçici olarak sivil uçuşlara kapatılan Çanakkale Havalimanı, tüm uçuşlara yeniden açılmıştır” ifadelerini kullandı.
İBB’den Çanakkale’deki orman yangına müdahale çalışmalarına destek
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Çanakkale’de çıkan orman yangınına müdahale çalışmalarına destek amacıyla bölgeye 50 personel ile 19 araç ve iş makinesi gönderdi.
İBB’den yapılan açıklamaya göre, Çanakkale’de devam eden orman yangınına müdahale çalışmalarına destek amacıyla ilk aşamada, İtfaiye Dairesi Başkanlığından 28 personel ile 4 su ikmal, 3 hizmet ve bakım onarım ile hızır acil ambulans gönderildi.
Yine ilk aşamada, Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Dairesi Başkanlığından 4 personel ve 2 su tankeri, İSKİ Genel Müdürlüğünden 5 personel, su tankeri, paletli loder, treyler çekici ve öncü araç olmak üzere toplam 37 personel ve 15 araç ve iş makinesi de Çanakkale Valiliği emrine görevlendirilerek bölgeye sevk edildi.
İBB, ikinci ekip olarak da İtfaiye Dairesi Başkanlığından 13 personel, 3 su ikmal ve ilk müdahale aracı akşam saat 19.50 itibarıyla bölgeye hareket etti.
Vali Toraman: Çınarlı köyü yangınına büyük bir gayretle müdahale edilmektedir
Çanakkale Valisi Ömer Toraman, X hesabından yaptığı açıklamada, “Elektrik kesintisi nedeniyle içme suyu pompaları çalışmayan Kumkale ve civar köylerimize, arazözlerle içme suyu takviyesi yapılacak. İl Özel İdaresi ekiplerimiz müdahale ediyor.” ifadesine yer verdi.
Vali Toraman bir başka paylaşımında ise yangın kontrol altına alınana kadar mücadelenin süreceğini belirterek, şunları kaydetti:
“Çanakkale merkez Çınarlı köyü yangınına büyük bir gayretle müdahale edilmektedir. Orman kahramanları başta olmak üzere yangına müdahale eden bütün ekiplere, destek veren bütün gönüllülerimize ve Çanakkaleli hemşehrilerimize çok teşekkür ediyorum. Yangını kontrol altına alıncaya kadar, canla başla mücadelemiz devam edecek. Gece boyunca karadan 79 arazöz, 39 itfaiye, 11 dozer, 92 diğer araçlar ve 770 personel ile müdahaleye devam edilmektedir. Havanın aydınlanması ile birlikte hava araçları da müdahaleye başlayacaktır. Bütün ekipler büyük bir gayretle çalışıyor.”
Orman işçileri, şiddetli rüzgara rağmen gece boyunca yangın söndürme çalışmalarını büyük özveriyle sürdürüyor.

Sosyal medya hesabında bir açıklama yapan Yumaklı, Bolu Mudurnu, Kahramanmaraş Göksun, Çanakkale Ayvacık ve İzmir Dikili’deki yangınların büyük ölçüde kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarının sürdüğünü söyledi.
Manisa’nın Soma ilçesi ve Çanakkale Merkez’de devam eden yangınların söndürme çalışmalarının sürdüğünü söyledi.
Çanakkale Valisi Ömer Toraman, Salı sabah saatlerinde yaptığı açıklamada kent merkezindeki Çınarlı yangınına 7 uçak ve 6 helikopter ile havadan müdahalenin sürdüğünü söyledi.
Toroman yerleşim yerleri için yakın bir tehlike bulunmadığını sözlerine ekledi.

Çanakkale’nin kent merkezine yakın Kepez Belediyesi’ne bağlı Dardanos mevkiini saran yangında sahil siteleri büyük zarar gördü.
Yayılan alevleri kontrol alma çalışmaları devam ediyor.
Pazartesi günü öğle saatlerinde Onsekiz Mart Üniversitesi Dardanos Yerleşkesi, Jandarma Güzelyalı Kampı, Çamlıbel Sitesi tahliye edildi.
Toraman ilerleyen saatlerde yaptığı bir duyuruda, evine dönemeyenlerin KYK yurtlarına yerleştirildiğini aktardı.
Toraman dumandan etkilenen 77 kişinin tedavi edildiğini de kaydetti. Hayati tehlikesi olan kişi bulunmuyor.
Yazlık sitelerin olduğu Güzelyalı’da çok sayıda ev yandı.
Ajansların geçtiği fotoğraflarda, deniz şortuyla denizden tahliye edilen bölge sakinleri görülüyor.

Valilik 11 Ağustos’ta bu bölgede rüzgarın 80 kilometre hıza ulaşabileceği uyarısını yapıyordu.
Vali Toraman, müdahaleleri kolaylaştırmak için vatandaşlara gerekmedikçe trafiğe çıkmama çağrısında bulundu.

Çanakkale Havalimanı, ambulans uçaklar ve yangınla mücadele hava araçları hariç olmak üzere saat TSİ 19.30’a kadar tüm uçuşlara geçici olarak kapatıldı.
Havalimanı daha sonra tekrardan trafiğe açıldı.

Edirne’nin Enez ilçesinde yangınlar sürüyor
Edirne’nin Enez ilçesine çıkan yangınlar kontrol altına alındı.
Edirne Valisi Yunus Sezer 200’den fazla kişinin bölgeden tahliye edildiğini aktardı.

Manisa ve Bolu’da da yangın
Orman Genel Müdürlüğü, Manisa’nın Soma ilçesi ve Bolu’nun Mudurnu ilçesinde de yangın çıktığını duyurdu.
Bolu‘nun Mudurnu ilçesindeki Göncek köyü Camiyanı Mahallesi’nde ormanlık alana yakın mevkideki arazide henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.
Bolu Valiliği Pazartesi akşamı 23.45 saatlerinde yangının kısmen kontrol altına alındığını duyurdu.
Yangınla ilgili iki şüpheli de gözaltına alındı.
Manisa‘nın Soma, Alaşehir ve Şehzadeler ilçesinde yangınlar çıktı.
Soma’daki Turgutalp Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda da henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangına iki uçak, 10 helikopter, 30 arazöz, 10 su ikmal aracı ve dört dozerle müdahale edildi.
Soma’daki Kozanlı Mahallesi tedbir amaçlı tahliye edildi.
Alaşehir’in Badınca Mahallesi’nde çıkan yangının söndürme çalışmaları da devam ediyor.
Şehzadeler’deki Sarıalan Mahallesi orman yangını kontrol altına alındı.
Çanakkale’de bir haftada ikinci yangın

Çanakkale’de 8 Ağustos Cuma günü çıkan ve kent merkezinden de gözlenebilen yangın ikinci gününde kontrol altına alınmıştı.
Yangın nedeniyle gemi trafiğine kapatılan Çanakkale Boğazı da daha sonra trafiğe açıldı.
Tedbir amaçlı beş köy ve 700’den fazla kişi tahliye edilirken yangınla ilgisi bulunduğundan şüphelenilen dört kişi gözaltına alınmıştı.
Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’nin çevresindeki evler boşaltılmış, Onsekiz Mart Üniversitesi – Terzioğlu yerleşkesi de tahliye edilmişti.
Çanakkale Valiliği yine bu bölgedeki Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’nde “hastaların dumandan etkilenmemesi için” kısmen tahliyeler yapıldığını duyurdu.
Bölgedeki bir yaşlı bakım merkezi de tahliye edilmişti.
Kaynaklar: T24, BBC Türkçe