2021 yılının Aralık ayında kendini hissettiren ekonomik kriz, yeni yıldan itibaren her geçen gün yurttaşların karşısına durmak bilmeyen zamlar olarak gelmektedir. Nisan ayı başında konutlarda kullanılan doğalgaz fiyatına %35, elektrik üretiminde kullanılan doğalgaz fiyatına %45 ve sanayide kullanılan doğalgaz fiyatına %50 zam yapıldı.
Elektrik üretiminde kullanılan doğalgaz fiyatına yapılan zam, doğal olarak elektrik fiyatlarına da yansıyacaktır; bu yüzden elektrik fiyatlarındaki zam haberini yakında alacağız. Sanayide kullanılan doğalgaz fiyatına yapılan zam ise, üretimde kullanılan maliyetleri arttıracağı için başta gıda olmak üzere tüm tüketim ürünlerinin fiyatlarının arttırılması anlamına gelmektedir. Böylece zaten yüksek olan enflasyon, daha da yükselecektir. KDV indirimi alamayan, tarifelerdeki kademelendirmeden yararlanamayan sanayici de büyük sıkıntı içindedir. Son sekiz yılda sanayide kullanılan doğalgaza toplam %470 zam yapılmıştır.
Son bir yılda çiftçinin kullandığı mazot %250, gübre %350 zamlandı. Son bir yıl içinde domatesin fiyatı %190 zamlanmıştır. Besi yemi son bir yılda %130 zamlanmıştır. Şeker, et, süt, un, ayçiçeği yağı başta olmak üzere temel gıda maddeleri de sürekli zamlanmaktadır. Mazot, gübre, elektrik, tohum, ilaç ve yem fiyatlarındaki anormal yükselişler sonucunda üretici fiyatları da artmaktadır. İşte bu nedenle ülkemizde üretim durma noktasına gelmiştir. Yaz aylarından sonra açlık tehlikesiyle de karşılaşacağımız günler bizi beklemektedir. Akaryakıt fiyatları hemen hemen her gün değişmektedir, bu değişim, ulaşım başta olmak üzere, tüm maliyetlere yansımaktadır. Sonuçta mal ve hizmetler sürekli zamlanacaktır.
2 Nisan 2022 tarihinde AKP genel başkanı canlı bağlantı ile Malatya Çevre Yolu 1. Kısım Açılış Törenine katılarak şunları söyledi: “Enerji ve gıda başta olmak üzere küresel mal fiyatlarında yaşanan aşırı artışlar bizi de etkilemektedir. Fiyatlar konusunda vatandaşlarımızın aşına göz dikenlere acımayacağız. Tarım ve turizmdeki hareketlenme istihdamı olumlu etkileyecektir. Türkiye uluslararası alanda itibarını arttırmış, içeride hayat pahalılığı ile mücadelede daha hızlı adımlarla yürümeye başlayacaktır. Milletimizden sabırlı olmasını, bize güvenmesini istiyorum.” Beli bükülen, açlık sınırının altında yaşamaya zorlanan milletin artık sabrının kalmadığı bilinmelidir.
Aynı gün iftar sonrası açıklama yapan AKP genel başkanı; “dünya ekonomik sarsıntıların beraberinde gelen işsizlik tehdidinin sarsıntısıyla kıvranırken hamdolsun biz istihdam, ihracatımızla emin adımlarla ilerliyoruz. İnşallah 2023’den sonra Türkiye bambaşka bir döneme girmiş olacaktır.” dedi. Ancak ekonomik verilere bakıldığı zaman bu sözlerin gerçekleri yansıtmadığı bellidir. Göz göre göre toplumla alay edilmektedir.
Ülkesinin geleceği için çalışan bir iktidar, sürekli zam yaparak, enflasyonu azdırarak, kendi parasının değerini düşürerek refaha erişilemeyeceğini bilmelidir. AKP iktidarı da bunu bilir ama bu yapılanlar beceriksizlik, iş bilmezlik olarak değerlendirilmemelidir. Ülkemiz kasıtlı olarak ve bilinçli bir şekilde yoksullaştırılmaktadır. Yoksullaştırılan halk, karnını nasıl doyuracağının derdine düşer ve artık cumhuriyet, laiklik, demokrasi, parlamenter sistem, hukuk, eğitim gibi kavramlar yok olur. Toplum artık düşünemez, sorgulayamaz. Bunun sonucunda toplumun oylarını almak mümkün olur.
Yolsuzluk, rüşvet, israf önlenmeden, tasarruf yapılmadan, bütçe denkleştirilmeden toplumun yoksulluğu bitirilemez. Sürekli zam yapmak, halkı yoksullaştırmaktır; bu şekilde refahın gelmeyeceği bilinmelidir. Halkçılık, devletçilik, kamuculuk politikalarıyla, planlı karma ekonomi ile yaşanan bu sıkıntılar çözülebilir. Ama bunu uygulayacak iktidar şimdilik yoktur.
Suay Karaman