1. Haberler
  2. Dünya
  3. Rusya Devlet Başkanı PUTİN, barış için Ukrayna’nın NATO’ya katılmamasını şart koştu

Rusya Devlet Başkanı PUTİN, barış için Ukrayna’nın NATO’ya katılmamasını şart koştu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Örnek Resim

Rusya lideri Vladimir Putin, geleneksel olarak düzenlediği yıllık basın toplantısında konuştu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’da barışın ancak “Kiev’in tarafsızlığı”, “silahsızlandırılması” ve “askerden arındırılması” ile mümkün olabileceğini söyledi.

“Ukrayna için hedeflerinin değişmediğinin” ve “hedefe ulaşana kadar” mevcut durumun devam edeceğinin altını çizen Putin, Moskova’da düzenlediği yıllık basın toplantısında “Size ne hakkında konuştuğumuzu hatırlatmak isterim: Ukrayna’nın silahsızlandırılması, askerden arındırılması ve tarafsızlık statüsü.” ifadelerini kullandı. 

Moskova’nın “tarafsızlıktan” kastı, Kiev’in NATO askeri ittifakına katılmaması anlamına geliyor. 

“Hedeflerimize ulaştığımızda barış olacak” diyen şöyle devam etti:

“Askerden arındırmaya gelince, eğer bir anlaşmaya varmak istemezlerse, askeri çözümler dahil olmak üzere farklı önlemler almak zorunda kalacağız. Ya da belirli şartlar üzerinde anlaşacağız. İstanbul’daki görüşmelerde bunlar üzerinde anlaşmıştık. Ancak daha sonra bu anlaşmalar rafa kaldırıldı. Ama bu meselede anlaşılmıştı.” 

“Başka ihtimaller de var” ifadesini kullanan Putin, “Ya bir anlaşmaya varacağız ya da bu meseleyi güç kullanarak çözeceğiz. Biz de bunun için çaba göstereceğiz.” diye konuştu.

Putin, Rusya’nın ekonomik yaptırımlara, Ukrayna’daki savaşa ve Batı ile karşı karşıya gelmesine rağmen “ilerleyecek” kadar kendinden emin olduğunu iddia etti. 

Ekonominin dış yaptırımlara karşı direnci konusunda ise, ülkesinin “Rus toplumunun güçlü konsolidasyonu”, “mali ve ekonomik sisteminin istikrarı” ve “artan Rus askeri yetenekleri” sayesinde “yeterli güvenlik marjına” sahip olduğunu aktardı. 

Putin, “En önemli gösterge ekonomik büyümedir. Yılsonu itibariyle GSYH büyümesinin yüzde 3,5 olması bekleniyor. Bu iyi bir gösterge, geçen yılki düşüşü telafi ettiğimiz anlamına geliyor ve ileriye doğru nispeten ciddi bir adım attık. Ne yazık ki enflasyon arttı. Yılsonunda yüzde 7,5, belki biraz daha fazla yüzde 8 olması bekleniyor, ancak Merkez Bankası ve hükümet gerekli önlemleri alıyor.” dedi. 

Rusya’nın ikinci bir yedek asker seferberliği dalgasına ihtiyacı olmadığını, ülke genelinde her gün bin 500 kişinin orduya alındığını söyleyen Putin, halihazırda Ukrayna’da savaşan 617 bin Rus askeri bulunduğu bilgisini verdi. Başkana göre bunlardan 244 bini profesyonel diğerleri, seferberlik çağrısı sonrası gelen kişiler. 

Ukrayna’yı ‘özel operasyon bölgesi’ olarak tanımlayan Putin, şöyle devam etti:

“Kısmi bir seferberlik yaptık, 300 bin kişiyi çağırdık. Çocuklar iyi savaşıyor, gerçekten iyi… Sanırım 244 bin kişi özel askeri operasyon bölgesinde. Bunun ardından, insanların gönüllü olarak silahlı kuvvetlerle sözleşme imzalaması için bir kampanya başlattık. Dün akşam itibariyle 486 bin kişiye ulaştığımızı öğrendim. Ellerinde silahlarıyla vatanımızı savunmaya hazır kişilerin akışı azalmıyor. Gönüllülerle birlikte yaklaşık yarım milyon kişi olması lazım.”

Bu yıl ağırlıklı olarak Rus muhabirlerin bulunduğu basın toplantısında Putin, “Neden seferberlik? Buna gerek yok” ifadesini de kullandı. (Euronews)

Putin: Yenilenen Rusya Anayasası, devlete istikrar kazandırıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2020 yılında yapılan referandum sonucunda Rusya Anayasası’nda kabul edilen yeni düzenlemelerin devlete istikrar kazandırdığını ve insanlara yardımcı olduğunu vurguladı.

Bugün Rusya’da 12 Aralık Anayasa Günü ve Rusya Anayasası’nın kabulünün 30. yıldönümü kutlanırken Putin, bu özel günde Anayasa Mahkemesi’nin hakimleriyle bir araya geldi.

Rusya lideri, toplantıda yaptığı konuşmada birkaç yıl önce, yeni koşullar altında, hem iç hem de dış politikada hızla değişen durumla bağlantılı olarak gerekli görülen anayasa değişikliklerinin kabul edildiğini hatırlatarak “Değişiklikler, önemliydi ve önem arz etmeye devam ediyor. Bu değişiklikler geleneksel değerlerimizi, nesillerin tarihsel sürekliliğini doğrulamayı amaçlayan vektörün güçlendirilmesiyle ilişkili olup sosyal nitelikteki diğer bazı konuları kapsadı” dedi.

Putin, tüm bu hususların Rusya Anayasası’nın çalıştığını, yaşadığını, devlete yardım ettiğini, istikrar kazandırdığını, insanlara yardımcı olduğunu, buna karşılık insanların da haklarını korumak için Anayasa Mahkemesi’ne başvurduğunu gösterdiğini ifade etti.

Batı’nın Rusya Anayasa Mahkemesi tarafından düzenlenen uluslararası etkinliklere katılmamasını eleştiren Putin, “Onların kendi sorunları var. Onları halletiklerinde, onlar da olacaktır. Yeniden katılmaya başlayacaklarından eminim” dedi.

Rusya Devlet Başkanı, Rusya Anayasa Mahkemesi’nin uluslararası etkinliklere, konferanslara yeniden başlamasından mutluluk duyduğunu söyleyerek mahkemenin otoritesinin yüksek düzeyde tutulması için elinden geleni yapma sözü verdi.

Putin, bu özel gün vesilesiyle Rusya halkını kutladığını da dile getirdi. (Sputnik)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Rusya Devlet Başkanı PUTİN, barış için Ukrayna’nın NATO’ya katılmamasını şart koştu
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin