Pakistan, eski Başbakan İmran Han’ın iktidardan düşürülmesinin ardından aylar süren politik gerginlik sonrası sandık başında.
Pakistan’da siyasi parti bürolarına yönelik düzenlenen bombalı saldırılarda 30 kişinin ölmesi sonrası oy verme işlemi başlarken güvenlik amacıyla sınırlar kapatıldı, mobil telefon iletişimi kesildi. 241 milyon nüfuslu Pakistan’da 128 milyon seçmen 336 Ulusal Meclis üyesini belirleyecek.
Pakistan, eski Başbakan İmran Han‘ın iktidardan düşürülmesinin ardından aylar süren politik gerginlik sonrası sandık başında. Başbakanlıktan düşürülen Han, ülkenin en popüler siyasi figürü olmasına karşın bir kaç davada onlarca yıl hapis cezasına çarptırılarak seçim yarışından elendi.
Saha araştırmacılarının düşük katılım beklediği seçimde 150 parti yarışırken, Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) lideri eski Başbakan Navaz Şerif ve eski Başbakan Benazir Butto’nun oğlu Pakistan Halk Partisi (PPP) lideri Bilaval Butto Zerdari‘nin isimleri başbakanlık için öne çıkıyor.
Tutuklu bulunan eski Başbakan Han’ın Pakistan Adalet Hareketi (PTI) de öne çıkan partiler arasında gösteriliyor. Ülke siyasetinde büyük etkisi olan ordu ile ters düşen Han, takipçilerine çağrı yaparak sayım sonuçlanana kadar sandıklardan ayrılmamalarını istedi.
Analistler ordunun destek verdiği Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) lideri eski Başbakan Navaz Şerif’in seçimden galip çıkabileceğini kaydediyor.
150 siyasi parti, 17 bin 816 milletvekili adayı yarışıyor
Ülkede günlerdir siyasi gerilimi de beraberinde getirine seçim yarışında 150 siyasi parti ve 17 bin 816 milletvekili adayı yer alıyor.
Ülke genelinde 90 binden fazla sandık kurulurken, Ulusal Meclis’te bulunan 336 sandalyenin yeni sahipleri belirlenecek.
Ülkenin 4 eyaletinde, Eyalet Meclislerindeki toplamda 593 sandalye için 12 bin 695 milletvekili adayı yarışacak.
İran ve Afganistan sınırları kapatıldı
İslamabad yönetimi, sorunlar yaşadığı İran ve Afganistan ile olan sınırlarını da kapattı.
Kayıtlı 127 milyon kişinin bulunduğu ülkede bugün yerel saatle 08.00’de başlayan oy verme işlemi, 17.00’de sona erecek.
Seçimin resmi olmayan ilk sonuçların oy verme işleminin sona ermesinden birkaç saat sonra açıklanması ve daha net bir tablonun ise cuma günü ortaya çıkması bekleniyor.
Euronews
Manşet Foto: Yahoo news
Seçim bürolarına oylamadan önce saldırılar düzenlendi
Pakistan’ın güneybatısındaki bir siyasi partinin ve bağımsız bir adayın seçim ofislerine düzenlenen iki bombalı saldırıda en az 24 kişi öldü ve iki düzineden fazla kişi de yaralandı.
Eyalet hükümeti sözcüsü Jan Achakzai, ilk saldırının Çarşamba günü Belucistan eyaletinin Pashin bölgesinde gerçekleştiğini söyledi. Yetkililer saldırıda en az 14 kişinin öldüğünü, yaralıların yakındaki bir hastaneye nakledildiğini söyledi. Polis, kurbanlardan bazılarının durumunun “kritik” olarak listelendiğini söyledi.
Achakzai ve yerel yetkililer, çarşamba günü ilerleyen saatlerde siyasetçi Fazlur Rahman’ın Jamiat Ulema İslam partisinin Belucistan’ın Qilla Saifullah kasabasındaki seçim ofisine düzenlenen bir başka bombalamada en az 10 kişinin öldüğünü söyledi.
Pakistan’da parlamento seçimlerinin yapılmasından bir gün önce gerçekleşen saldırıların sorumluluğunu hemen kimse üstlenmedi.
İçişleri bakanı Gohar Ejaz bombalamaları kınadı.
Bombalamalar, ülkede, özellikle de Belucistan’da son dönemde artan militan saldırılarının ardından barışı sağlamak için Pakistan genelinde on binlerce polis ve paramiliter gücün konuşlandırılmasına rağmen gerçekleşti.
Yasadışı Belucistan Kurtuluş Ordusu, Afganistan ve İran sınırındaki Belucistan’da güvenlik güçlerine yönelik çok sayıda saldırının arkasındaydı.
30 Ocak’ta ayrılıkçı bir Belucistan Kurtuluş Ordusu grubu, Belucistan’ın Mach bölgesindeki güvenlik tesislerine saldırarak 6 kişiyi öldürdü.
Son yıllarda Pakistan, özellikle Pakistan Talibanı’nın eski kalesinde artan militanlığı dizginlemekte zorlanıyor.
Militanlar Belucistan’da varlık gösteriyor ve son yıllarda sivilleri hedef alıyor.
Afganistan ve İran sınırındaki gaz zengini Belucistan eyaleti, yirmi yılı aşkın süredir Beluc milliyetçilerinin düşük düzeyli isyanlarına sahne oluyor.
Beluci milliyetçileri başlangıçta eyalet kaynaklarından pay almak istediler, ancak daha sonra bağımsızlık için bir isyan başlattılar.
Pakistan Talibanı ve diğer militan grupların da eyalette güçlü bir varlığı var.
Yahoo news
Yorumlar kapalı.