Namibya başkanlığı, Almanya’yı 20. yüzyılın başlarında Namibya halkına karşı gerçekleştirilen soykırımdan ders çıkaramadığı için eleştiriyor.
İsrail’in Gazze’ye yönelik savaşı 100. gününe girerken Namibya, Güney Afrika’nın Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) açtığı soykırım davasında Almanya’nın İsrail’e destek verme yönündeki “şok edici kararını” eleştirdi.
Namibya Devlet Başkanı Hage Geingob, Cumartesi günü X’te yaptığı açıklamada, “Almanya, İsrail hükümetinin Gazze ve işgal altındaki Filistin topraklarındaki masum sivillere yönelik soykırım ve korkunç eylemlerini ICJ’de savunmayı seçti” dedi.
Birleşmiş Milletler’in en yüksek yasal organı olan Dünya Mahkemesi’nde, perşembe ve cuma günleri Güney Afrika ve İsrail’in argümanlarını sunduğu 2 günlük kamuya açık duruşma gerçekleşti.
Güney Afrika Perşembe günü mahkemeye, Gazze sağlık yetkililerine göre İsrail’in bölgenin büyük bir kısmını yerle bir eden ve neredeyse 24.000 kişiyi öldüren hava ve kara saldırısının Gazze’deki “nüfusun yok edilmesini” amaçladığını söyledi.
İsrail, Güney Afrika’yı çatışmalara ilişkin “çarpık” bir bakış açısı sunmakla suçladı ve Gazze’deki askeri operasyonun Filistinlilere karşı devlet öncülüğünde SOYKIRIM kampanyası olduğunu inkar etti.
Namibya başkanlığının açıklamasında, Berlin’in İsrail’in Gazze’de 23.000’den fazla Filistinliyi öldürmesini görmezden geldiği ve çeşitli Birleşmiş Milletler raporlarının, şiddetli gıda ve temel hizmet kıtlığı nedeniyle kuşatma altındaki bölgede yaşayan 2,3 milyon insanın yüzde 85’inin ülke içinde yerinden edildiğini rahatsız edici bir şekilde vurguladığı belirtildi.
Namibya cumhurbaşkanı, Almanya hükümetinin Cuma günü açıkladığı ve Güney Afrika tarafından ileri sürülen “ahlaki açıdan dürüst suçlamayı reddettiği” “şok edici karar” konusunda “derin endişesini” dile getirdi.
Açıklamada, “Barışsever hiçbir insan Gazze’de Filistinlilere karşı yürütülen katliamı görmezden gelemez” denildi.
Açıklamada, Almanya’nın 1904-1908 yılları arasında Namibya’da 20. yüzyılın ilk soykırımını gerçekleştirdiği ve on binlerce masum Namibyalı’nın en insanlık dışı ve vahşi koşullarda öldüğü iddia edildi.
Cumhurbaşkanlığı, “Almanya, Gazze’deki soykırım ve soykırımın eşdeğerini desteklerken Namibya’daki soykırımın kefareti de dahil olmak üzere Birleşmiş Milletler Soykırıma Karşı Sözleşmesi’ne bağlılığını ahlaki olarak ifade edemez” dedi.
Yorumlar kapalı.