1. Haberler
  2. Dünya
  3. Milletler fosil yakıtlardan uzaklaşmak için COP28’de anlaşma imzaladı

Milletler fosil yakıtlardan uzaklaşmak için COP28’de anlaşma imzaladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Örnek Resim

Yaklaşık 200 ülkeden temsilci, Çarşamba günü düzenlenen COP28 iklim zirvesinde, iklim değişikliğinin en kötüsünü önlemek için küresel fosil yakıt tüketimini azaltmaya başlama konusunda anlaşarak petrol çağının sonunda sona ereceğinin sinyalini verdi.

İki hafta süren zorlu müzakerelerin ardından Dubai‘de yapılan anlaşma, yatırımcılara ve politika yapıcılara, dünyanın fosil yakıtlardan vazgeçme arzusunda birleştiğine dair güçlü bir mesaj göndermeyi amaçlıyordu; bilim insanları bunun, iklim felaketinİ durdurulabilecek en iyi umut olduğunu söylüyor.

COP28 Başkanı Sultan el-Jaber anlaşmayı “tarihi” olarak nitelendirdi ancak gerçek başarısının uygulanmasında olacağını ekledi. Zirvedeki kalabalık genel kurul toplantısında konuşan El-Jaber, “Biz söylediklerimizle değil, yaptıklarımızla oyuz. Bu anlaşmayı somut eylemlere dönüştürmek için gerekli adımları atmalıyız.”

Pek çok ülke, şimdiye kadar onlarca yıldır süren iklim görüşmelerinden kaçan bir şeyi başardığı için anlaşmayı memnuniyetle karşıladı. Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, “Dünya ilk kez fosil yakıtlardan uzaklaşmanın gerekliliği konusunda bu kadar net bir metin etrafında birleşiyor” dedi.

100’den fazla ülke, COP28 anlaşmasında petrol, gaz ve kömür kullanımının “aşamalı olarak sona erdirilmesi” yönünde güçlü bir dil kullanılması için yoğun lobi faaliyetleri yürüttü ancak dünyanın  belirli yakıtlardan kaçınmadan emisyonları azaltabileceğini söyleyen Suudi Arabistan liderliğindeki petrol üreticisi grup OPEC’in güçlü muhalefetiyle karşılaştı.

Bu çatışma Çarşamba günü zirveyi tam gün uzatmaya itti ve bazı gözlemciler müzakerelerin çıkmaza gireceğinden endişe etti.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü üyeleri, dünyanın kanıtlanmış petrol rezervlerinin yaklaşık %80’ini ve küresel petrol üretiminin yaklaşık üçte birini kontrol ediyor ve hükümetleri büyük ölçüde bu gelirlere güveniyor.

Bu arada, iklime karşı savunmasız olan küçük ada devletleri, fosil yakıtların aşamalı olarak ortadan kaldırılması yönündeki dilin en sesli destekçileri arasında yer aldı ve ABD, Kanada ve Norveç gibi büyük petrol ve gaz üreticilerinin yanı sıra Avrupa Birliği ve çok sayıda ülkenin desteğini aldı. diğer hükümetlerin.

ABD’nin iklim elçisi John Kerry, anlaşmanın kabul edilmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Bu, çok taraflılığın gerçekten bir araya geldiği ve insanların bireysel çıkarları ele aldığı ve ortak çıkarı tanımlamaya çalıştığı bir an” dedi.

Küçük Ada Devletleri İttifakı’nın baş müzakerecisi Anne Rasmussen, anlaşmayı hırssız olmakla eleştirdi.

“Gerçekten ihtiyacımız olan şey eylemlerimizde katlanarak artan bir adım değişikliği olduğunda, her zamanki gibi işlerimizde giderek artan bir ilerleme kaydettik” dedi.

Ancak anlaşmaya resmi olarak itiraz etmedi ve konuşması neredeyse iki dakika süren ayakta alkışlandı.

Danimarka İklim ve Enerji Bakanı Dan Jorgensen, anlaşmanın koşullarını hayretle karşıladı: “Burada petrol ülkeleriyle çevrili bir petrol ülkesinde duruyoruz ve petrol ve gazdan uzaklaşalım diyerek karar verdik.”

EMİSYON AZALTIMI

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı COP28 Dubai'de

Birleşik Arap Emirlikleri Sanayi ve İleri Teknoloji Bakanı ve COP28 Başkanı Sultan Ahmed Al Jaber, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı COP28’de bir müzakere anlaşması taslağının yayınlanmasının ardından genel toplantıya katıldı.

Anlaşma, “bilime uygun olarak 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşmak için enerji sistemlerinde fosil yakıtlardan adil, düzenli ve hakkaniyetli bir şekilde geçiş yapılması” çağrısında bulunuyor.

Bu dil, bir dereceye kadar, bazı hükümetlerin son yıllarda daha yeşil bir ekonomiye geçiş için politikalar yürürlüğe koymasıyla halihazırda olmaya başlamış olanı tanımlıyor.

Avrupa ve ABD’de kömür yakıtlı enerji santrali filoları kullanımdan kaldırıldı; Yenilenebilir enerji kapasitesinin küresel kurulumu rekor düzeylerdedir ve birçok ülkede elektrikli araç satışını teşvik eden politikalar bulunmaktadır.

Anlaşma, hükümetlere, özellikle yenilenebilir enerji kapasitesini küresel olarak 2030 yılına kadar üç katına çıkararak, kömür kullanımını azaltma çabalarını hızlandırarak ve karbondan arındırılması zor endüstrileri temizleyebilecek karbon yakalama ve depolama gibi teknolojileri hızlandırarak bunu hızlandırma çağrısında bulunuyor.

Suudi Arabistan’ın tutumuna aşina olan bir kaynak, anlaşmayı “her ülkenin kendi yolunu izleyebileceği bir menü” olarak tanımlayarak, “özelliklere uygun olarak 1,5 (Santigrat derece) hedefini korumamıza olanak sağlayacak çeşitli yolları gösterdiğini” söyledi. her ulusun ve sürdürülebilir kalkınma bağlamında.”

Zirveye ev sahipliği yapan BAE de dahil olmak üzere diğer birçok petrol üreticisi ülke, anlaşmada karbon yakalama konusunda rol alınmasını savundu . Eleştirmenler, teknolojinin pahalı ve geniş ölçekte kanıtlanmadığını ve sondajın devamını haklı çıkarmak için kullanılabileceğini söylüyor.

Eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore da anlaşmayı memnuniyetle karşıladı ancak şunları söyledi: “Petrodevletlerin etkisi, nihai anlaşmada yer alan yarım tedbirler ve boşluklarda hala belirgindir.”

Artık anlaşma imzalandığına göre ülkeler, ulusal politikalar ve yatırımlar yoluyla bu anlaşmanın yerine getirilmesinden sorumludur.

Bugün dünyanın en büyük karbon kirleticisi olan Çin, sanayileşmiş ülkelerin öncülük etmesi gerektiğini öne sürdü.

Ülkenin Çevre Bakan Yardımcısı Zhao Yingmin, anlaşmanın onaylanmasının ardından yaptığı açıklamada, “Gelişmiş ülkelerin iklim değişikliği konusunda kaçınılamaz tarihi sorumlulukları var.” dedi.

Dünyanın en büyük petrol ve gaz üreticisi ve tarihin en büyük sera gazı yayıcısı olan ABD’de iklim bilincine sahip yönetimler, bölünmüş bir Kongre aracılığıyla iklim taahhütleriyle uyumlu yasaları geçirmekte zorlandı.

ABD Başkanı Joe Biden, geçen yıl yüz milyarlarca dolarlık temiz enerji sübvansiyonu içeren Enflasyonu Azaltma Yasası’nın kabul edilmesiyle büyük bir zafer elde etti.

Son yıllarda Brüksel’den Pekin’e kadar yenilenebilir enerji kaynaklarına ve elektrikli araçlara artan kamu desteğinin yanı sıra gelişen teknoloji, düşen maliyetler ve artan özel yatırım da bunların konuşlandırılmasında hızlı bir büyümeye yol açtı.

Öyle olsa bile,petrol, gaz ve kömür dünya enerjisinin yaklaşık %80’ini oluşturuyor ve küresel talebin nihayet ne zaman zirveye ulaşacağı konusunda tahminler büyük farklılıklar gösteriyor.

Endişeli Bilim Adamları Birliği’nin politika direktörü Rachel Cleetus, iklim anlaşmasını övdü, ancak bunun zengin ülkeleri, gelişmekte olan ülkelerin fosil yakıtlardan uzaklaşmaya geçiş için ödeme yapmalarına yardımcı olmak için daha fazla finansman sunma taahhüdü vermediğini söyledi.

“Finans ve özsermaye hükümleri… ciddi anlamda yetersizdir ve düşük ve orta gelirli ülkelerin temiz enerjiye geçiş yapabilmelerini ve enerji yoksulluğu açığını kapatabilmelerini sağlamak için önümüzdeki dönemde iyileştirilmesi gerekmektedir” dedi.

Kaynak: REUTERS

Valerie Volcovici, Gloria Dickie, William James, Sarah McFarlane, Kate Abnett, Jake Spring, Elizabeth Piper, David Stanway ve Simon Jessop’un haberciliği; Düzenleme: Richard Valdmanis, Katy Daigle, Gerry Doyle, Sharon Singleton ve Barbara Lewis

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Milletler fosil yakıtlardan uzaklaşmak için COP28’de anlaşma imzaladı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sonsöz Gazetesi | İlkeli Gazeteciliğin Yerel Öncüsü ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin