KASIM AYINDA KUTLANAN ÖNEMLİ GÜN VE HAFTALAR

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Örnek Resim

3-9 Kasım Organ Nakli Haftası:Ülkemizde her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında Organ Bağışı haftası kutlanmaktadır. Yasal desteğe sahip olmasına rağmen organ ve doku nakli hizmetlerinin geliştirilmesinde en önemli husus organ ve doku bağışının temini, bu bağışın artırılması için kamuoyunda bu konudaki bilgi eksikliğinin giderilmesi, organ bağışı bilincinin geliştirilmesi ve halkın organ ve doku bağışı konusunda teşvik edilmesi gereklidir.

06 Kasım Dünya Şehircilik Günü: Prof. Carlos Maria della Paolera’nın 8 Kasım 1949 yılında açtığı yolda,  Dünya Şehircilik Günü oluşumunun 67. yılı idrak ediliyor. Türkiye’de bu oluşumdan 27 yıl sonra başlatılan, Dünya Şehircilik Günü düzenlemelerinin bu sene 41. ncisi yapılacak.

10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü:Ulu Önder Atatürk 10 Kasım 1938 günü saat 9’u 5 geçe, Dolmabahçe Sarayı’da ebediyete göçtü. Naaşı, 21 Kasım 1938 günü İstanbul’dan Ankara’ya nakledilerek, Etnoğrafya müzesindeki geçici kabrine konuldu. Daha sonra ölümünün 15. Yıldönümünde, 10 Kasım 1953 günü edebî istirahatgâhı olan Anıtkabir’e nakledildi10-16 Kasım Atatürk Haftası Ülkemizin kurtarıcısı, devletimizin kurucusu Atatürk’ün 10 Kasım 1938 günü vefat etti. O tarihten bu yana 10 Kasım’la başlayan hafta, yurdumuzda Atatürk Haftası olarak değerlendirilir.

Kasımın 2. Haftası Dünya Çocuk Kitapları Haftası: İlk kez Amerikan izcileri Kitaplık yöneticileri önermiş ve 1919 yılından itibaren kutlanmaya başlanmıştır. Ülkemizde 1947 yılından beri kutlanan hafta 69. Kez kutlanacaktır. Haftanın amaçlarını çocuklara kitap okuma sevgisi kazandırmak. daha çok ve kaliteli çocuk kitabı yazılmasını teşvik etmek. çocuklara, evlerinde, kendi kitaplıklarını kurmaya teşvik etmek. çocuk kütüphanelerinin sayısını arttırmak olarak sayılabilir.

13 Kasım Dünya Kalite Günü: 1990 yılında Birleşmiş Milletler tarafından 13 Kasım Dünya Kalite Günü, Kasım ayının 2. Haftası ise Dünya Kalite Haftası olarak ilan edildi. Birleşmiş Milletlerin amacı milletlerin ve organizasyonların büyümesi ve refah seviyelerinin artması yolunda farkındalığı arttırmaktır.

14 Kasım Dünya Diyabet Günü:1921 yılında insülini bularak diabet hastası milyonlarca hastanın tedavisini mümkün kılan Fredrick Bantig’in doğum yıl dönümü anısına, her yıl 14 Kasım’da Dünya Diyabet Günü düzenlenerek, çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. 1991 yılından beri düzenlenen, Dünya Diyabet Günü’ne dünyanın 125 ülkesinden, Uluslararası Diyabet Federasyonu üyesi 150’yi aşkın kuruluş katılmaktadır. Diyabetin sebepleri, belirtileri, tedavisi ve neden olabileceği organ tahribatları açısından halkı aydınlatmak amaçlanmaktadır.

16 Kasım Uluslararası Hoşgörü Günü:1996’da BM Genel Kurulu; üyelerini, eğitim kurumlarını ve daha geniş toplulukları harekete geçirerek 16 Kasım Uluslararası Hoşgörü Gününü kabul etmelerini istedi. Amacı; her yerde insan refahı, özgürlük ve ilerleme için farklı kültür, medeniyet ve halklar arasında hoşgörü, saygı, diyalog ve işbirliğini teşvik etmektir.

17 Kasım Dünya Komşular Günü:Ülkemizde çoklukla 3 Temmuz’da kutlanan Dünya Komşular Günü İlk defa 1999’da Paris’te kutlanan Komşuluk Günü, o günden bu yana komşuluk ilişkilerinde önemli bir rol almış ve 2004 yılından itibaren tüm Avrupa’ya yayılmıştır.

17 Kasım Dünya Felsefe Günü: Her yıl Kasım ayının üçüncü Perşembe günü, Dünya Felsefe Günü olarak kutlanmaktadır. Bu konudaki önerinin, Türkiye Felsefe Kurumu tarafından getirildiğini ve UNESCO tarafından da kabul edildiğini hatırlatmak yerinde olur. 1946 yılında resmen yürürlüğe giren Birleşmiş Milletler, Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu savaş ve çatışmaların ilk çıkış yerinin insan zihni olduğunu belirtir. Dünyamızdaki olumsuz gelişmelerin önce zihinlerde başlaması nedeniyle, UNESCO’un birtakım ilkeleri yaygınlaştırmayı amaçladığını görüyoruz.

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü :Uluslararası Çocuk Günü fikri, 1925 yılında Cenevre’de yapılan Çocukların Refahı için Dünya Konferansı’ndan sonra doğmuştur. 54 ülke katılımıyla gerçekleşen Konferans’ta Çocukların Korunmasına Dair Cenevre Bildirgesi kabul edilmiştir. Dünya Çocuk Günü adıyla çocuklar arasında ortak duygular oluşmasını, ulusların barış içinde yaşama özlemlerinin pekişmesini amaçlar. Bildirge esas olarak yoksulluk, çocuk işçiliği, eğitim gibi dünya çocuklarının refahını ilgilendiren konulara odaklaşmaktadır. Konferanstan sonra pek çok ülke, çocukların sorunlarına ilişkin olarak kamuoyunun dikkatini çekmek, çocuklara mutluluk getirmek ve çocuk konusunda teşvik etmek üzere bir günü Çocuk günü olarak belirlemiştir.

20-26 Kasım Ağız ve Diş Sağlığı Haftası: 20 Kasım Diş Hekimleri GünüAğız ve diş sağlığı; genel sağlığın, yaşamsal fonksiyonların ve yaşam kalitesinin önemli bir parçasıdır.  Dünya Sağlık Örgütü’nün tespitlerine göre;  Diş ve diş eti rahatsızlıklarını yaygınlığı ve tekrarlama oranları nedeni ile insanların karşılaştığı en büyük sağlık sorunlarından birisi olarak tanımlamaktadır.

21 Kasım Dünya Televizyon Günü: Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Mart 1999’da aldığı karar neticesinde, her yılın 21 Kasım günü “Dünya Televizyon Günü” olarak kutlanıyor. Televizyonun toplumun bilgilendirilmesi, farkındalık düzeyini artırması ve ekonomi, politika, eğitim ve eğlence gibi konulardaki rolünün altının çiziliyor.

24 Kasım Öğretmenler Günü: Öğretmenlik mesleğini icra eden kimseleri onurlandırmak için çeşitli etkinliklerin düzenlendiği bir kutlama günüdür. Türkiye’de her yıl 24 Kasım, Öğretmenler Günü olarak kutlanır. 24 Kasım 1928, Türkiye Cumhuriyeti Devletininin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Millet Mekteplerinin Başöğretmenliği”ni kabul ettiği gündür.
Pek çok ülkede 1994’ten beri her yıl 5 Ekim günü UNESCO tavsiyesiyle Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. 5 Ekim günü, 1966 yılında Paris’te gerçekleşen “Öğretmenlerin Statüsü Hükümetler arası Özel Konferansı”nın sona erip UNESCO temsilcileri ile ILO tarafından “Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi”ni oybirliği ile kabul edilişinin yıl dönümüdür.

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü: 1999 yılında kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık yaratmak amacıyla BM Genel Kururlu kararı ile ilan edilen gündür. BM Genel Kurulu 1999 yılında 25 Kasım gününü Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan etti. Bu günün 25 Kasım olarak belirlenmesinin nedeni 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti’nde meydana gelen bir olaya dayanmaktadır. Ülkeyi diktatörlükle yönete Rafael Trujillo’ya karşıtlığıyla bilinen Mirabal Kardeşler adlı üç kız kardeş, Trujillo’nun: “Ülkede iki tehlike var: Kilise ve Mirabal Kardeşler” şeklinde yaptığı açıklamadan günler sonra tecavüz edilerek vahşice öldürüldüler.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
KASIM AYINDA KUTLANAN ÖNEMLİ GÜN VE HAFTALAR

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sonsöz Gazetesi | İlkeli Gazeteciliğin Yerel Öncüsü ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin