Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İsrail’i Suriye’de vurduğu Ebu Zuhur Hava Üssü ile ilgili MSB açıklama yaptı

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), İsrail’in saldırı düzenlediği Suriye’deki Ebu Zuhur

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), İsrail’in saldırı düzenlediği Suriye’deki Ebu Zuhur Hava Üssü’nde Türk askeri varlığı bulunmadığını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “öncesinde veya saldırı esnasında üste herhangi bir Türk askeri heyeti bulunmadığı” kaydedildi.

Suriye devlet televizyonu, 18 Ağustos Salı günü Ebu Zuhur havaalanı pisti ve depolama tesisine sekiz hava saldırısı düzenlendiğini duyurdu.

Saldırıda herhangi bir yaralanma bildirilmedi.

İsrail’in Suriye’ye saldırısının ardından ABD’den sert tepki geldi: İlk defa bu şekilde karşılık veriliyor.

İsrail'in Suriye'ye saldırısının ardından ABD'den sert tepki geldi: İlk defa bu şekilde karşılık veriliyor.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye-Irak Özel Temsilcisi Tom Barrack, İsrail’in Suriye’deki Ebu Zuhur Hava Üssü’ne düzenlediği hava saldırılarını “gereksiz bir tırmanma” olarak nitelendirerek derin endişesini dile getirdi. Barrack, El-Şara hükümetinin saldırgan bir tutum benimsemediğini ve vekil güçlerinin olmadığını belirterek, tüm tarafları diyalog ve itidal içinde olmaya çağırdı.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye ve Irak Özel Temsilcisi Tom Barrack, “İsrail’in Suriye’deki Ebu Zuhur Hava Üssü’ne düzenlediği hava saldırılarının gereksiz bir tırmanmaya yol açmasından derin endişe duyuyoruz” dedi ve ekledi: “Şara hükümeti ne saldırgan bir tavır sergiledi ne de vekil güçler. Aksine, İsrail ile gerilimi azaltmayı tercih ettiğini defalarca dile getirdi.”

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye ve Irak Özel Temsilcisi Tom Barrack, İsrail’in Suriye’nin kuzeyindeki İdlib vilayetinin doğusunda bulunan Ebu Zuhur Hava Üssü’ne düzenlediği saldırıyla ilgili bir açıklama yaptı. Barrack, X hesabından yaptığı paylaşımda şunları belirtti:

“İsrail’in Ebu Zuhur Hava Üssü’ne yönelik teyit edilmiş hava saldırılarının, bölgesel istikrara katkıda bulunmayan gereksiz bir tırmanmaya yol açmasından derin endişe duyuyoruz. El-Şara hükümeti ne saldırgan bir tutum sergilemiştir ne de vekil güçler kullanmıştır. Aksine, İsrail ile gerilimi azaltmayı tercih ettiğini defalarca dile getirmiştir.”

ABD, geçmişte olduğu gibi, her iki ülke için de kinetik çatışmalar yerine diplomatik bir yaklaşımı teşvik etmek amacıyla gelecekte de görüşmelere ev sahipliği yapmaya devam edecektir. Kalıcı gerilimi azaltma anlaşmaları, ilgili tüm ülkeler ve taraflarla devam eden diyaloglar yoluyla oluşturulmaktadır. ABD, itidal ve diyalogun daha yapıcı bir yol olduğuna inanmaya devam etmektedir. Tarafları, daha fazla askeri gelişme yerine sağlam söylem ve diyaloğa öncelik vermeye teşvik ediyoruz.”

Üs Türkiye sınırına yaklaşık 70 kilometre mesafede bulunuyor.

MSB’nin haftalık basın toplantısındaki değerlendirmede İsrail’e “pervasız saldırılarına son vermesi” çağrısı da yapıldı.

Açıklamada, saldırının “Suriye’nin istikrarına, güvenliğine” yönelik olduğu da belirtildi.

MSB açıklamasında, “Suriye “tek ordu” ilkesi çerçevesinde kendi altyapı ve askerî kapasite inşası faaliyetlerine destek vermeye devam edeceğiz” de denildi.

Salı günü yapılan saldırıya Türkiye ve Suriye’nin yanı sıra ABD de tepki gösterdi.

ABD, saldırıyı “gereksiz bir tırmanma” olarak nitelendirerek İsrail’e yönelik nadir görülen bir kınama açıklaması yaptı.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad el-Şeybani de vurulan tesisin Suriye Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmak üzere elden geçirildiğini belirtti.

Çarşamba günü ABD merkezli haber kuruluşu Axios’a yaptığı açıklamada, “Orada bir Türk üssü kurma, kalıcı bir Türk askeri varlığı oluşturma veya sahada Türk kuvvetleri konuşlandırma gibi bir niyet yoktu” dedi.

El-Şeybani İsrail’in söz konusu bombardıman için meşru bir gerekçesi bulunmadığını savundu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu İsrail’in saldırı öncesinde Suriye’yi üste Türk varlığına izin vermemesi konusunda uyardığını söyledi.

Netanyahu, “Mesajımız çok netti: Yapmayın. Sanırım mesajı tam olarak anlamadılar” diye de ekledi.