Filistin Sağlık Bakanlığı, bugün yaptığı açıklamada, İsrail hava saldırılarının Hamas kontrolündeki Gazze’de bir gecede 700’den fazla Filistinliyi öldürdüğünü söyledi. Bakanlık sözcüsü Eşref El-Kidra bunun 24 saatteki en yüksek ölüm olduğunu söyledi. İsrail’in dar şeritte iki haftadır süren kuşatmasında kayıplar var.
Birleşmiş Milletler kurulışları Salı günü adeta diz çökerek, acil yardımın Gazze’ye engelsiz olarak girmesine izin verilmesi için yalvardı ve iki hafta süren bombardımandan sonra Filistin halkını desteklemek için mevcut teslimatların 20 katından fazlasına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Filistin Sağlık Bakanlığı sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, 7 Ekim’den bu yana İsrail bombardımanlarında 2 bin 360’ı çocuk en az 5 bin 791 Filistinlinin öldürüldüğünü söyledi. Sadece son 24 saatte 704 kişinin öldürüldüğü belirtildi. (Reuters bakanlığın rakamlarını bağımsız olarak doğrulayamadı.)
İsrail ordusu, bir gecede 400’den fazla Hamas hedefini vurarak düzinelerce Hamas savaşçısını öldürdüğünü, ancak 7 Ekim’deki ölümcül sınır ötesi saldırısı İsrail’i şok eden İslamcı militan grubu yok etmenin zaman alacağını söyledi.
Uluslararası yardım kuruluşlarının, dünyanın en yoğun nüfuslu yerlerinden biri olan küçük ve yoksul bölgede insani bir felaketin yaşanabileceği uyarısında bulunması üzerine, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail’e uçtu.
Macron, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya, Fransa’nın Hamas’a karşı savaşta İsrail’le “omuz omuza” durduğunu ancak “kuralsız” savaşmaması gerektiğini söyledi. Netanyahu, İsrail’in “artık Hamas zulmü altında yaşamamalarını” sağlamak için sivilleri korumaya çalışacağını söyledi.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Salı günü sivillerin korunmasını talep ederek Gazze’de “uluslararası insancıl hukukun açık bir şekilde ihlal edilmesi” konusundaki endişelerini dile getirdi.
Dünya Sağlık Örgütü, BM’nin giderek umutsuzluğa kapılan çağrılarının sonuncusunda, gıda, ilaç ve yakıtın güvenli bir şekilde ulaştırılabilmesi için “derhal insani ateşkes” çağrısında bulundu.
Ancak İsrail-Filistin ihtilafının on yıllardır devam eden, sivillerin çektiği acıların da en kanlı olduğu bu dönemde, yakın zamanda ateşkes ihtimali çok az gibi görünüyor.
Gazze’deki doktorlar, İsrail’in şimdiye kadarki en ağır bombardımanı altında 1,4 milyondan fazla insanın evlerinden geçici barınaklara sığınmasının ardından hastanelere gelen hastaların aşırı kalabalık ve kötü sağlık koşullarından kaynaklanan hastalık belirtileri gösterdiğini söylüyor.
HASTANELERDE YAKIT BİTTİ
Tüm hastaneler, elektrik jeneratörlerini çalıştıracak yakıtlarının tükendiğini, bu durumun onları yaralı ve hastaları tedavi edemez hale getirdiğini söylüyor. Sağlık bakanlığı sözcüsü, 40’tan fazla tıp merkezinin faaliyetlerini durdurduğunu söyledi.
İsrail ordusu, Hamas’ın yakıt kullanmasını engellemek için yakıt girişine izin vermeyeceğini bir kez daha doğruladı.
Birleşmiş Milletler, Salı günü Mısır’dan Refah kapısı üzerinden Gazze’ye yardım götürmesi gereken 20 kamyonun bölgeye girmediğini söyledi. Herhangi bir neden belirtilmedi ancak BM, konvoyun Çarşamba günü Gazze’ye girmesini umduğunu söyledi.
Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’ta düzenlenen hava saldırısının ardından Abdallah Tabash, ölen kızı Sidra’yı tuttu, kanlı yüzünü ve saçını tutarken bırakmayı reddetti. “Ona elimden geldiğince bakmak istiyorum” dedi.
Filistinliler, İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus’ta bir eve saldırdığı yerde bir çocuk taşıyor, 24 Ekim. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa
İsrail tankları ve birlikleri İsrail ile Gazze arasındaki sınırda toplanmış, beklenen kara saldırısı için emir bekliyor. Bu, rehinelerin refahına yönelik korkular ve İran’ın ağır silahlandırdığı militanların geniş bir tünel ağı kullanarak kalabalık bir kentsel ortamı kazması nedeniyle karmaşık hale gelebilecek bir operasyon.
Bombardımanlar, silahlı kişilerin tek bir günde çoğu sivil olmak üzere 1.400’den fazla insanı öldürdüğü güney İsrail’e yönelik sınır ötesi Hamas saldırısına tepki olarak başlatıldı.
‘CEHENNEMDEN GEÇTİM’
Pazartesi günü Hamas, saldırı sırasında alınan 200’den fazla rehine arasında yer alan 2 İsrailli kadını serbest bıraktı; 3. ve 4. kadınlar da serbest bırakılacak.
Serbest bırakılanlardan biri olan 85 yaşındaki Yocheved Lifshitz, kaçırıldığı militanlar tarafından dövüldüğünü ve nefes almakta zorluk çektiğini söyledi. Tekerlekli sandalyede oturan ve Tel Aviv’deki bir hastanenin önünde neredeyse fısıltıyla konuşan gazeteci, “Evlerimize baskın yaptılar. İnsanları dövdüler. Başkalarını, yaşlı-genç ayrımı yapmadan kaçırdılar” dedi.
Lifshitz, “Cehennemden geçtim” dedi.
Gazze’de bir grup rehine, Lifshitz’in “örümcek ağı” olarak adlandırdığı nemli tünellere götürüldü ve sonunda büyük bir salona ulaştı; burada 24 saat gözetim altında bir doktor gün aşırı ziyaret ederek onlara ihtiyaç duydukları ilaçları getirdi. Lifshitz, “Bize nazik davrandılar ve tüm ihtiyaçlarımızı karşıladılar” dedi.
Üç diplomat ve bölgedeki bir kaynağa göre, Katarlı arabulucular Hamas’ı rehinelerin serbest bırakılması sürecini daha fazla kadın ve çocuğu kapsayacak şekilde hızlandırmaya ve bunu İsrail’den taviz beklemeden yapmaya çağırıyor.
DÜNYA GÜÇLERİ: ÇATIŞMALAR YAYILABİLİR
İsrail’in ne zaman Gazze’ye tam kapsamlı bir işgal başlatabileceği belirsizliğini koruyor. Ortadoğu’nun en güçlü ordusu, İran’ın yardımıyla güçlü bir cephanelik geliştiren bir grupla karşı karşıya.
Dünya güçleri, çatışmanın tüm Orta Doğu’yu ateşleyebileceğinden endişe ediyor ve bazıları İsrail’i itidalli davranmaya ve meşru müdafaa hakkını teyit etmeye çağırdı.
İşgal altındaki Batı Şeria’da İsrail ordusu ile Filistinliler arasında ölümcül çatışmalar tırmandı ve iki ülkenin çıra kutusu sınırı boyunca İsrail ile Lübnan’ın İran destekli, ağır silahlı Hizbullah grubu arasında yeniden alevlendi.
İRAN
Bölgesel gerilimin tırmanmasından duyulan korkular İran’ın Suriye, Irak ve Yemen’deki vekil ağına odaklanıyor. Daha büyük bir yangın, küresel enerji tedariki açısından kilit öneme sahip bir bölgenin güvenliğini tehlikeye atacaktır.
ABD Dışişleri Bakanı Tony Blinken, Salı günü BM Güvenlik Konseyi’nde Washington’un İran’la çatışma peşinde olmadığını söyledi, ancak Tahran veya vekillerinin ABD personeline herhangi bir yerde saldırması halinde hızlı ve kararlı bir şekilde harekete geçeceği konusunda uyardı.
ABD’li yetkililer Reuters’e, İran destekli grupların saldırılarına ilişkin endişelerin artması nedeniyle ABD ordusunun Orta Doğu’daki birliklerini korumak için yeni adımlar attığını ve gerekirse asker ailelerin tahliyesi olasılığını açık bıraktığını söyledi.
Kaynak: REUTERS
Gazze’de Nidal el-Muğhrabi ve Kudüs’te Ari Rabinovitch’in raporu; Washington’da Matt Spetalnick, Steve Holland, Rami Ayyub ve Humeyra Pamuk’un ek raporları; Dan Williams ve Emily Rose Kudüs’te; Kahire’de Moaz Abd-Alaziz; Yazan: Michael Perry, Angus MacSwan ve Mark Heinrich; Düzenleme: Miral Fahmy, Toby Chopra, Philippa Fletcher ve Howard Goller