1. Haberler
  2. AK PARTİ
  3. Financial Times ve Washington Post, Türkiye’de 14 Mayıs’ta Yapılacak Seçim Analizi! Despotizmin Gölgesinde…

Financial Times ve Washington Post, Türkiye’de 14 Mayıs’ta Yapılacak Seçim Analizi! Despotizmin Gölgesinde…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Örnek Resim

Financial Times’tan 14 Mayıs seçim analizi: Salıncak şehirden çıkacak sonuca dikkat çektiler

14 Mayıs seçimlerine geri sayım devam ederken, İngiltere’nin saygın gazetelerinden Financial Times’tan dikkat çekici bir haber geldi… ABD siyasetinde sıklıkla gündeme gelen “salıncak eyalet” kavramını hatırlatan gazete, Mersin’den çıkacak sonucun çok kritik olduğunu duyurdu.

İngiltere’nin saygın gazetelerinden Financial Times’ta yer alan haber/analiz Mersin’deki seçim sonuçlarının kritik önemine dikkat çekti. Financial Times gazetesinin Mersin’e giderek bölgeyi analiz ettiği “Erdoğan’ın en zor yarışında Türkiye’deki rakipler salıncak şehir için mücadele ediyor” başlıklı haberde, “Seçimler yaklaşırken yüksek enflasyon seçmeni Mersin’de ve diğer bölgelerde muhalefete yaklaşmasına sebep oluyor” denildi.

Mersin hakkında “salıncak şehir” yorumunu yapan Financial Times şehirden çıkan sonuçların her seçimde farklı olduğuna dikkat çekerken, özellikle Şubat ayında yaşanan depremlerden sonra Mersin’in nüfusunun artmasına vurgu yapıldı.

Gazeteye konuşan Mersin şehir merkezindeki bir kasap, geçmişte Erdoğan’a ve AKP’ye oy verdiğini fakat ekonomik kriz sebebiyle bu seçimde oyunu Kılıçdaroğlu’na vereceğini söyledi. Serdar Tatar isimli kasap, “Refah yok… Zengin daha da zenginleşiyor, yoksul sınıf eziliyor. Ben Kılıçdaroğlu’na oy vereceğim” dedi. Seçimde Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’nun yüzde 50’nin üzerine çıkması gerektiğine dikkat çekilirken, “Tatar, ülkesindeki ekonomi sebebiyle öfkelenmekte yalnız değil. Türkiye’deki seçim birçok Türk ailesinin artan enflasyonla zorda kaldığı ve hükümetin medya ve diğer kurumlara karşı baskıyı artırdığı bir dönemde geliyor” yorumu yapıldı.

Financial Times muhabiri Adam Samson imzalı haberde, “Kılıçdaroğlu farklı ideolojilere sahip altı partiyi birleştirerek Erdoğan karşısında sert bir kampanya başlattı. Muhalefet bloğundan üst düzey isimler Kılıçdaroğlu’nun kazanabileceği yönünde temkinli bir iyimserlik içinde olduklarını fakat Erdoğan’ın etkili bir mitingci olduğuna da dikkat çektiler” yorumu yer aldı.

2018 seçimlerinde Erdoğan ve o dönemki muhalefetin adayı Muharrem İnce‘nin yakın oy aldığına dikkat çekilirken, “Bu sonuçlar bu ay yapılacak seçimlerde Mersin’in ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Tek bir günde en az dört partinin adayları seçmenle bir araya geliyor” ifadesi kullanıldı.

“SALINCAK ŞEHİR” NEDİR?

Özellikle ABD siyasetinde gündemde olan salıncak eyaletler çıkacak sonuçların belirsiz olduğu eyaletlerdir. Bu eyaletlerden çıkan sonuçlar salıncak gibi gidip geldiği için “salıncak eyalet” deniliyor. Ohio, Iowa, Michigan ve Florida gibi eyaletler salıncak eyalet olarak bilinirken, Cumhuriyetçiler ve Demokratlar, kazanmaları kesin olan eyaletler yerine propaganda ve mitinglerine bu salıncak eyaletlerde ağırlık veriyor.

Washington Post: Türkiye despotizmin gölgesinde seçime gidiyor

Washington Post gazetesinin başyazısında, 14 Mayıs’ın “demokratik seçimlerin Erdoğan’ın giderek tek adamlığa yönelen iktidarının boyunduruğundan kurtulma kapasitesine sahip olup olmadığının bir sınavı olacağı” yorumu yer aldı.

Dünyanın en zengin iş insanlarından biri olan Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un sahibi olduğu ABD’nin önde gelen gazetelerinden Washington Post, “Türkiye’deki seçimlerin üzerinde despotizmin gölgesi büyüyor” başlıklı başyazısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iktidara ilk geldiği dönem çizdiği “ılımlı lider” imajının büyük oranda yok olduğu yorumunu yaptı.

Erdoğan’ın giderek düşen popülaritesinin baskıya ve demokratik değerlere yönelik küçümsemeye dayalı otokrasisinin bir yansıması olduğunu yazan gazete, ekonomideki kötü yönetimin de halkın yaşam standartlarını hızla düşürdüğünü ve birçok Türk’ün öfkeli olduğunu belirtti.

Gazetenin yayın kurulu tarafından kaleme alınan yazıda, “14 Mayıs’ın aynı zamanda demokratik seçimlerin Erdoğan’ın giderek tek adamlığa yönelen iktidarının boyunduruğundan kurtulma kapasitesine sahip olup olmadığının bir sınavı olacağı” yorumu dikkat çekti. Türkiye’deki seçimlerin ABD ve Avrupa açısından da önemli olduğunu kaydeden WP, Türkiye’nin Batı’nın yaptırımları çiğnenerek Moskova’ya ürün sevkiyatında önemli rol oynadığından şüphe edildiğini yazdı.

Tayyip Erdoğan‘ın jeopolitik konumunu güçlendirmek için “ikili oyun” oynadığı yorumunu yapan gazete, Erdoğan‘ın Rusya’nın yanı sıra Çin ve Suudi Arabistan gibi diğer otoriter ülkelerden de mali destek aldığını aktardı.

Gazetenin başyazısında Tayyip Erdoğan‘ın en büyük ve kalıcı hasarı Türkiye içinde verdiği; çatışmaları körükleyerek, muhalifleri ve gazetecileri hapse atarak ve Türkiye’de bir zamanlar canlı olan sivil toplumun alanını daraltarak iktidarını koruduğu belirtildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Financial Times ve Washington Post, Türkiye’de 14 Mayıs’ta Yapılacak Seçim Analizi! Despotizmin Gölgesinde…
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sonsöz Gazetesi | İlkeli Gazeteciliğin Yerel Öncüsü ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin