Avrupa’da artan maliyetler çiftçileri sokağa döktü. Çiftçi protestoları büyüyor.
Çiftçiler, çiftçiler, yüksek maliyetlere, bürokrasiye ve AB üyesi olmayan ülkelerden gelen rekabete karşı protesto eylemleri yapıyorlar.
Protestocu çiftçiler geçtiğimiz Perşembe günü Avrupa Birliği’nin kalbine inerken, bloktaki liderler Ukrayna için yeni finansman üzerinde anlaşmaya vardıkları önemli bir toplantı düzenlediler .
Göstericiler, zirvenin yapıldığı Avrupa Parlamentosu’nun önünde toplanmadan önce, sabahın erken saatlerinde traktörleriyle Brüksel’e akın etti. Çiftçiler korna çalarak, yumurta fırlatarak ve ateş yakarak protesto gösterisinde bulundular. Ülkenin dört bir yanından gelen konvoylar bir araya gelmeden önce, tüm hafta boyunca bir avuç dolusu traktör AB Parlamentosu’nun yakınına park edilmişti.
Protestoculardan bazıları parlamento binası önünde nesneleri ateşe verirken, bazıları da “Çiftçi yoksa, yiyecek de yok” sloganlarının yer aldığı pankartlar taşıdı.
Polis geçen Perşembe günü yaptığı açıklamada, planlanan gösteri için Belçika’nın başkentinde yaklaşık 1000 traktörün beklendiğini belirterek, bölgedeki “trafik sorunları” konusunda uyarıda bulundu.
Perşembe sabahı Brüksel’de sıra sıra traktörler yolları tıkadı. Hatim Kaghat/Belga/AFP/Getty Images
Ukrayna’ya yardım konusunda önemli bir toplantı yapılırken Avrupa Birliği genel merkezinin önünde kaotik sahneler yaşandı. Yves Herman/Reuters
AB tarım sorunları zirvenin gündeminde yer almasa da, göstericiler şikayetlerinin dinlenmesi için bloğa baskı yapmayı amaçlıyor.
Çiftçiler, kendilerine yeterince ücret ödenmediğini, vergiler ve çevre kısıtlamaları nedeniyle boğulduklarını ve Ukrayna’dan ucuz tarım ithalatı da dahil olmak üzere, yurt dışından haksız rekabetle karşı karşıya kaldıklarını söyleyerek bloğun ortak tarım politikasını belirleyen kuralların gevşetilmesi çağrısında bulundu.
AB, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi üzerine Ukrayna’dan yapılan ithalatlara uygulanan kota ve vergileri kaldırdı.
İngiltere’deki Lancaster Üniversitesi’nde kıdemli ekonomi hocası Renaud Foucart, CNN’e protestocu çiftçilerin 2 önemli sorunu olduğunu söyledi.
Bunlardan biri, çoğunlukla Doğu Avrupalı çiftçilere yönelik olan, Ukrayna’dan pazara giren buğday ve diğer birçok tarım ürününün haksız rekabet olacağı korkusu ve bunun için bir miktar korumacılık almak istemeleri.
Foucart’a göre Batı Avrupa ülkelerindeki çiftçiler için asıl sorun, AB Yeşil Anlaşması kapsamında uygulamaya konulan ve onlara ekstra maliyet ve düzenlemeler getireceğini söyledikleri çevresel önlemler.
“Bu çiftçiler bundan bir çeşit muafiyet, bir çeşit tazminat almak istiyorlar.”
Belçika Başbakanı Alexander De Croo çiftçilerin kaygılarının “tamamen meşru” olduğunu söyledi.
“Gördüğünüz gibi Brüksel’de büyük bir çiftçi protestosu var. Bu konuyu Konsey’de tartışabilmemiz gerekiyor çünkü onların endişeleri son derece meşru.”
“İklim geçişi toplumlarımız için önemli bir önceliktir.”
Zirveye vardığında De Croo, “Çiftçilerimizin bu konuda ortak olabileceğinden emin olmalıyız” dedi.
Avrupa’ya Yayıldı
İspanyol çiftçiler, yüksek maliyetlere, bürokrasiye ve AB üyesi olmayan ülkelerden gelen rekabete karşı düzenlenen protesto sırasında, Castellon, İspanya’da, 7 Şubat’ta Castellon limanına erişimi engelleyen polis memurlarının önünde eylem yapıyor. REUTERS/Eva Manez
Çiftçiler, fiyat baskıları, vergiler ve yeşil düzenlemelere ilişkin Avrupa çapındaki çiftçilerin paylaştığı şikayetler üzerine düzenlenen protesto sırasında Barselona’ya giderken traktörlerini kullanarak C-33 otoyolunu kapattılar, Barselona, İspanya, 7 Şubat 2024. REUTERS/Albert Gea
Kaynaklar: CNN, Reuters
Yorumlar kapalı.