1. Haberler
  2. Dünya
  3. Biden, İsrail’i “Uluslararası desteği kaybettiğine” dair uyardı. Ölen Filistinli 18.205, yaralı sayısı 50.000, 2 milyondan fazla insan sürüldü. Salgın hastalıklar…

Biden, İsrail’i “Uluslararası desteği kaybettiğine” dair uyardı. Ölen Filistinli 18.205, yaralı sayısı 50.000, 2 milyondan fazla insan sürüldü. Salgın hastalıklar…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Örnek Resim

İsrail tankları ve savaş uçakları Salı günü Gazze Şeridi’ni bombalayarak düzinelerce Filistinliyi öldürdü

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’in Hamas’a karşı savaşta sivilleri “ayrım gözetmeden” bombalaması nedeniyle uluslararası desteğini kaybettiği konusunda uyardı.

Dünyanın üçüncü ayına giren çatışmanın gidişatına ilişkin endişelerinin bir başka işareti olarak Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda, sürdürülebilir bir ateşkese yönelik uluslararası çabaları desteklediklerini söylediler. Gazze’deki sivillerin durumundan duydukları endişeyi dile getirdiler.

Birleşmiş Milletler’de 193 üyeli BM Genel Kurulu ateşkes çağrısı yapan bir kararı oylamaya hazırlanıyordu. Diplomatlar yasanın geçmesinin beklendiğini söyledi. ABD geçen hafta 15 üyeli Güvenlik Konseyi’nde benzer bir çağrıyı veto etmişti.

Biden, İsrail’in artık ABD ve Avrupa Birliği de dahil olmak üzere “dünyanın çoğundan” destek aldığını söyledi. Washington’da bir kampanya bağış toplama etkinliğinde yaptığı konuşmada, “Fakat ayrım gözetmeksizin gerçekleşen bombalamalar nedeniyle bu desteği kaybetmeye başlıyorlar” dedi.

Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre, İsrail’in Hamas’ı kökten temizlemek için Gazze’ye düzenlediği saldırıda 7 Ekim’den bu yana en az 18.205 Filistinli öldürüldü ve yaklaşık 50.000 Filistinli yaralandı. Enkaz altında ya da ambulansların ulaşamayacağı yerlerde çok daha fazla ölü var.

İsrail, saldırısını, 7 Ekim’de İsrail’in güneyinde 1.200 kişiyi öldüren ve 240 kişiyi rehin alan Hamas savaşçılarının sınır ötesi baskınına yanıt olarak başlattı.

Güney Gazze’nin ana şehri Han Yunus’ta yaşayanlar Salı günü İsrail tank bombardımanının artık şehir merkezine odaklandığını söyledi. Birisi, Hamas’ın Gazze’deki lideri Yahya Al-Sinwar’ın evinin bulunduğu sokakta Salı sabahı tankların faaliyet gösterdiğini söyledi.

Yaşlı bir Filistinli olan Tawfik Abu Breika, Han Yunus’taki yerleşim bloğunun İsrail’in Salı günü herhangi bir uyarıda bulunmadan vurulduğunu, bu saldırının çok sayıda binayı yıktığını ve can kaybına yol açtığını söyledi.

Breika, komşuları molozların arasından geçerken Reuters’e “Dünyanın vicdanı öldü, insanlık ya da herhangi bir ahlak kalmadı” dedi. “Bu üçüncü aydır ölüm ve yıkımla karşı karşıyayız… Bu etnik temizliktir, Gazze Şeridi’nin tamamen yok edilmesi ve tüm halkın yerinden edilmesidir.”

Daha güneyde, Mısır sınırındaki Refah’ta sağlık yetkilileri, İsrail’in gece boyunca evlere düzenlediği hava saldırısında aralarında çocukların da bulunduğu 22 kişinin öldürüldüğünü söyledi. Sivil acil durum görevlileri enkaz altında daha fazla kurban arıyordu.

Bölge sakinleri, bu ay İsrail ordusunun insanlara güvenlikleri için gitmelerini emrettiği Refah’ın bombardımanının son günlerdeki en ağır bombardımanlardan biri olduğunu söyledi.

Altı çocuk babası 40 yaşındaki Ebu Halil, “Geceleri bombalama nedeniyle uyuyamıyor ve sabahları çocuklara yiyecek bulmak için sokaklarda dolaşıyoruz, yiyecek yok” dedi.

Refah’ta enkazı denetleyen Gazzeli Muhammed Obaid, Gazzelilerin hayatta kalmak için açlık ve susuzlukla mücadele ettiğini söyledi.

“Elektrik yok, yakıt yok, su yok, ilaç yok.”

Filistinliler İsrail'in Refah'taki evlere düzenlediği saldırıda yaralıları arıyor

Bir Filistinli, İsrail ile Filistinli İslamcı grup Hamas arasında devam eden çatışmanın ortasında, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah’ta İsrail’in evlere düzenlediği saldırıları izliyor 12 Aralık 2023. REUTERS/Mohammed Salem

Gazze Sağlık Bakanlığı, ishal, gıda zehirlenmesi, menenjit, solunum yolu enfeksiyonları, su çiçeği ve uyuz gibi hastalıkların yayıldığını söyledi.

Washington, İsrail’in ateşkesin yalnızca Hamas’a fayda sağlayacağı yönündeki tutumunu paylaşıyor. Ancak İsrail’in uluslararası desteği kaybetmeye başladığı uyarısının yanı sıra Biden, Netanyahu’nun katı hükümetini değiştirmesi gerektiğini de söyledi.

Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda liderleri ortak bildiride Gazze’de siviller için azalan güvenli alandan endişe duyduklarını söyledi.

“Hamas’ı yenmenin bedeli tüm Filistinli sivillerin sürekli acı çekmesi olamaz” dediler.

ROKET ATEŞİ

İsrail ordusu, geçtiğimiz gün kendi topraklarında roket atmak için kullanılan birçok mevziyi vurduğunu, Hamas yerleşkesine baskın düzenleyerek diğer silahların yanı sıra yaklaşık 250 roket bulduğunu ve bir silah üretim fabrikasını vurduğunu söyledi.

Kuzeyde başlayan kara saldırısı, Aralık ayı başında bir hafta süren ateşkesin sona ermesinden bu yana Gazze Şeridi’nin güney yarısına kadar genişledi. Ekim sonunda başlayan kara harekâtından bu yana Gazze’de 100’den fazla İsrail askeri öldürüldü.

Gazze sağlık bakanlığı sözcüsü Eşref El-Kidra, İsrail güçlerinin Salı günü Gazze’nin kuzeyindeki Kamal Adwan Hastanesi’ne baskın düzenlediğini ve hastane müdürü Dr. Ahmed El-Kahlout ile kadın ekipler de dahil olmak üzere tüm sağlık personelini gözaltına aldığını söyledi.

Acil serviste tehdit altında sorgulandıklarını söyledi. İsrail ordusu olayla ilgili yorum talebine yanıt vermedi.

Sağlık görevlileri, Refah’ta bir eve düzenlenen hava saldırısında çok sayıda kişinin öldüğünü, Han Yunus’ta merkeze yakın bir binaya düzenlenen başka bir saldırıda da bir Filistinlinin öldüğünü söyledi.

Açlık daha da kötüleşiyor; BM Dünya Gıda Programı, İsrail’in gıda, ilaç ve yakıt tedarikini kesmesi nedeniyle Gazze nüfusunun yarısının açlıktan öldüğünü söylüyor.

BM insani yardım ofisi OCHA Salı günü yaptığı açıklamada, Refah bölgesinde sınırlı yardım dağıtımlarının yapıldığını, ancak “Gazze Şeridi’nin geri kalanında, düşmanlıkların yoğunluğu ve hareket kısıtlamaları nedeniyle yardım dağıtımının son birkaç günde büyük ölçüde durduğunu” söyledi. ana yollar boyunca”.

BM Filistin Mülteci Ajansı (UNRWA), İsrail’in Gazze’yi neredeyse tamamen kuşatma altına aldığını ve “yarısı çocuk olan 2 milyondan fazla insanı toplu cezalandırdığını” söyledi.

Filistin dışişleri bakanı, İsrail’i açlığı bir savaş silahı olarak kullanmakla suçladı; İsrailli bir yetkili bu suçlamayı “müstehcen” olarak reddetti.

KAYNAK: Reuters

MANŞET FOTOĞRAF: 972 Magazine

İsrail Gazzelilere güneye kaçmalarını emrediyor. Ama bizi burada da bombalıyorlar

Kuzeyden mülteciler şimdiden füzelerin hiç durmadığı ve yiyecek, su ve gücümüzün tükendiği Han Yunus’a varıyor.

Yazan: Ruwaida Kamal Amer

İsrail’in Gazze’ye yönelik benzeri görülmemiş saldırısıyla birlikte, işgal savaş uçaklarından atılan aralıksız füzeler ile İsrail’in bizi Gazze’den izole etmesinden bu yana neredeyse tamamen güç kaybı arasında sıkışıp kalan bu şeritte gazeteci olmak her geçen gün daha da zorlaşıyor.

Bu sabah erken saatlerde İsrail, şeridin kuzeyinde yaşayan 1,1 milyon sakine önümüzdeki 24 saat içinde güneye kaçmalarını emretti ve ordunun beklenen kara işgaline hazırlık amacıyla bölgeyi Filistinlilerden temizledi. Filistinlilerin ölü sayısı binlere ulaşırken, İsrail’in burada yaptıklarını dünyaya duyurmaya devam etmeyi bir görev olarak hissediyorum.

Pek çok kişinin kaçmak zorunda kaldığı şeridin güney kısmındaki şehirlerden biri de Han Yunus’tur; ancak burada da o zamandan bu yana İsrail tanklarının attığı top mermilerinin yanı sıra havadan da ağır bombardımana maruz kalıyoruz. Hamas’ın İsrail’in ayırma çitine yaptığı şok baskının ardından Cumartesi sabahı erken saatlerde . Sadece bu şehirde ölen ve yaralananların sayısının yüzlerce olduğu tahmin ediliyor. Kuzeyden binlerce mülteci gelmeye başladı bile; çok daha fazlası şeridin kuzey kısımlarında kaldı, ayrılamadı ya da ayrılmaktan korktu. 

Han Yunus’un eteklerinde yer alan ve İsrail çitlerine en yakın Filistin yerleşim yerlerinden biri olan Khuza’a’dan 50 yaşındaki Samira Qadeeh, bombalama başladıktan kısa süre sonra en kötüsünün olacağı korkusuyla ailesiyle birlikte evinden kaçtı. eğer orada kalırlarsa başlarına gelecek. “Tanklar, sanki bizi öldürmek ve yok etmek istiyormuş gibi, içinde sivillerin olduğu evleri bombalıyordu” dedi.

“Bütün komşular büyük gruplar halinde dışarı çıktılar, çocuklar top mermilerinin sesinden ağlayıp çığlıklar atıyorlardı” diye devam etti. “Savaş uçakları füzelerini bize doğru ateşlemesin diye insanlara hızlı yürümeleri için bağırıyordum.”

Sonunda orada daha güvende olacakları umuduyla BM Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) okuluna gittiler, ancak İsrail’in bombalarının şeritte yarattığı yıkımın boyutuna bakıldığında terör hâlâ sürüyor. 

Samira, “Çocuklarınızla birlikte evinizden çıkıp, uyuyamayabileceğiniz ve ihtiyacınız olan her şeye sahip olamayabileceğiniz bilinmeyen bir yere taşınmak kolay değil, ancak İsrail işgali bunu umursamıyor” dedi. “Tek umursadığı şey cinayet ve yerinden edilme.”

Filistinliler, İsrail hava saldırılarında öldürülenlerin cesetlerini taşıyor, Han Yunus, Gazze Şeridi, 11 Ekim 2023. (Abed Rahim Khatib/Flash90)

On dört yaşındaki Salim Sa’eed de Khuza’a’dan ve bombardıman başladığında iki kardeşiyle birlikte evdeydi. “Patlama seslerini duyduk ve kız kardeşim, havai fişeklerle kutlama yapan birisinin olup olmadığını görmek için pencereden dışarı bakmak istedi. Ama bunun bir kutlama değil de bombardıman olduğunu hissettim ve yaralanmamak için ona içeri girmesi için bağırdım. Küçük kardeşimle bir odada oturup annemin geri dönmesini bekledim. Bomba sesleri hiç susmadı.” 

‘Gazze’de hiçbir yer güvenli değil ama hayatta kalmaya çalışıyoruz’

İki gece önce, en derin karanlıkta, Han Yunus’ta birçok aile tamamen yok edildi. Al-Shaer ve Al-Astal aileleri, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu toplam 20’den fazla kişiyi kaybetti. Ambulanslar ve sivil savunma araçları kurtarılacak insanları aramaya başladı ama hayatta kimse kalmamıştı.

40 yaşındaki Halid Salem, Al-Astal’ların yakın komşusuydu. Kendi evlerine kısmen zarar veren füze saldırısının müthiş sesini duyduklarında ailesiyle birlikte televizyon izliyordu. 

“Dışarda insanların yüksek sesle çığlık attığını duydum” dedi. “Aceleyle dışarı koştum ve bombalamanın sevimli ve dost canlısı komşularımızın evini hedef aldığını görünce şok oldum. Birinin çığlık attığını ve onu kurtaracak birini çağırdığını duyduğumda çok ağladım.

Salem, “Yaralıları ve şehitleri bölgeden uzaklaştırmak için ambulanslar ve sivil savunma araçları geldi” dedi. “İzlediğimiz sahnelerden herkes çığlık atıyordu, hepimiz ağlıyorduk. Tanık olabileceğiniz en zor şey, arkadaşlarınızın yanmış cesetler halinde dışarı çıktığını görmektir.”

Filistinliler, İsrail hava saldırısının ardından Han Yunus belediye binasını arıyor, Gazze Şeridi, 10 Ekim 2023. (Abed Rahim Khatib/Flash90)

35 yaşındaki Salim Sabir, Pazar sabahı erken saatlerde eşi ve dört çocuğuyla birlikte Abasan El-Kabira bölgesindeki evinden ayrıldı. “Savaşın ilk gecesi çok zordu” dedi. “Ardışık füze sesleri çocuklarımı korkuttu. Bazıları ise yalnız öleceklerini veya bizim ölüp onları yalnız bırakacağımızı düşünerek evde tek başına hiçbir yere gidemedi. Çocuklarımın aklına gelen bu trajik düşünceler, onlara zarar gelmemesi için daha güvenli bir yer aramama neden oldu.” 

Sabir ve ailesi, binlerce Han Yunus sakini gibi, genellikle Gazze’nin daha güvenli yerleri olarak kabul edilen şehrin batısındaki UNRWA okullarına sığındı; ancak Gazze çevresinde bu türden en az 18 okul İsrail tarafından zaten ağır hasar gördü. Son günlerde grevler oldu ve bunlardan ikisi acil durum sığınakları olarak kullanılıyordu. 

Sabir, “Okullar uyumaya veya birkaç gün kalmaya uygun değil ama alternatifimiz yok” dedi. “Yiyecek, içecek, battaniye, kıyafet gibi birçok şeye ihtiyacımız var. Üstelik burada çok fazla insan var ve herkes yakınları ve evleri için endişeleniyor, okul dışında olup bitenlerden korkuyor. Gazze’de hiçbir yer güvenli değil ama biz savaştan sağ çıkmaya çalışıyoruz.”

Tüm bunların ortasında Han Yunus, savaşın ilk gününden bu yana elektrik kesintisi yaşıyor. Bu, İsrail’in son 16 yıldır şeride uyguladığı kuşatmayı sıkılaştırmasının ve yakıt kaynaklarının ve suyun girişini engellemesinin bir sonucudur. Savaşın ilk dört gününde elektrik programı 3 saat açık ve 26 saat kapalıydı ancak Çarşamba günü Gazze elektrik idaresi, santrali artık birkaç dakika bile çalıştıramayacağını açıkladı. Özel jeneratörler artık tek elektrik kaynağı ve yakında onlar da çalışmayı bırakacak. 

45 yaşındaki Laila Al-Khalid, elektrik kesintisinin “savaştan kaynaklanan acıyı iki katına çıkardığını” söyledi. “Dünyayla iletişim kurarak, dışarıdaki arkadaşlarımızla, akrabalarımızla konuşarak kendimizi güvende hissetmeye çalışıyoruz ama elektrik kesintisi buna engel oluyor” diye açıkladı. “Elektriksizlik aynı zamanda su kesintisine de yol açıyor ve günlük işlerimizi yapamıyoruz. Bütün bunlar sürekli bir gerilim durumu yaratıyor.

“İşgal, kimsenin bize ulaşamaması ve burada neler olduğunu bilmemesi için Gazze’yi kapatmayı ve bizi dünyadan izole etmeyi amaçlıyor” diye devam etti. “Bu, uzun süredir devam eden kuşatma politikalarına eklenen çirkin bir politikadır. Savaş, top ve füze sesleri, dostlarımızın, komşularımızın şehit manzaraları çok acıdır.”

KAYNAK: 972 Magazine

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Biden, İsrail’i “Uluslararası desteği kaybettiğine” dair uyardı. Ölen Filistinli 18.205, yaralı sayısı 50.000, 2 milyondan fazla insan sürüldü. Salgın hastalıklar…
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sonsöz Gazetesi | İlkeli Gazeteciliğin Yerel Öncüsü ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin