1. Haberler
  2. ÖNE ÇIKAN
  3. Berlin’de İmamoğlu protestoları! Almanya Başbakanı Scholz, Erdoğan’ın siyasi rakibi İmamoğlu’nun tutuklamasını eleştirdi

Berlin’de İmamoğlu protestoları! Almanya Başbakanı Scholz, Erdoğan’ın siyasi rakibi İmamoğlu’nun tutuklamasını eleştirdi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Örnek Resim

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının “Türkiye’deki demokrasi açısından üzücü olduğu kadar Avrupa ile Türkiye arasındaki ilişkiler açısından da üzücü” olduğunu söyledi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Perşembe günü yetkililerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın en önemli siyasi rakibini tutuklanmasının ardından Türkiye’yi sert bir dille eleştirdi.

Brüksel’deki AB liderler zirvesine varışında konuşan Scholz, İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasını sert bir dille eleştirerek, Türkiye’nin demokrasisi ve AB ile ilişkileri açısından “çok çok kötü bir işaret” olduğunu söyledi ve Türk liderlere “buna derhal son vermeleri” çağrısında bulundu.

Scholz, Berlin ve Brüksel’in son yıllarda Türkiye ile ilişkileri iyileştirmek için çok çaba sarf ettiğini söyleyerek, “Bu yüzden İstanbul belediye başkanı gibi önemli bir muhalif politikacının tutuklanması çok, çok kötü bir işaret” dedi.

Şansölye, “Bu durum Türkiye’deki demokrasi açısından üzücü ama aynı zamanda Avrupa ile Türkiye arasındaki ilişkiler açısından da kesinlikle üzücü” dedi.

Muhalif laik Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) olan İmamoğlu’nun tutuklanması, Türkiye muhalefetinin cumhurbaşkanı adayı olmasına birkaç gün kala gerçekleşti.

Savcılar, kendisinin bir “suç örgütü”ne liderlik etmekle suçlandığını ileri sürerek, yolsuzluk yapmak ve terör örgütüne yardım etmekle suçluyor.

Tutuklamaların ardından Çarşamba akşamı Türkiye’de protestolar patlak verdi ve polis 100’den fazla kişiyi gözaltına aldı. 

Scholz, “Biz sadece bunun derhal sonlandırılması ve muhalefet ile hükümetin, muhalefetin yargılanması yerine birbirleriyle rekabet etmesi çağrısında bulunabiliriz” dedi.

Berlin’de de İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasına karşı gösteri düzenlendi. Akşam saatlerinde Brandenburg Kapısı önündeki Pariser Platz’da yaklaşık 200 göstericinin toplandığı tahmin ediliyor. Afişlerde, Türk İstiklal Marşı’nın halka korkmama ve teslim olmama çağrısı yaptığı da yer aldı. Bir diğer pankartta ise “Ya hep birlikte, ya da hiçbirimiz” yazıyordu.

Berlin’deki CHP Bund miting çağrısı yaptı. CHP Türkiye’nin en büyük muhalefet partisidir.

İmamoğlu, CHP’nin cumhurbaşkanı adayı olarak seçilmesine birkaç gün kala, çarşamba sabahı gözaltına alındı. Partisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin bir siyasi rakibi ortadan kaldırmak için yaptığı “sivil darbe”den bahsediyor.

Berlin ve İstanbul 1989’dan beri kardeş şehirdir. İmamoğlu, geçtiğimiz temmuz ayında başkenti ziyaret etmişti.

Haber ajansları

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Berlin’de İmamoğlu protestoları! Almanya Başbakanı Scholz, Erdoğan’ın siyasi rakibi İmamoğlu’nun tutuklamasını eleştirdi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Bizi Takip Edin