1. Haberler
  2. Dünya
  3. Norveç, İrlanda ve İspanya, Filistin Devleti’ni tanıyacak!

Norveç, İrlanda ve İspanya, Filistin Devleti’ni tanıyacak!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Örnek Resim

Norveç, İrlanda ve İspanya, önümüzdeki günlerde Filistin devletini tanıyacaklarını ilan etti.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz,İrlanda ve Norveç büyükelçilerine derhal İsrail’e dönmeleri talimatını verdi.

Norveç, İrlanda ve İspanya, Filistin devletini tanıyacaklarını açıkladı. Tel Aviv, Norveç ve İrlanda’daki büyükelçilerini geri çağırdı.

İlk olarak Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store “Tanıma olmazsa Orta Doğu’da barış olamaz” dedi.

Geçtiğimiz haftalarda birçok Avrupa Birliği ülkesi, bölgede kalıcı barış için iki devletli bir çözümün şart olduğunu savunarak tanıma kararı alacaklarını belirtmişti.

Norveç hükümeti Filistin’i, uluslararası hukuka ve ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına uygun şekilde 1967 sınırlarıyla 28 Mayıs’ta tanıyacağını duyurdu.

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Norveç hükümeti, Norveç’in Filistin’i bir devlet olarak tanımasına karar verdi.” dedi.

Hem İsraillilere hem de Filistinlilere siyasi çözüm sunan tek alternatifi canlı tutmaları gerektiğini belirten Store, bunun, “yan yana, barış ve güvenlik içinde yaşayan iki devlet” olduğunun altını çizdi.

Hükümetten yapılan açıklamada, Norveç’in iki devletli çözümü desteklediği ve ilerletmeye çalıştığı vurgulanarak Filistin’in bir devlet olarak tanınmasının, Norveç’in, Orta Doğu’daki çatışmaya kalıcı bir çözümün sadece iki devletli bir çözüm yoluyla sağlanabileceği yönündeki uzun süredir devam eden tutumunu vurguladığı bildirildi.

Açıklamada, Filistin’in, Avrupa’daki benzer görüşe sahip ülkelerle eş zamanlı olarak, uluslararası hukuka ve ilgili BMGK kararlarına uygun şekilde 1967 sınırlarıyla 28 Mayıs’ta tanınacağı belirtildi.

Bu gelişme 1993 yılında imzalanan ilk Oslo anlaşmasının üzerinden 30 yıldan fazla bir süre geçtikten sonra gerçekleşti. Norveç hükümeti o tarihten bu yana “Filistinlilerin iki devletli çözüme doğru önemli adımlar attığını” söyledi.

Norveç hükümeti, “Gazze’deki savaş ve Batı Şeria’daki yasadışı yerleşimlerin sürekli genişlemesi, Filistin’deki durumun on yıllardır olduğundan daha zor olduğu anlamına geliyor” dedi.

İrlanda Başbakanı Harris: Filistin’i tanıyoruz

Norveç’in ardından, İrlanda Başbakanı Simon Harris de ülkesinin Filistin devletini tanıyacağını duyurdu.

Başbakan Harris, Filistin halkının özgürce yaşama arzusunu tanıyan bugünkü duyurunun güçlü bir siyasi ve sembolik değere sahip olduğunu söyledi.

İrlanda başbakanı diğer ülkelerin de “önümüzdeki haftalarda” bir Filistin devletini tanıma konusunda Norveç, İspanya ve İrlanda’ya katılacağını düşündüğünü söyledi.

İspanya: 28 Mayıs’ta Filistin’i tanıyoruz

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de ülkesinin 28 Mayıs’ta bir Filistin devletini tanıyacağını söyledi. 

2018’den bu yana İspanya’nın Sosyalist lideri olan Sanchez, açıklamayı ülke parlamentosuna yaptı.

Sanchez, Filistin devletinin tanınması ve Gazze’de olası bir ateşkes için destek toplamak amacıyla aylardır Avrupa ve Orta Doğu ülkelerini geziyor.

Bu ayın başlarında İspanya Dışişleri Bakanı Jose Albares, hükümetinin bir Filistin devletini tanıma niyetini ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’e bildirdiğini söyledi.

Dünya Bankası’nın 2011 yılında bir Filistin’in devlet olarak işlev görebilmesi için temel kriterleri yerine getirdiğini ve halka önemli hizmetler sunmak üzere ulusal kurumların oluşturulduğunu tespit ettiği belirtilmişti. 

İsrail, büyükelçilerini geri çağırdı

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Norveç’in bir Filistin devletini tanıyacağını açıklaması ve İrlanda’nın da aynı şeyi yapmasının beklenmesi üzerine İrlanda ve Norveç büyükelçilerine derhal İsrail’e dönmeleri talimatını verdi.

Katz, “İrlanda ve Norveç bugün Filistinlilere ve tüm dünyaya bir mesaj gönderme niyetinde: terörizm bedelini öder,” dedi.

Dışişleri Bakanı, bu tanımanın Gazze’de tutulan İsrailli rehinelerin iadesine yönelik çabaları engelleyebileceğini ve “Hamas ve İran’ın cihatçılarını ödüllendirerek” ateşkes ihtimalini azaltacağını ifade etti. 

Katz, ayrıca benzer bir tutum sergilemesi halinde İsrail’in İspanya Büyükelçisini geri çağırmakla tehdit etti.

Abbas: Diğer ülkeler de tanımalı

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas Norveç’in Filistin devletini tanımasını memnuniyetle karşıladı.

Diğer ülkeleri de bunu takip etmeye çağıran Abbas, Norveç’in açıkladığı kararın “Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkını” güvence altına alacağını ve İsrail ile iki devletli bir çözüme ulaşma çabalarını destekleyeceğini söyledi.

Türkiye’den Filistin açıklaması

Dışişleri Bakanlığı, “İspanya, İrlanda ve Norveç’in, Filistin Devleti’ni tanıyacaklarını açıklamalarından büyük memnuniyet duyuyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Filistin’in tanınmasının uluslararası hukukun, adaletin ve vicdanın gereği olduğunun altı çizilen açıklamada, “İşgal altındaki Filistin halkının gasbedilen haklarının geri alınması ve Filistin’in uluslararası camiada hak ettiği statüye kavuşabilmesi bakımından son derece önemli bir adımdır. Türkiye olarak, daha fazla ülkenin Filistin’i tanıması yönünde çaba harcamayı sürdüreceğiz.” ifadelerine yer verildi.

Euronews

İspanya, İrlanda ve Norveç, Filistin devletini tanımak için koordineli bir adım attı

DOSYA – İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, 21 Mart 2024’te Brüksel’deki AB Zirvesi için geldi. Norveç, İrlanda ve İspanya, 22 Mayıs 2024 Çarşamba günü, İsrail’in kınamasına ve Filistinlilerin sevinçle karşıladığı tarihi bir hamleyle Filistin devletini tanıdı. İsrail, Norveç ve İrlanda’daki büyükelçilerinin geri çekilmesini emretti. (AP Fotoğrafı/Omar Havana, Dosya) Telif Hakkı 2024 Associated Press’e aittir.

Norveç, İrlanda ve İspanya Çarşamba günü tarihi bir hamleyle Filistin devletini tanıdı.

Son haftalarda birçok Avrupa Birliği ülkesi , bölgede kalıcı barış için iki devletli çözümün şart olduğunu savunarak, tanımayı yapmayı planladıklarını belirtmişti. Yaklaşık 140 ülke (Birleşmiş Milletler üyelerinin üçte ikisinden fazlası) halihazırda Filistin devletini tanıdı ancak büyük Batılı güçlerin hiçbiri bunu yapmadı. Bu hamle, kıtanın ağır topları Fransa ve Almanya’nın konumlarını yeniden gözden geçirmeleri yönünde daha fazla baskı oluşturabilir.

İsrail ve ABD, dünyanın en yüksek savaş suçları mahkemesi başsavcısının hem İsrail hem de Hamas liderleri için tutuklama emri talep etmesinin ardından zaten bu durumun etkileriyle uğraşmaya başlamıştı. Savcının İsrail’e yönelik iddiaları arasında “açlığın bir savaş yöntemi olarak kullanılması” da vardı. İsrailli ve ABD’li liderler suçlamaları sert bir şekilde kınadı.

Gazze’deki insani kriz, İsrail’in Hamas savaşçılarının kökünü kazıma sözü vererek hayati önem taşıyan bir sınır geçişini kapatan Refah’a saldırı başlatmasından bu yana son iki hafta içinde tırmandı. Çatışmalar yüzbinlerce Filistinlinin Refah’tan kaçmasına neden oldu ve bunların çoğu daha önce İsrail-Hamas savaşında yerlerinden edilmişti.

İsrail, Gazze’deki savaşını, Hamas’ın 7 Ekim’de güney İsrail’e baskın yaptığı, çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.200 kişiyi öldürdüğü ve 250 kişiyi kaçırdığı saldırının ardından başlattı.

Savaşçılar ve siviller arasında ayrım yapmayan Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre savaşta en az 35.000 Filistinli öldürüldü. 2,3 milyonluk Filistinli nüfusun yaklaşık yüzde 80’i, bölge içinde çoğu kez birden çok kez yerlerinden edildi.

İSRAİL SAVUNMA BAKANI YAHUDİ YERLEŞİMCİLERİN BOŞALTILAN 3 YERLEŞİME GERİ DÖNMELERİNE İZİN VEREBİLECEK EMRİ DUYURDU

TEL AVIV, İsrail — Savunma Bakanı Yoav Gallant, Yahudi yerleşimcilerin İsrail işgali altındaki Batı Şeria’nın kuzey kesiminde boşaltılan üç yerleşim yerine geri dönmesine izin verebilecek bir bürokratik emri duyurdu. Gallant Çarşamba günü yaptığı açıklamada, boşaltılan üç yerleşim birimini yerel yerleşimci bölge konseyine bağlayacağını, bunun yerleşim yerlerinin inşaat izinleri için başvuruda bulunmasına ve Yahudi yerleşimcilerin bölgeye geri dönmesine izin vermenin ilk adımı olacağını söyledi.

İsrail, 2005 yılında Gazze’den tek taraflı çekilmenin ardından yerleşim yerlerini de boşalttı. O tarihten bu yana İsrail vatandaşlarının bu dört yerleşim yerine dönmesi resmi olarak yasaklandı, ancak İsrail ordusu aktivistlerin oraları ziyaret etmelerine ve dua etmelerine izin verdi.

Mart 2023’te hükümet 2005 yasasını yürürlükten kaldırarak Filistinlilerin devlet olma umutlarına yeni bir darbe vurarak terk edilmiş Batı Şeria bölgelerine resmi dönüşün önünü açtı.

Mayıs 2023’te tahliye edilen dört yerleşim yerinden biri olan Homesh, yerel yerleşimci bölge konseyine bağlandı ve burada dini bir Yahudi okulu kurdu.

Gallant’ın Çarşamba günü yaptığı duyuru, aynı statüyü eski yerleşim yerleri olan Kadim, Sha-Nur ve Ganim’e de uyguluyor. Samiriye Bölge Konseyi başkanı Yossi Dagan, duyuruları “tarihi bir düzeltme anı” olarak selamladı ve bu hareketin “özellikle 7 Ekim’den sonra İsrail Devleti’nin ahlaki ve güvenliğinin en üst düzeyde olması için gerekli olduğunu” ekledi. ”

Batı Şeria’daki yerleşimlere karşı çıkan sol örgüt Peace Now’daki aktivistler, hareketin “son derece endişe verici” olduğunu söyledi ancak evlerin onaylanmasının yıllar sürebileceğini kaydetti.

SLOVENYA, ÜLKELERİN FİLİSTİN DEVLETİNİ TANIMASINI MEMNUNİYETLE KARŞILADI

LJUBLJANA, Slovenya – Slovenya Çarşamba günü Norveç, İspanya ve İrlanda tarafından bağımsız bir Filistin devletinin tanınmasını memnuniyetle karşıladı, ancak davanın hemen ardından durdu.

Yılın başlarında Slovenya hükümeti Filistin devleti için bir tanınma prosedürü başlattı, ancak küçük Avrupa Birliği ülkesi resmi adımın Orta Doğu’da kalıcı bir barışa en iyi şekilde katkıda bulunabileceği zaman gerçekleşeceğini söyledi.

Başbakan Robert Golob yaptığı açıklamada, “Sloven hükümeti, Filistin’i tanıma sürecini başlatmak için özel bir deklarasyon imzalayan ülkeler grubundan ilkiydi; burada her iki taraf için de koşulları değil beklentilerimizi dile getirdik” dedi. “Filistinlilerin sembolik bir tanınma jestinden daha fazlasına ihtiyacı var” diye ekledi.

“Hem Batı Şeria’da hem de Gazze’de halkını temsil edecek ve onu neredeyse tüm dünyanın kalıcı barışın çözümü olarak gördüğü iki devletli çözüme yönlendirecek olan Filistin Yönetimi’nin reformuna ve güçlendirilmesine yardımcı olmak istiyoruz.” dedi Golob.

Slovenya’da milletvekillerinin bir devletin tanınması için nihai onayı vermesi gerekiyor.

YARDIM GRUPLARI, BAZI FİLİSTİNLİLERİN GÜNDE 2 BARDAK AZ SU İLE HAYATTA KALDIĞINI SÖYLÜYOR

KUDÜS — Yardım grupları, Gazze’nin güneyindeki su altyapısındaki hasar ve yakıt kıtlığının, bazı Filistinlilerin günde yarım litre (2 bardak) kadar az bir su ile hayatta kalmalarına neden olduğunu söylüyor. Bu, içme, yıkanma ve yemek pişirmeyi kapsamalıdır ve Dünya Sağlık Örgütü’nün temel hayatta kalma için gerekli olduğunu söylediği günde 15 litrenin yalnızca %3’üdür.

Her ikisi de Gazze’de faaliyet gösteren Uluslararası Kurtarma Komitesi ve Filistinliler için Tıbbi Yardım, kısmen su kıtlığının hijyen ve sanitasyon üzerindeki etkisi nedeniyle su kaynaklı hastalıkların arttığını söylüyor. IRC’nin Gazze’deki çalışmalarını yöneten Kiryn Lanning, personelin 10.000 kişinin günde yalnızca 4.000 litre su aldığı bir sığınağı ziyaret ettiğini söyledi. 8.000 kişiyi barındıran başka bir sığınma evinde yalnızca 12 tuvalet vardı ve 600’den fazla kişi tek bir tuvaleti paylaşmak zorunda kalıyordu.

Filistinlilere Tıbbi Yardım CEO’su Melanie Ward, Refah’taki çadırların yanında “gerçek anlamda insan atıklarından oluşan göller” gördüğünü söyledi. Gruptaki doktorlar ishal ve cilt hastalıklarının arttığını, çocukların dehidrasyon ve açlıktan öldüğünü söylüyor.

İsrail’in Mayıs ayı başlarında Refah’a saldırısı, yaklaşık 900.000 Filistinlinin güneydeki şehirden kaçmasına neden oldu; pek çoğu, su tesisatı olmayan ve çok az hizmet sunan bakımsız çadır kamplarına sığındı. Aynı zamanda güneye yardım sağlama imkanını da ciddi şekilde kısıtladı. İsrail, saldırının başlangıcında Refah sınır kapısının kontrolünü ele geçirdi ve kapıyı kapatmaya zorladı. Su altyapısına, hastanelere ve diğer altyapıya güç sağlamak için gerekli olan yakıtın ana giriş noktası burasıydı.

Birleşmiş Milletler, malzeme eksikliği ve güvenlik tehditleri nedeniyle Salı günü Refah’a gıda dağıtımını askıya aldı. Kentte hâlâ 400.000 kişinin bulunduğu düşünülüyor.

TÜRKİYE, AVRUPA ÜLKELERİNİN FİLİSTİN DEVLETİNİ TANIMASINI MEMNUNİYETLE BEKLİYOR

ANKARA, Türkiye — Türkiye, İspanya, İrlanda ve Norveç’in Filistin devletini tanıma kararını memnuniyetle karşıladı ve bunu “Filistinlilerin gasp edilen haklarının” restorasyonu yönünde önemli bir adım olarak nitelendirdi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ayrıca bu hareketin “Filistin’in uluslararası toplumda hak ettiği statüyü kazanmasına” yardımcı olacağını söyledi. Bakanlık, Türkiye’nin Filistin’i tanıması için daha fazla ülkeye baskı yapma çabalarını sürdüreceğini söyledi.

İRLANDA, İSPANYA VE NORVEÇ İLE KOORDİNELİ HAREKET İLE FİLİSTİN DEVLETİNİ TANIDI

LONDRA – Başbakan Simon Harris Çarşamba günü İrlanda’nın Filistin devletini tanıdığını söyledi.

Harris, İspanya ve Norveç ile koordineli olarak yapılan bu hareketi “İrlanda ve Filistin için tarihi ve önemli bir gün” olarak nitelendirdi.

Hareketin amacının İsrail-Filistin ihtilafını iki devletli çözüm yoluyla çözüme ulaştırmak olduğunu söyledi. Hükümet, İrlanda’daki kararın resmi olarak 28 Mayıs’ta yürürlüğe gireceğini söyledi.

İSPANYA, FİLİSTİN DEVLETİNİ TANIDIĞINI DUYURDU

BARSELONA, İspanya — İspanya Başbakanı Pedro Sánchez, ülkesinin 28 Mayıs’ta Filistin devletini tanıyacağını söyledi.

İspanya’nın 2018’den bu yana Sosyalist lideri olan Sánchez, beklenen duyuruyu Çarşamba günü parlamentoya yaptı.

Sánchez, Filistin devletinin tanınması ve Gazze’de olası bir ateşkes için destek toplamak amacıyla aylarca Avrupa ve Orta Doğu ülkelerini gezdi. Birkaç kez bu harekete kararlı olduğunu söyledi.

Mayıs ayı başlarında İspanya Dışişleri Bakanı José Albares, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’e hükümetinin bir Filistin devletini tanıma niyeti konusunda bilgi verdiğini söyledi.

NORVEÇ FİLİSTİN DEVLETİNİ RESMİ OLARAK TANIDI

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Støre Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ülkenin Filistin devletini resmen tanıyacağını belirterek, “Tanıma olmazsa Ortadoğu’da barış olamaz” dedi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Norveç’in Filistin devletini tanımasını memnuniyetle karşıladı ve diğer ülkeleri de buna uymaya çağırdı. Resmi WAFA haber ajansı tarafından yapılan açıklamada, Norveç’in Çarşamba günü açıklanan kararının “Filistin halkının kendi kaderini tayin etme hakkını” koruyacağını ve İsrail ile iki devletli bir çözüm getirme çabalarını destekleyeceğini söyledi.

Gahr Støre, İskandinav ülkesinin 28 Mayıs itibarıyla Filistin devletini tanıyacağını söyledi.

Norveç, Avrupa Birliği’nin bir üyesi değil ancak onun hareketlerini yansıtıyor ve İsrail ile Filistinliler arasında iki devletli çözümün ateşli bir destekçisi oldu.

Associated Press

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Norveç, İrlanda ve İspanya, Filistin Devleti’ni tanıyacak!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sonsöz Gazetesi | İlkeli Gazeteciliğin Yerel Öncüsü ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin