NATO, İsveç ve Finlandiya’yı Yeniden Değerlendiriyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Örnek Resim

NATO Genel Sekreteri Jans Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Stockholm’deki Kuran yakma eylemi sonrası İsveç’in NATO üyeliğini engelleme tehdidine tepki gösterdi.

Stoltenberg, Alman Die Welt televizyon kanalına yaptığı açıklamada aşırı sağcı siyasetçinin eylemini eleştirirken, eyleme izin verdiği için Ankara tarafından sert bir şekilde eleştirilen İsveç hükümetine üstü kapalı destek verdi.

NATO Genel Sekreteri, “İfade özgürlüğü, fikir özgürlüğü İsveç’te ve diğer tüm NATO ülkelerinde değerli bir ilke. Bu nedenle bu uygunsuz eylemler otomatik olarak yasa dışı sayılmaz,” dedi.

İsveç hükümetinin bu eylemi açık bir şekilde kınadığını kaydeden Stoltenberg, kendisinin de Stockholm sokaklarında yaşanan, başka insanların görüş ve inançlarına yönelik bu tür hakaretlere kesinlikle karşı olduğunu ifade etti.

Stoltenberg, son gelişmelere rağmen Türkiye’nin şu ana kadar NATO üyeliğiyle ilgili tartışmada ittifakla önemli ölçüde işbirliği içinde olduğunu söyledi.

NATO üyeliği konusunda İsveç, Finlandiya ve Türkiye ile yakın temas içinde olduğunu ve şu ana kadar 30 ittifak üyesinden 28’inin bu iki ülkenin üyeliğini onayladığını kaydeden Stoltenberg, “Elbette, geri kalan diğer müttefikler Türkiye ve Macaristan’a parlamentolarında onay sürecini hızlandırmaları çağrısında bulunuyorum,” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuran yakma eylemi sonrası “İsveç, NATO üyeliği konusunda bizden destek beklemesin” açıklamasını yapmıştı.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, ülkesinin İsveç ile birlikte NATO’ya aynı anda üye olma stratejisini gözden geçirebileceklerini söyledi.

Helsinki ve Stockholm yönetimleri, mayıs ayında aynı anda NATO’ya üye olma başvurusunda bulunmuştu. Ancak aradan geçen süre zarfında Türkiye ile İsveç ilişkilerinde yaşanan inişli çıkışlı gerginliklerin ardından Finlandiya, ‘aynı anda üye olma’ politikasını gözden geçireceğinin işaretini verdi.

Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, kendileri için ilk seçeneğin hala NATO’ya birlikte girme stratejisi olduğunu ancak İsveç’in başvurusunun daha da ertelenmesi halinde bu kararı gözden geçireceklerini söyledi.

Finlandiya haber ajansı YLE’ye konuşan Haavisto, henüz karar almak için çok erken olduğunu da sözlerine ekledi.

İsveç’teki gösterilerin her iki ülkenin NATO üyeliklerini zora soktuğunu belirten Haavisto, İsveç’teki gösterilerin “Türkiye’yi provoke etmeyi ve İsveç halkı ile politikacıların görüşlerini etkilemeyi amaçladığını” dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kuran yakma eylemi sonrası “İsveç, NATO üyeliği konusunda bizden destek beklemesin” açıklamasını yapmıştı.

Reuters’e verdiği demeçte ise Haavisto, NATO askeri ittifakına katılma planlarına ilişkin yürütülen müzakerelere birkaç haftalık ara verilmesi gerektiğini söyledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
NATO, İsveç ve Finlandiya’yı Yeniden Değerlendiriyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sonsöz Gazetesi | İlkeli Gazeteciliğin Yerel Öncüsü ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin