Ukrayna ve Rusya, Herson’daki Kahovka Barajı’nın yıkılması konusunda birbirini suçladı
Ukrayna ve Rusya, Zaporijya nükleer santralini besleyen Kakhovka barajının yıkılmasından birbirlerini suçladı. Kiev yönetimi sel baskını ve nükleer tehdit nedeniyle bölgede tahliye çağrısı yaptı.
Ukrayna ordusu ülkenin güneyindeki Herson bölgesinde Rusya tarafından kontrol edilen Kakhovka hidroelektrik santrali ve barajının ‘Rusya tarafından vurulduğunu ve kısmen yıkıldığını’ açıkladı. Rus Tass haber ajansı ise Ukrayna saldırısı nedeniyle barajın yıkıldığını duyurdu.
Ukrayna, Rusya’yı, güneydeki Herson bölgesinde Zaporijya Nükleer Santrali’ni besleyen Dinyeper Nehri üzerindeki Kahovka Barajı’nı yıkmakla suçladı. Ukrayna, sel tehlikesi nedeniyle bölgede tahliyelere başladı. Kremlin ise olayı Ukrayna’nın “kasıtlı sabotajı” olarak değerlendirdi.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky, hasar görmüş barajın görüntülerini Telegram kanalında paylaştı ve saldırının, Rus birliklerinin “Ukrayna topraklarının her köşesinden kovulması gerektiğini” gösterdiğini söyledi.
Duvarın çökmesine neyin yol açtığı henüz bilinmiyor. Ukrayna ordusu bu sabah Rusya’nın kasten baraj duvarını deldiğini iddia ediyor.
Ukrayna ordusu Rusya tarafından barajda “çok sayıda” patlama gerçekleştirildiğini ileri sürerken Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky’nin güvenlik konseyini acil toplantıya çağırdığını açıkladı.
Olayı “savaş suçu” olarak tanımlayan ve kınayan Ukrayna Devlet Başkanlığı İdaresi Başkanı Andriï Iermak, Rusya’yı yüz binlerce insanı yerinden edebilecek büyük bir sel tehdidinde bulunmakla suçladı ve nehrin aşağısında yaşayanların tahliye edilmesi çağrısında bulundu.
Herson Bölgesel Askeri İdaresi Başkanı Oleksandr Prokudin de, sabah 7’den kısa bir süre önce Telegram’da yayınladığı bir videoda Rus ordusunun “bir terör eylemi daha gerçekleştirdiğini” söyledi ve suyun beş saat içinde “kritik seviyelere” ulaşacağı uyarısında bulundu.
Charles Michel: Sivil altyapının yok edilmesi açık bir savaş suçudur, Rusya’yı sorumlu tutacağız
Bu arada olaya resmi Twitter hesabından paylaştığı bir mesajla tepki gösteren Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, ‘Nova Kakhovka barajına yönelik benzeri görülmemiş saldırı karşısında şok olduğunu’ dile getirdi.
Rusya’yı işaret eden Michel mesajında şu ifadeleri kullandı: “Sivil altyapının yok edilmesi açıkça savaş suçu niteliğindedir – Rusya’yı ve vekillerini sorumlu tutacağız.”
“Haziran ayındaki #EUCO toplantısında konuyu gündeme getirecek ve selden etkilenen bölgelere daha fazla yardım teklif edeceğiz” diyen Michel, ayrıca ‘felaketten etkilenen tüm Ukrayna ailelerinin yanında olacağı’ mesajını verdi.
Öte yandan Rus kontrolündeki Nova Kakhovka kasabasının belediye başkanı Vladimir Leontiev ise Ukrayna güçlerinin Kakhovka barajına “çok sayıda saldırı” düzenlediğini, barajın kapak vanalarını tahrip ettiklerini ve “kontrol edilemeyen bir su salınımına” neden olduklarını iddia etti. Barajın yıkılmadığını da ifade eden belediye başkanı, bunun büyük bir “şans” olduğunun altını çizdi.
Rusya tarafından kurulan Herson bölgesi yönetimine göre, baraja yakın bazı bölgelerde su seviyesinde artış kaydedildi, ancak durum kritik hale gelmedi.
Herson Bölge Hükümeti Başkanı Andrei Alekseyenko, “Gerekirse baraj yakınındaki köylerde yaşayanları tahliye etmeye hazırız” dedi ve hayatlarının tehlikede olmadığını vurgulayarak onları “paniğe kapılmamaya” çağırdı.
Ukrayna’daki Rus saldırısının başlangıcında ele geçirilen Kakhovka barajı, Moskova’nın 2014 yılında ilhak ettiği Kırım yarımadasına ve Rusya kontrolündeki Zaporijya nükleer santraline su sağlıyor.
Sovyet döneminde, 1956’da Dinyeper nehri üzerindeki 6 barajdan biri olan yapı kısmen beton ve topraktan inşa edilmiş.
Rusya’nın kontrolündeki baraj, Ukrayna’da türünün en büyük altyapılarından biri olma özelliğine de sahip.
Ukraynalı yetkililer daha önce barajın çökmesi halinde 18 milyon metreküp suyun açığa çıkarak Herson’u ve yüz binlerce insanın yaşadığı onlarca başka bölgeyi sular altında bırakabileceği ve Rus işgali altındaki Zaporijya nükleer santralinde erime tehlikesi yaratabileceği uyarısında bulunmuştu.
RUSYA mı, UKRAYNA mı?
Ukrayna ordusunun Rusya’nın işgali altındaki bölgeye asker nakli için baraj duvarı üzerindeki yolu kullanacağı için Moskova’nın böyle bir saldırıya girişmiş olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.
Rusya’nın işgali altındaki Yeni Kahovka kentinin Moskova tarafından atanan belediye başkanı ise kentteki barajın yıkılmasından Ukrayna’yı sorumlu tuttu.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da baraja yönelik saldırının Ukrayna’nın “kasıtlı sabotajı” olduğunu ve Rusya’nın ilhak ettiği Kırım’a su tedarikini kesme amacı taşıdığını söyledi.
Peskov, “Bunun Ukrayna tarafının kasıtlı bir sabotajı olduğunu şimdiden kesin olarak ilan edebiliriz. Amaçlardan biri de Kırım’ı sudan mahrum bırakmak” dedi.
Her iki tarafın iddiaları bağımsız kaynaklarca doğrulanabilmiş değil.
Baraj suyunun akması nedeniyle nehrin yükseldiği ve baraj yakınlarında en az 17 bin kişinin yaşadığı bölgede sel riski nedeniyle tahliyelere başlandığını belirten Ukrayna Başsavcısı Andriy Kostin, “40 binden fazla insan sel tehlikesi altında” dedi.
Zaporijya Nükleer Santrali’nin nükleer reaktörlerinin soğutulmasında buradaki suyun kullanıldığı, Uluslararası Atom Enerji Ajansı’nın (IAEA) durumu yakından takip ettiği belirtiliyor.
Zelenskiy: Barajı dışarıdan patlatmak fiziksel olarak imkansız
Ukrayna lideri Zelenskiy, Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi’ni acilen topladı.
Zelenskiy, Yeni Kahovka’daki baraja düzenlenen saldırının Rus birliklerinin “Ukrayna topraklarının her köşesinden kovulması gerektiğini” gösterdiğini söyledi.
Telegram üzerinden yaptığı açıklamada Zelenskiy “teröristlerin Ukrayna’yı su, füze veya başka bir şeyle durduramayacaklarını” belirterek “Güvenliği geri getirecek olan sadece Ukrayna’nın zaferidir ve bu zafer gelecektir” dedi.
Zelenskiy, Kahovka Barajı’nı dışarıdan patlatmanın “fiziksel olarak imkansız olduğunu” belirtti. Twitter’da paylaştığı bir mesajda, barajın bulunduğu bölgenin bir yıldan fazla süredir Rusya’nın kontrolünde olduğunu belirterek baraja “Rus işgalcilerin mayın döşediğini” ve “patlattığını” iddia etti.
Ukrayna ayrıca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni de acil toplantıya çağırdı.
Ukrayna’yı destekleyen batılı ülkeler baraja saldırıyı kınadı ve Rusya’yı sorumlu tuttu.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, barajın yıkılmasının Rusya’nın Ukrayna savaşındaki vahşetini bir kez daha sergilediğini söyledi.
Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel de “benzeri görülmemiş saldırıya şoke olduğunu” söyledi.
Michel, sivil altyapıya yönelik saldırıların savaş suçu olduğunu hatırlattı ve sel bölgelerine yardım için AB liderlerine çağrı yapacağını duyurdu.
Kiev, Ukrayna birliklerinin Bahmut çevresinde ilerlediğini duyurdu
Öte yandan, Ukrayna Savunma Bakanı Yardımcısı Hanna Maliar, ülkenin doğusunda savaşın yoğunlaştığı kentlerden Bahmut’ta birliklerinin ilerleme sağladığını söyledi.
Ukrayna birliklerinin bir karşı saldırı harekatına girişmesi uzun süredir bekleniyordu. Ancak Ukraynalı yetkililer, Bahmut’taki askeri hareketliliğin bu anlama gelip gelmediğini açıklamadı.
Rusya ise yine Ukrayna’nın doğusunda bulunan ve Rus ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk’te yeni bir saldırıyı püskürttüklerini iddia etmişti.
Bahmut, aylardır çatışmaların merkezi konumunda. Stratejik olarak büyük bir önemi bulunmayan kent, savaşın sembolik bir noktası olarak önemli hale geldi.
Ukraynalı yetkililer, BBC’ye yaptıkları açıklamada, küçük ölçekli ilerleme hamlelerinin planlandığını belirtmişti.
Ukrayna Savunma Bakanı Yardımcısı Maliar, yayımladığı sosyal medya gönderisinde, “Zorlu direnişe ve düşmanın pozisyonunu koruma çabalarına karşın, askeri birimlerimiz birkaç yönde ilerleme katetti” dedi.
Açıklanan verilere göre Ukrayna birlikleri, birkaç noktada 100 metre ile 1,6 kilometre arasında değişen mesafelerde Rus birliklerini geriletti.
Donetsk bölgesi, savaşın başından bu yana en uzun süren ve en şiddetli çatışmalara sahne oluyor.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, Pazartesi akşamı yayınladığı bir video mesajında, Bahmut’ta “beklenen haberleri getiren” Ukraynalı askerlere teşekkür etti.
Rus paralı asker şirketi Wagner ise Mayıs sonunda kenti ele geçirdiğini duyurmuştu.
Ukrayna’nın geniş çaplı karşı saldırı harekatı, bir süredir bekleniyordu. Ancak Kiev yönetimi bunun önceden duyurulmayacağını belirtmişti.
Bölgedeki askeri hareketlilik, söz konusu hamlenin başlamış olabileceği yorumlarına neden oldu.
Rusya Savunma Bakanlığı ise Donetsk’te yeni bir saldırının püskürtüldüğünü söyleyerek, saldırıda bulunan Ukrayna birliklerinin ağır kayıplara uğratıldığını ileri sürdü.
Kremlin, çatışmalarda Ukrayna’nın 250 askerinin öldürüldüğünü ve 16 tankının kullanılamaz hale getirildiğini iddia etti.
BBC bu iddiayı bağımsız kaynaklardan doğrulayamadı.
Reuters haber ajansına konuşan Ukrayna askeri kaynakları, “Böyle bir bilgimiz yok ve sahte bilgiler üzerine yorum yapmıyoruz” dedi.
Euronews, BBC
Yorumlar kapalı.