Atlantik Okyanusu’nda TİTANİK enkazına yaptığı dalışın ardından kaybolan ve patladığı ortaya çıkan TİTAN isimli denizaltı 5 kişiye mezar olmuştu.
Dünyanın konuştuğu olayın ardından okyanus tabanında arama çalışmaları yapıldı. Uzaktan kumandalı araçlarla yapılan çalışmaların ardından Titan’a ait parçalar karaya çıkarıldı. Turistik denizaltının parçaları olaydan bu yana ilk kez görülürken, muşambalarla kaplı metal parçaları ise dikkat çekti.
18 Haziran’da Titanik’in enkazına turistik gezi düzenlerken içe doğru patlayarak batan OceanGate şirketine ait Titan denizaltısının enkazına ulaşıldı. Denizaltıya ait parçaların bir kısmı karaya çıkarıldı.
ABD Sahil Güvenliği, uluslararası bir arama kurtarma operasyonunun sona ermesinden ve geminin 5 yolcusunun öldüğünün varsayılmasından yaklaşık bir hafta sonra, Çarşamba gecesi Titan denizaltısından enkaz ve varsayılan insan kalıntılarının çıkarıldığını ve karaya geri getirildiğini duyurdu.
Çarşamba günü, St. John’s, Newfoundland’daki bir Kanada Sahil Güvenlik iskelesinde, ekipler Titan’ın 22 metrelik gövdesi gibi görünen, açıkta kalan teller ve kablolarla buruşuk ve bükülmüş bir şeyi boşalttı. Kanada Basınından alınan görüntülerde, bir gemi olan Horizon Arctic’ten boşaltılan gövdenin ve diğer enkaz parçasına benzer görüntüler yer alıyor.
Enkaz, Deniz Araştırma Kurulu’nun daha fazla analiz ve test yapacağı bir ABD limanına götürülecek. Sahil Güvenlik‘ten yapılan açıklamada, ABD’li tıp uzmanlarının “olay mahallinde enkazdan dikkatlice çıkarılmış olduğu varsayılan insan kalıntılarının resmi bir analizini yürütecekleri” belirtildi.
Derin deniz kurtarma çabalarına öncülük eden Pelajik Araştırma Hizmetleri yaptığı açıklamada, “açık deniz operasyonlarını başarıyla tamamladığını” ve görevin sona erdiğini ve operasyon üssüne dönüşü işaret eden terhis sürecinde olduğunu söyledi. Şirket, soruşturmanın devam ettiğini söyleyerek enkazın Titan’a ait olduğunu doğrulamadı ve ABD Sahil Güvenlik’e sorular yöneltti.
Pelagic Research Services yaptığı açıklamada ekibin “bu operasyonun fiziksel ve zihinsel zorluklarıyla 10 gündür gece gündüz çalıştığını ve görevi bitirmek ve sevdiklerine geri dönmek için sabırsızlandığını” söyledi.
Woods Hole Oşinografi Enstitüsü’nde bir su altı aracı tasarımcısı olan J. Carl Hartsfield, kurtarılan enkazın Titan‘a tam olarak ne olduğu hakkında hayati bilgiler içerebileceğini söyledi. Hartsfield, müfettişlerin üç şeyi arayacaklarını söyledi: gövdenin arıza noktası, dalgıcın malzemeleri olan karbon fiber ve titanyum parçalarının nasıl bağlandığı ve herhangi bir elektronik verinin kurtarılabilir olup olmadığı.
Ancak bu, müfettişlerin uçak veya tren kazalarında yaptığı gibi bir kara kutuyu incelemek kadar basit olmayacaktır. Hartsfield, denizaltının bir felaket için merkezi bir veri kaydediciye sahip olmasının “pek olası olmadığına” inandığını söyledi. Ancak, verilerin farklı yerlere kaydedildiğini söyledi – sabit diskler, sonar görüntüleri ve hatta muhtemelen kameralar – bu, araştırmacıların ne olduğuna dair bir hikaye çizmeye başlamasına yardımcı olabilir.
ABD Sahil Güvenlik, denizaltının neden patladığına ilişkin soruşturmaya liderlik ediyor ve Sahil Güvenlik’teki en üst düzey soruşturma olan bir deniz soruşturma kurulu topladı. Kurul, Kanada, Birleşik Krallık ve Fransa’dan yetkililer dahil olmak üzere olaya müdahale eden diğer ulusal ve uluslararası kuruluşlarla yakın bir şekilde çalışmaktadır. Soruşturma için herhangi bir zaman çizelgesi yok.
Arama sırasında danışılan ancak kurtarma çabalarının bir parçası olmayan Hartsfield, bir soruşturmanın 18 ila 24 ay sürebileceğini ifade ederek, “Uzun bir süre gibi görünüyor ama yapacak çok şey var” dedi.
Kanada Ulaştırma Güvenliği Kurulu Çarşamba akşamı yaptığı açıklamada, Titan‘ın enkazını incelediğini, belgelediğini ve katalogladığını ve ABD Sahil Güvenlik‘e teslim ettiğini söyledi.
Denizaltının bariz patlamasıyla ilgili ön görüşmeleri ve belgeleri bitirdiklerini ve Polar Prince’in geminin köprüsünden gelen sesleri içeren veri kayıt cihazının analiz için Ottawa’daki laboratuvarında olduğunu sözlerine ekledi.
“Yıkıcı bir iç patlama”
Yaklaşık iki hafta önce, beş kişi denizin 12.500 fit altındaki Titanik’in kalıntılarını görmek için dalgıç bir tekneyle yola çıktı. Ancak dalıştan iki saat sonra araç iletişimi kaybetti.
Birkaç gün sonra, Titanik enkazının pruvasından yaklaşık 1.600 fit uzakta, Titan‘ın kuyruk konisi ve diğer parçalar da dahil olmak üzere gemiden gelen enkaz okyanus tabanında bulundu. ABD Sahil Güvenliğine göre keşif, hayatta kalanların olmadığı “feci bir iç patlama” olduğunu gösteriyor.
Kurbanlar arasında onu işleten şirketin kurucusu, birkaç Guinness Dünya Rekoru sahibi İngiliz bir iş adamı ve kaşif, önde gelen Pakistanlı bir aileden bir baba ve oğul ve bir Fransız denizcilik uzmanı vardı.
Eduardo Medina ve Ian Austen raporlamaya katkıda bulundu.

ABD Sahil Güvenlik yetkilileri, enkaz arasında denizaltının iniş takımının ve arka kapağının da bulunduğunu söyledi.



















Yorumlar kapalı.