1. Haberler
  2. Öne Çıkan
  3. Sedat Cezayirlioğlu’nun başlattığı direnişin devamında, Anagold Madencilik Şirketi’nin ÇED raporu iptal edildi

Sedat Cezayirlioğlu’nun başlattığı direnişin devamında, Anagold Madencilik Şirketi’nin ÇED raporu iptal edildi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Örnek Resim

Erzincan-İliç’te “siyanürle altın arama” faaliyeti yürüten Anagold firmasına karşı 9 yıl önce tek başına mücadele vermeye çalışan Sedat Cezayirlioğlu’nun başlattığı direniş, Veryansın TV’de son yıllarda ana başlık olarak defalarca gündeme getirilmişti.

13 Şubat’ta meydana gelen siyanürlü toprak yığınlarının (liç) altında 9 işçinin can vermesinin ardından Türkiye’nin gündemine oturan çevre ve iş cinayetinin ardından Anagold firmasının ÇED raporu iptal edildi.

Erzincan’ın İliç ilçesindeki maden faciasında 9 işçinin liç yığını altında kalmasının ardından siyasilere ve yetkililere isyan eden Sedat Cezayirlioğlu gözaltına alınmıştı.

Sedat CEZAYİRLİOĞLU, X hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

“Danıştay’dan benim lehime dönen Erzincan İdare Mahkemesinde görülmekte olan davamda karar çıkmıştır. Erzincan İliç ÇERNOBİL Altın madeninin bütün ruhsatları, bütün ÇED izinleri bugün itibariyle İPTAL edilmiştir, Madenin bütün faaliyetleri bugün itibariyle durdurulmuştur.”

Mahkeme İliç’te Anagold Madencilik Şirketi’nin ÇED olumlu kararını iptal etti

Erzincan İliç’te Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan “Çöpler Kompleks Madeni 2. Kapasite Artışı ve Flotasyon Tesisi Projesi” için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu” kararı, Erzincan İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.Mahkeme İliç'te ÇED olumlu kararını iptal etti

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından 2021 yılında açılan dava, önce eksik bilirkişi raporu nedeniyle reddedilmiş, ancak TMMOB’nin itirazı üzerine Danıştay kararı bozarak yeni bir bilirkişi raporu alınmasını istemişti. Yeni bilirkişi raporu, projenin çevresel etkilerinin zararlı olduğunu ve ÇED raporunun eksik ve yetersiz olduğunu belirtti. Raporda, maden sahasında gerçekleşen patlatmaların çevresel etkileri, yapıların deprem performansları, hava ve toprak kirliliği gibi birçok konuda eksiklikler vurgulandı. Ayrıca, 13 Şubat 2024 tarihinde maden sahasında yaşanan liç kayması sonucu 9 işçinin hayatını kaybetmesi de raporda dikkate alındı.

Erzincan İdare Mahkemesi, bilirkişi raporu ve mevzuat hükümleri ışığında, projenin çevresel ve teknik açıdan büyük riskler taşıdığı sonucuna vararak ÇED Olumlu kararını iptal etti. Mahkeme, proje sahasının bulunduğu bölgenin jeolojik, tektonik ve topoğrafik yapısı nedeniyle yüksek derecede hassas olduğunu, dolayısıyla projenin çevreye ve insan sağlığına ciddi zararlar verebileceğini belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Sedat Cezayirlioğlu’nun başlattığı direnişin devamında, Anagold Madencilik Şirketi’nin ÇED raporu iptal edildi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sonsöz Gazetesi | İlkeli Gazeteciliğin Yerel Öncüsü ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin