Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete‘de yayımlanan yönetmeliğe göre 24 yıllık Seferberlik ve Savaş Hali Tüzüğü yürürlükten kaldırılarak yerine 54 sayfalık Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği yayımladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Mayıs 1990’da yayımlanan Seferberlik ve Savaş Hali Tüzüğü’nü yürürlükten kaldırdı.
Karar Resmi Gazete’de de yayımlandı. Kaldırılan tüzüğün yerine Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği yayımlandı.
Seferberlik ve savaş hali yönetmeliği nedir sorusu bugün birçok vatandaş tarafından araştırıldı. 24 yılın ardından 24 yıllık ‘Seferberlik ve Savaş Hali Tüzüğü’ yürürlükten kaldırıldı ve yenilikler yapıldı. Peki seferberlik nedir, hangi durumlarda olur?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle birlikte 24 yıllık ‘Seferberlik ve Savaş Hali Tüzüğü’ yürürlükten kaldırıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yürürlüğe giren seferberlik ve savaş haline ilişkin yeni yönetmelikle; seferberlikle ve savaş haliyle ilgili bir takım değişikliklere gidildi.
Karar
“24/5/1990 tarihli ve 90/500 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan “Seferberlik ve Savaş Hali Tüzüğü”nün yürürlükten kaldırılmasına ve ekli “Seferberlik ve Savaş Hâli Yönetmeliği’nin yürürlüğe konulmasına, 4/11/1983 tarihli ve 2941 sayılı Seferberlik ve Savaş Hali Kanununun 19 uncu maddesi ile 25/6/2019 tarihli ve 7179 sayılı Askeralma Kanununun 57’nci maddesi gereğince karar verilmiştir.”
Seferberlik
Seferberlik; ülke ve millet olarak, başta askeri güç olmak üzere devletin tüm güç ve kaynaklarının, savaşın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde; hazırlanması, toplanması, tertiplenmesi ve kullanılmasına ilişkin bütün faaliyetlerin uygulandığı, hak ve hürriyetlerin kanunlarla kısmen veya tamamen sınırlandırıldığı haldir.
Sefer görevi emri, seferberlik ve savaş halinde nereye gideceğini, ne kadar zaman içinde birliğine katılacağını ve katılacağı birliğin kapalı adını bildiren ve kendilerine barışta verilen bir belgedir.
Sefer tertibine alınan ve birlik ve kurumlara dağıtımı ismen yapılan subay, astsubay, erbaş ve erler için sefer görev emri düzenlenir, kendisine verilir.
Sefer görevinizin iptal edilebilmesi için alınan sağlık raporunun yedek subay ve yedek astsubaylar için “TSK’de Görev yapamaz”, Yedek Erbaş ve Erler için ” Askerliğe Elverişli Değildir.”, “Barışta ve Savaşta Sürekli Olarak Askerliğe Elverişli Değildir.”, Hazarda ve Seferde Görev Yapamaz.” kararlı olması gerekmektedir.
Yorumlar kapalı.