İran, İsrail’in Suriye’nin başkenti Şam’a düzenlediği hava saldırısında Devrim Muhafızı üyelerinin öldürüldüğünü ve bunun İsrail ile İran arasında gergin bir durum yarattığını söyledi. Hamas’ı destekleyen İran, İsrail’e misillemede bulunacağını ima etti.
İran’ın devlet medyası, ülkenin İslam Devrim Muhafızları Birliği’nin cumartesi günü İsrail’in hava saldırısında 5 üyesinin öldürüldüğünü belirten bir bildiri yayınladığını bildirdi.
İran dışişleri bakanlığı, İran’ın uygun zaman ve yerde yanıt verme hakkını saklı tuttuğunu söyledi.
İsrail henüz yanıt vermedi ancak Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında Başbakan Binyamin Netanyahu doğrudan “İran’a saldırıyoruz” dedi.
Bu arada İsrail ordusu Cumartesi günü de Gazze Şeridi’nin geniş bir bölgesinde hava saldırılarına ve kara operasyonlarına devam etti. Güneyde Han Yunus’ta Hamas savaşçılarını öldürdüğünü, kuzeyde ise Gazze kenti yakınlarında roket ve fırlatıcıları bulup imha ettiğini söyledi.
İsrail ordusu ayrıca Han Yunus’ta ve diğer yerlerde rehinelerin fotoğraflarını içeren ve bilgi isteyen broşürleri havadan attı.
Gazze’deki sağlık yetkilileri Cumartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail saldırılarının son 24 saat içinde 165 kişiyi öldürdüğünü, bunun da mevcut çatışmaların başlamasından bu yana toplam ölüm sayısının 25.000’i aştığını açıkladı.
İran, Suriye’de ve Orta Doğu’da hangi milis gruplarını destekliyor?
İran’ın İsrail’le doğrudan çatışmaya gireceğine dair endişeler, Amerikan tesislerine yapılan saldırılar ve ardından ABD’nin İran bağlantılı 2 bölgeye misilleme saldırıları başlatmasının ardından arttı.
İran’ın Devrim Muhafızları ve seçkin Kudüs Gücü, Ortadoğu’daki milis gruplarını bölgede güç sahibi kılmak amacıyla silahlandırmak ve eğitmek için milyonlarca dolar fon sağlıyor.
İran bu güçleri batısındaki ABD, İsrail ve Suudi Arabistan’ın nüfuzunu azaltma ve kendi nüfuzunu sürdürmek için kullanıyor.
Suriye
İran’ın askeri, güvenlik ve istihbarat teşkilatları uzun süredir Suriye’deki Şii müttefiklerine Beşar Esad hükümetinin desteklenmesine yardım ediyor.
Stratejik olarak Esad’ın ordusunun yanı sıra , rejimin düşmesi ihtimaline karşı birçok hükümet yanlısı milis grubunu da destekledi.
Suriye iç savaşının başlamasından bir yıl sonra, Ulusal Savunma Güçleri (NDF) adı verilen hükümet yanlısı bir milis kuruldu. Alevi, Dürzi ve Sünni topluluklardan yaklaşık 40.000 savaşçıyla ülkenin açık ara en büyüğüydü.
İran, Esad’dan NDF’yi meşrulaştırması ve resmi olarak orduya katması çağrısında bulundu, ancak 2016’da rejim onu dağıtmaya karar verdi ve İslam Cumhuriyeti’ni bunun yerine Yerel Savunma Güçlerine (LDF) odaklanmaya zorladı.
Selefinden farklı olarak LDF, çoğu Halep ve Rakka’dan toplanan yaklaşık 50.000 savaşçıyla Suriye ordusunun bir parçası haline geldi.
Şemsiye örgütler içerisinde Al Sefira Kolordusu , Al Bagir Tugayı ve Kataraci güçleri gibi elit güçler en güçlüler olarak kabul ediliyordu.
İran’ın Afganistan ve Pakistan’dan üye toplamasına yardım ettiği milis grupları da dahil olmak üzere daha küçük Şii milis grupları da Suriye’de faaliyet gösteriyor .
Filistin Bölgesi
İran , Filistin topraklarında hem Hamas’a hem de onun daha küçük rakibi İslami Cihad’a finansman ve silah sağlıyor .
Askeri analist Profesör Michael Clarke’a göre Filistin İslami Cihad’ı kişi başına Hamas’tan daha fazla fon alıyor.
Ancak Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (PFLP) ve Filistin Kurtuluş Demokratik Cephesi (DFLP) gibi diğer katı Filistinli gruplarla birlikte bunlar “küçük ve pek iyi organize edilmemiş”.
“İran’ın ilgilendiği güçlerin büyüklüğü o kadar da önemli değil” diyor.
“Kimin zirveye çıkacağını asla bilemeyeceğiniz için cömertliklerini yaymayı daha çok seviyorlar. Bu yüzden hepsine yardım ettiğinizden emin olmak iyi bir yatırım.”
Analistler, Hamas’ın 7 Ekim saldırısında İsrail’in ünlü Demir Kubbe savunma sistemini alt etmek için insansız hava araçlarını kullanmasının, İran’ın müdahalesinin kanıtı olduğuna inanıyor.
İsrail karşıtı ortak gündemlerine rağmen Hamas ve İran son yıllarda çeşitli konularda fikir ayrılığına düştü.
Tahran, iç savaş sırasında Suriye’deki Esad karşıtı protestocuları desteklemek için ortaya çıktığında Hamas’tan aldığı fonu geçici olarak geri çekti.
Lübnan
İran, Hizbullah’a Orta Doğu’daki diğer tüm gruplardan daha fazla para ve kaynak harcıyor .
İsrail sınırına yakın güney Lübnan’daki yoğun varlığı, onu Tahran için büyük bir stratejik öneme sahip kılıyor.
Profesör Clarke, “Hizbullah, İran’ın dünyanın bu bölgesindeki ana müşterisi ve onların en büyük yatırımıdır” diyor.
“Onlara Fateh 1-10 balistik füzeleri ve zırhlı araçlar dahil en iyi silahlardan bazılarını veriyorlar.
“Yani diğerleri sadece terör gruplarına benziyorken, Hizbullah daha çok geleneksel bir askeri güce benziyor.”
İran ayrıca iç savaş sırasında Suriye’deki Esad yanlısı güçleri eğitmek için Hizbullah’ı kullandı.
Profesör Clarke, “Onları diğer gruplara kanal olarak kullanıyorlar” diye ekliyor. “Hizbullah’ın Lübnan ve İsrail’in güneyi dışında hiçbir şeyle büyük bir ilgisi olmasa da Tahran’ın onlara söylediğini yapmak zorundalar.”
Savaşın başladığı 7 Ekim’den bu yana İsrail-Lübnan sınırında çıkan yangın, Hizbullah’ın doğrudan çatışmaya girebileceği korkusunu alevlendirdi; bu da İsrail, Batılı müttefikleri ve İran arasında daha geniş çaplı bir savaşa yol açtı.
Irak
İran, 2008’de dağılmadan önce, Irak’taki ABD kuvvetlerine karşı mücadele eden önde gelen Şii milis gücü olan Mehdi Ordusu’nu desteklemişti.
Artık devlet destekli şemsiye örgüt Halk Seferberlik Güçleri (PMF) kapsamındaki 60’ı aşkın milis kuvvetinin çoğunu destekliyor.
PMF, İslam Devleti ile mücadeleye yardım etmek amacıyla 2014 yılında resmen kuruldu.
Yemen
İran, Yemen’de iktidar için savaşan üç gruptan biri olan Husi isyancılarını bölgedeki iki ana rakibi İsrail ve Suudi Arabistan’a baskı yapmak için “vekil güç” olarak kullanıyor .
(İnternet, NHK News, Sky news)
Yorumlar kapalı.