Kahramanmaraş merkezli depremlerde 6 bin 807’si yabancı uyruklu olmak üzere 49 bin 589 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.
Hatay Samandağ’da depremzedeler “Hakkımızı helal etmiyoruz” sloganlarıyla sokağa indi. Samandağlı kadınlar hayatlarını kaybedenler için yürüdü.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden bir ay geçmesine rağmen pek çok yerde çadır yardımı alamamış yüzlerce depremzede dururken, verdikleri röportajlarda eksikleri olduğunu ve bu konuda yardım almadıklarını açıklıyorlar. Hatay Samandağ’da depremzedeler hayatını kaybedenleri anmak üzere yürüyüş düzenledi.
Hataylılar ellerinde reyhanlarla haykırdı: Hakkımızı helal etmiyoruz!
Kahramanmaraş merkezli depremlerin en çok etkilediği illerin başında gelen Hatay’da halk, depremin 40’ıncı gününde bir araya gelerek, “Hakkımızı helal etmiyoruz” mesajı verdi.
6 Şubat’ta meydana gelen iki deprem, 11 şehirde yıkıma yol açmıştı. Depremin en çok hasar verdiği illerin başında Hatay geliyordu.
Resmi verilere göre depremlerde can kaybı 48 bin 488.
Uzmanların yıllardır depreme hazırlık yapmamakla eleştirdiği iktidar, depremlerden sonraki organizasyon ve koordinasyon zaafı nedeniyle de hedefe girmişti.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’sa depremlerin ardındanki ilk açıklamasında bu tür eleştirileri dile getirenlere “Namussuz” diyerek çıkışmıştı.
Erdoğan daha sonra hem Adıyaman hem de Hatay’da ‘eksiklerinden’ dolayı ‘helallik’ istese de öfke dinmedi.
Depremin 40’ıncı günü dolayısıyla bir araya gelen Hataylılar, kaybettiklerini andı. Samandağ’da kadınların öncülük ettiği yürüyüşte binlerce kişilik kalabalık, sık sık “Hakkımızı helal etmiyoruz” sloganı attı.
Depremin büyük yıkıma neden olduğu Hatay’ın Samandağ ilçesinde kadınlar, hayatını kaybedenleri anmak üzere 40. gün yürüyüşü düzenledi.
“Hüznümüz isyanımızdır” pankartı taşınan yürüyüşte Samandağlı Arap kadınlar ellerinde rihen ve bahhur taşıdı. Samandağ’da yaşayan ve Türkiye’de hayatlarını sürdüren Araplar attıkları “Ma rıhna nehna hon!” (Gitmiyoruz, buradayız) sloganlarıyla yaşadıkları toprakları Hatay’ı terketmeyeceklerini söylediler.
Yaşanan onca sorun ve sıkıntının bir türlü giderilmemesi üzerine Hatay Samandağ’da depremzedeler sokağa çıktı ve attıkları ‘Hakkımızı helal etmiyoruz’ sloganlarıyla adeta yeri göğü inletti.
Yürüyüş boyunca Arapça ve Türkçe slogan atan kadınlar “Hüznümüz isyanımızdır, sesimizi duyan var mı?” diye seslendi. Yürüyüşte sık sık “Ma rıhna nehna hon!” (Gitmiyoruz, buradayız) ve “Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok” sloganları atıldı.
Hataylılar Depremin 40. gününde Hatay’da “Hakkımızı helal etmiyoruz” Sloganlarıyla Yürüdü!
Samandağ ilçesinde “Hüznümüz isyanımızdır” pankartı açan kadınların gösteriye ellerinde rihan dallarıyla katıldığı görüldü. Hatay, depremde en fazla etkilenen kentlerin başında geliyor. Gösteri görüntülerinin kısa sürede sosyal medyada yoğun bir şekilde paylaşıldığı görüldü.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AFAD Koordinasyon Merkezi’nde, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yürütülen çalışmalara ilişkin yaptığı açıklamada, “Şu ana kadar deprem bölgesinden 345 bin 97 vatandaş oy kullanmak için ikametgah değişimi yaptı. Şanlıurfa’da dün gece şebeke suyu arıtma tesisi tam kapasite devreye alınmış, abonelerin yüzde 50’sine su ulaşmıştır. Bu gece tamamına ulaşacak. Evim Yuvan Olsun kampanyası kapsamında 15 binin üzerinde konut kaydedilerek şu ana kadar toplam 6 bin 946 kişi yerleştirildi.
Depremden etkilenen vatandaşlarımıza yönelik 10 bin lira tutarındaki Hane Başı Destek Ödemesi, 1 milyon 376 bin 947 depremzede ailemizin hesaplarına yatırılmıştır. 1 milyon 805 bin 842 bina incelenmiştir. Bu, 5 milyon 242 bin 140 bağımsız bölüme tekabül etmekte. Konut olarak baktığınızda 653 bin konut acil, ağır, yıkık ve orta hasarlı olarak tespit edilmiştir. Enkazların ise yüzde yirmisini kaldırmış durumdayız.
Türkiye Tek Yürek kampanyasında taahhüt edilen 115 milyar 146 milyon 528 bin liranın, 74 milyar 118 milyon 164 bin lirası yatırıldı. Şu ana kadar 354 noktada çadır kent alanı oluşturuldu, 437 bin 613 çadır ve 240 noktada 21 bin 714 konteyner kurulumu yapıldı. Afet bölgesinde ve afet bölgesi dışında çadır, konteyner, Gençlik ve Spor Bakanlığı yurtları, oteller, kamu misafirhaneleri, Milli Eğitim Bakanlığı tesisleri ve diğer tesislerde toplam 2 milyon 190 bin 300 depremzede barınıyor. Bölgede 349 seyyar mutfak hizmet veriyor, günde 2,5 milyon kişiye 3 öğün sıcak yemek sağlanıyor. Enkaz kaldırma çalışmalarımız da hızla devam etmekte. Şu ana kadar enkazların yüzde 22’ye yakını kaldırıldı,” dedi.
Yorumlar kapalı.