Fransa’da “geç emeklilik yaşı yasası” protestolarında 450 gösterici gözaltına alındı, 441 polis yaralandı. Göstericiler sokakların altını üstüne getirdi. İngiltere Kralı 3. Charles’ın Ziyareti Ertelendi…
Fransa’da emeklilik yaşının 64’e yükseltilmesine karşı Perşembe günü ülke çapında 300’e yakın noktada protesto gösterileri düzenlendi. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, 450’den fazla göstericinin gözaltına alındığını, 441 polis memurunun da yaralandığını açıkladı. İngiltere Kralı 3. Charles’ın Pazar günü başlayacak Fransa gezisi ertelendi. Sendikalar Salı günü için de 10. kez protesto çağrısı yaptı.
Protestolarda Bordeaux kentinde belediye binası ateşe verildi.
Ülke çapında Perşembe günü 1 milyondan fazla kişi emeklilik yaşını protesto etmek için sokağa çıktı. İçişleri Bakanlığı verilerine göre başkent Paris’teki yürüyüşe 120 bin kişi katıldı.
https://www.youtube.com/watch?v=gT8ccCGzOFI
Fransa’da Macron yönetiminin geçirmeye çalıştığı emeklilik yasası nedeniyle ülke çapında aylardır protestolar düzenleniyor. Zaman zaman sert çatışmaların yaşandığı gösterilere milyonlarca kişi katıldı. Fransızlar emeklilik yaşının 62’den 64’de yükseltilmesine sert şekilde tepki gösteriyor.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un kabul edilmesini istediği emeklilik yasası tasarısı ile ekonominin daha rekabetçi olacağını savunuyor. Birçok gelişmiş ülke gibi Fransa da düşük doğum oranları ve uzun yaşam ömrü nedeniyle emeklilik sisteminin ekonomi üzerindeki yükün artması riskiyle karşı karşıya. Macron yönetimi emeklilik yaşını 64’e yükselterek bu riski düşürmeyi amaçlıyor.
https://www.youtube.com/watch?v=LuF0jhog7zc
Fransa’da emeklilik yaşını 62’den 64’e yükselten yasa geçen hafta Senato’da kabul edilmiş ancak parlamentonun alt kanadı olan Ulusal Meclis’teki oylamaya dakikalar kala hükümet Anayasa’nın özel bir maddesini kullanarak meclisi devre dışı bırakmış ve meclis oylaması olmadan yasayı yürürlüğe koyma kararı almıştı.
Fransa hükümeti, Salı günü Meclis’te yapılan güven oylamasını az bir farkla da olsa kazanmıştı.
EMEKLİLİK YASASI
Fransa’da büyük tartışmalara neden olan yasaya göre emeklilik yaşı 3 yılda 64’e çıkarılacak. Emeklilik yaşının eylül ayından itibaren kademeli olarak her yıl 3 ay artırılması ve 20230 yılında 62’den 64’e çıkarılması ön görülüyor. Yasanın geçmesi durumunda en düşük emekli maaşı asgari ücretin yüzde 85’i oranında olacak. Mevcut asgari ücrete göre bu maaş 1200 euro (Yaklaşık 24 bin 628 lira) seviyesinde oluyor. Emekliliğin ilk yılı itibariyle en düşük emekli maaşı enflasyona bağlı olarak değişebiliyor.
Fransa’da 60-64 yaşları arası nüfusun yüzde 33’ü çalışıyor. Bu oran Avrupa’daki en düşük çalışma oranına tekabül ediyor. Almanya’da 60-64 yaşları arası nüfusun çalışma oranı yüzde 61 seviyesindeyken İsveç’te ise yüzde 69’a kadar yükseliyor.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron büyük milyonlarca kişinin sokağa çıkmasına neden olan yasanın geçmesi için her yolu deniyor. Macron, yasanın Meclis’ten geçmeyeceğine kesin gözüyle baktığı için Kabine toplantısında özel bir yetkiyi kullanmaya karar verdi. Macron, Meclis’teki oylamadan dakikalar önce Başbakan Borne’a tasarının parlamentonun alt kanadından görüşmeden oynaylanması için yetki kullanması yönünde talimat verdi. Sonrasında ise tasarı Senato’da kabul edildi. Başbakan’ın tasarının görüşülmeden onaylanması için yetki kullanmasına tepki gösteren Milletvekilleri hükümete gensoru verdi. Ancak verilen 2 gensoru önerisi kabul edilmedi.
Fransızlar yasa tasarısının içeriği kadar tasarının onaylanma biçimine de tepkili. Yapılan bir araştırmaya göre 10 Fransız’dan 8’i hükümetin parlamentodaki oylamayı atlamasından memnun değil. Öte yandan ankete katılanların yüzde 65’i ise grev ve protestoların sürmesi gerektiğini düşünüyor.
Başkent Paris’teki gösteriler genel olarak barışçıl geçti ancak yer yer polisle çatışma ve bazı dükkanların camlarını kırma olaylarına rastlandı.
İtfaiyecilerden biri, “Dün Cumhurbaşkanı’nı dinledim. İnsanlar umrunda değil. Onun için, kalabalığın meşruiyeti yok. En üst düzeyde baskı yapacağız, gerekirse barikat kuracağız” dedi.
Paris’te temizlik işçileri 6 Mart’ta başlattıkları grevi Pazartesi gününe kadar sürdürme kararı aldı. Sol partilerin girişimiyle yapılan ilk güven oylamasının başarısız olması sonrası, bu partilerin vekilleri “Sokakta görüşürüz” yazılı dövizler açmıştı.
Yasanın önünde engel kalmaması sonrası sokak protestoları yoğunlaşarak devam ediyor. Nantes kentinde polis göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Rennes’de ise güvenlik güçleri kalabalığı dağıtmak için protestoculara tazyikli su ile müdahale etti. Marsilya ve Nice’de de binlerce kişi protesto yürüyüşü düzenledi.
Fransa’da, aralarında dünyaca ünlü oyuncu Juliette Binoche‘un da bulunduğu 300 kişi de, halen AB Zirvesi için Brüksel’de bulunan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron‘a açık mektup yazarak kanuna karşı olduklarını dile getirdi.
Grevler ve protestolar sonrası hükümet geri adım atmamış, Başbakan Elisabeth Borne, emeklilik yaşının yükseltilmesi için “Tartışmaya açık değil” demişti.
Yeni yasal düzenlemeyle emeklilik yaşının 64’e yükseltilmesiyle birlikte, emeklilik maaşı için verilen katkının süresi ve miktarı da artırılıyor ve bunlar tamamlanmadan emekli maaşı alınması engelleniyor. Kamuoyu araştırmalarına göre halkın üçte ikisi bu değişikliğe karşı. Fransa, büyük Avrupa ekonomileri arasında emeklilik yaşının en düşük olduğu ülke.
Yorumlar kapalı.