İşgal altındaki Batı Şeria’da yüzlerce İsrail askeri, Cenin, Tulkarem ve Tubas yakınlarındaki Far’a mülteci kampına büyük çaplı saldırı düzenliyor.
İsrail güçleri, son 20 yılda İsrail’in bölgedeki en büyük saldırısını gerçekleştirdiği ve “güvenlik güçlerine tehdit oluşturan silahlı teröristleri” hedef aldığını iddia ederek en az 10 Filistinliyi öldürdü.
Filistin Yönetimi (PA) başkanlığı İsrail’in saldırısını kınadı ve bunun “korkunç ve tehlikeli” sonuçlara yol açabileceği konusunda uyardı. PA Başkanı Mahmud Abbas, Suudi Arabistan ziyaretinden erken döndü.
İsrail’in Batı Şeria’daki mülteci kamplarına ve kasabalarına yönelik saldırıları neredeyse her gün gerçekleşiyor ve 7 Ekim’den bu yana yoğunlaşıyor. Mevcut saldırının ölçeği, zamanlaması ve saikleri hakkında soruları gündeme getiriyor.
7 Ekim, Hamas’ın güney İsrail’de 1.139 kişinin ölümüne, yaklaşık 240 kişinin esir alınmasına yol açan El-Aksa Taşkın Harekatı’nı başlattığı tarihtir.
İsrail, o tarihten bu yana Gazze’de en az 40 bin 534 kişiyi öldürdü, 93 bin 778 kişiyi de yaraladı.
Aynı dönemde Batı Şeria’da 662 Filistinli öldürüldü, yaklaşık 5 bin 400 kişi yaralandı.
Direnişi İran’a yüklemek
Batı Şeria’da yerleşik hareketlerle bağlantılı yeni Filistin hareketleri ortaya çıktı; ancak statükoya tahammülleri kalmadığı için İsrail işgaline karşı kendi stratejilerini geliştirdiler.
19 Ağustos’ta Tel Aviv’de Hamas’ın üstlendiği intihar saldırısı, İsrail güvenlik teşkilatında endişelere yol açtı.
Ramallah merkezli siyasi analist Abdaljawad Omar, “Bu, Batı Şeria’daki gizli hücrelerde bulunan Filistinli grupların daha saldırgan eylemlere yöneldiğinin bir işaretiydi” dedi.
Filistin Yönetimi’nin “özellikle Batı Şeria’nın kuzeyinde toplumsal sınıflar üzerindeki hakimiyetini yavaş yavaş kaybettiğini, buna ek olarak mücadeleyi kendi şartlarında sürdüren yeni nesil Filistinlilerin yükselişinin de olduğunu” sözlerine ekledi.
Omar, bunun İsrail güçlerinin “daha proaktif bir saldırı stratejisine” ihtiyaç duymasına yol açmış olabileceğini söyledi.
“Şimdi Batı Şeria’nın kuzeyindeki yoğun kentsel alanlara ulaşmak için tutuklamalar da dahil olmak üzere bir işgal ve saldırı eylemi var.”
İsrail Dışişleri Bakanı İsrael Katz, saldırının “saldırı bölgelerindeki İran İslamcı terör altyapılarını ortadan kaldırmayı” amaçladığını söyledi.
Siyasi analist Ori Goldberg, Al Jazeera’ya “[Katz] … hiç ciddiye alınmamalı,” dedi. “Bu grupları İran tehdidine [bağlamanın] en iyi yanı, İsrail’i tüm engellerden kurtarması.”
Omar, Batı Şeria’daki gruplar ile İran arasındaki bağlantı fikrini en iyi ihtimalle ikincil bir bağlantı olarak reddetti.
Omar, “Bu gruplara Filistin dışından lojistik destek unsurları geliyor, ancak bu hareketlerin yükselişinin arkasında çok sayıda yerel etken var” dedi.
Neden şimdi ve kimin için?
Son saldırı, İsrail için bir başka cephede işlerin sakinleştiği bir dönemde gerçekleşti.
İsrail, Pazar günü Hizbullah’ı vurarak önleyici bir saldırı gerçekleştirdiğini açıklarken, Hizbullah ise 11 İsrail askeri üssüne 340 roket attığını duyurdu.
İki ülke, 8 Ekim’den bu yana Lübnan-İsrail sınırında düzenli olarak saldırılar düzenliyor ve bu saldırılar, Güney Lübnan ve İsrail sınır köylerindeki sakinlerin tahliyesine yol açarken, bölge sakinleri bu durumdan giderek daha fazla rahatsız oluyor.
İsrail’in müttefiklerine göre Lübnan sınırındaki durum sakinleşti, ancak İsrail’in Gazze’ye savaşı, ateşkes görüşmeleri devam ederken bile devam ediyor . Gözlemciler onlar için fazla umut beslemiyor.
Bazı analistler, Batı Şeria’daki saldırının, İsrail toplumunda giderek güç ve nüfuz kazanan sağcı politikacılar tarafından teşvik edildiğine inanıyor.
Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich liderliğindeki bu grup, analistlerin Filistinlileri yerlerinden edip topraklarını tamamen ilhak etme çabaları olduğunu söylediği Batı Şeria’da İsrail’in daha ileri gitmesi için baskı yapıyor.
Katz’ın Çarşamba günü yaptığı, İsrail’in Gazze’deki insanlara yaptığı gibi Batı Şeria’nın kuzeyinde yaşayan Filistinlileri de yerinden etmesi gerektiği yönündeki açıklaması, bu konudaki endişeleri daha da artırdı.
Başbakan Binyamin Netanyahu’nun hükümeti altında giderek güçlenen
aşırı sağ, Smotrich ve Ben-Gvir’in desteğine dayanan koalisyonu sayesinde son aylarda Batı Şeria’nın tamamını ilhak etme arzusunu dile getiriyor.
Netanyahu, son aylarda kendi yönetimine karşı yaygın protestolar, sevdiklerini geri getirme konusunda hiçbir şey yapmaması nedeniyle esirlerin ailelerinin sert eleştirileri ve yerinden edilmiş İsraillilerin giderek artan hayal kırıklığı da dahil olmak üzere bir dizi iç engelle karşı karşıya kaldı.
Büyüyen bu yüke ve aşırı sağa artan bir nüfuz kazandırmasına rağmen Netanyahu, başbakanlık için başlıca rakibi Benny Gantz’a karşı ulusal anketlerde hâlâ hafif bir önde gidiyor .
Goldberg, “Netanyahu deli değil,” dedi. “Seçmenlerini ve destekçilerini tanıyor. Çoğu İsraillinin geçen yıl yaşanan olaylar karşısında şaşkına döndüğünü biliyor… ancak alternatif bir siyasi veya askeri vizyon ortaya koyan tek bir Yahudi Siyonist politikacı bulamazsınız.”
Analistler, İsrail’in birçok cephede devam eden mücadelesinin muhtemelen devam edeceğini söyledi. Gazze’deki devam eden ateşkes görüşmeleri birçok engele takıldı, İsrail Hizbullah hedeflerini vurmaya devam ediyor ve bu son saldırı, zaten kaynayan Batı Şeria’da bir yoğunlaşma.
“Ekim ayından bu yana Gazze’de ortaya çıkan soykırım mantığının devam ettiği, hesap verebilirliğin olmadığı ve cezasızlığın sadece bir ihtimal veya olasılık değil, aynı zamanda ABD’nin bu konudaki çok özel rolü ve daha az ama yine de önemli ölçüde AB’nin tüm bunlardaki rolü nedeniyle neredeyse garanti altına alındığı görülüyor” dedi.
El Cezire
Yorumlar kapalı.