1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. 2024 Nobel Ekonomi Ödülü’nün sahiplerinden biri, Daron Acemoğlu oldu…

2024 Nobel Ekonomi Ödülü’nün sahiplerinden biri, Daron Acemoğlu oldu…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Örnek Resim

2024 Nobel Ekonomi Ödülü’nün sahibi Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson oldu.

Alfred Nobel Anısına İsveç Merkez Bankası Ekonomi Bilimleri Ödülü bu yıl “kurumların nasıl oluştuğu ve refahı nasıl etkilediği konusundaki çalışmalarından” dolayı Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James Robinson’a verildi.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi’nin Nobel Komitesi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Ülkeler arasındaki büyük gelir farklarını azaltmak, zamanımızın en büyük zorluklarından biri. Ödül sahipleri, toplumsal kurumların bu hedefe ulaşmadaki önemini gösterdi” dedi.

“Hukukun zayıf olduğu toplumlar ve nüfusu sömüren kurumlar büyüme veya daha iyiye doğru değişim yaratmaz. Ödül sahiplerinin araştırması bunun nedenini anlamamıza yardımcı oluyor” diye ekledi.

Ekonomistler çalışmalarında özellikle Avrupa sömürgeci güçlerinin yarattığı kurumları inceliyor. Sistemlerin kapsayıcı olduğu alanlarda bunun refah yarattığını savunuyorlar. Öte yandan, sömürgecilerin çıkarı için kaynak çıkaran kurumların düşük ekonomik büyüme getirdiğini öne sürüyorlar. (Euronews)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
2024 Nobel Ekonomi Ödülü’nün sahiplerinden biri, Daron Acemoğlu oldu…
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sonsöz Gazetesi | İlkeli Gazeteciliğin Yerel Öncüsü ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin