Kamuoyunda “proje okulları” olarak anılan Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına Öğretmen Atama ve Yönetici Görevlendirme sonuçlarının açıklanmasıyla okullarda görev yapan 20 binden fazla öğretmen kadro dışı bırakılarak sürgün edildi.
Sadece İzmir Atatürk Lisesi’nde 90 öğretmenden 60’ının norm fazlası olarak kadro dışı bırakıldığı öğrenilirken, duruma öğretmenler, veliler ve öğrenciler tepki gösterdi.
İstanbul’da bugün Kadıköy Anadolu Lisesi ve Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi öğrenci ve mezunları da öğretmenlerinin kadro dışı bırakılmasına karşı protesto eylemleri gerçekleştirdi.
Kadıköy Anadolu Lisesi’ndeki eylemde öğrenciler “Maarif susar mı sandın!” pankartını açtı. Polisin ve okul idaresinin pankart açmalarına engel olmaya çalıştığı öğrenciler “Polisin lisede ne işi var!” sloganı atarak tepki gösterdi. Öğrenciler ve mezunlar “Maarif bizimdir, bizim kalacak” sloganları attı.
Yaklaşık 20 öğretmenin kadro dışı bırakıldığı Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi öğrencileri de okul bahçesinde oturma eylem yaparak öğretmenlerinin sürgün edilmesini protesto etti.
İstanbul’da Kartal Anadolu Lisesi, Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi öğrencileri de okulda oturma eylemine başlayarak sürgünleri protesto etti.
Eyüpsultan Anadolu Lisesi’nde öğrencilerin protestoları sırasında okul yönetimi okula giriş ve çıkışları kapattı. Eyleme destek veren bir öğretmenin darp edilerek gözaltına alındığı öğrenildi.
Elazığ’da bulunan Mehmet Koloğlu Anadolu Lisesi öğrencileri de “Hocamı geri ver!” diyerek öğretmenlerinin sürgün edilmesini protesto etti.
Ülke genelinde çok sayıda Anadolu ve fen lisesinin mezun dernekleri bildiriler yayımlayarak öğretmenlerin tasfiye edilmeye çalışılmasına tepki gösterdi.
‘Tarikatın Bakanı yine eline yüzüne bulaştırdı’
Eğitim-İş Genel Özlük-Hukuk ve TİS Sekreteri Yeliz Toy eğitimde bir kaos yaşandığını, 20 binden fazla öğretmenin hiçbir gerekçe gösterilmeden bir gecede sürgün edildiğini söyledi. “Tarikatın Bakanı Yusuf Tekin yine eline yüzüne bulaştırdı” diyen Toy yaşananın bir skandal olduğunu söyledi.
Tarikatsever diye nitelediği Bakan Tekin’in proje okulları adı altında 20 binden fazla öğretmeni hiçbir gerekçe, objektif kriter olmadan liyakata bakılmadan bir gecede sürgün ettiğine dikkat çeken Toy “Bursa’da Anadolu Lisesi, Trabzon’da Trabzon Lisesi, Ankara Atatürk Lisesi, İstanbul Kadıköy Anadolu Lisesi gibi köklü, tarihi okulların öğretmenleri bir gecede kadro dışı kalmış, görevleri gerekçesiz sonlandırılmış, bu kadrolara gerekçesiz atamalar yapılmıştır” dedi.
Türkiye genelinde “proje okulları”nda 20 binden fazla öğretmen kadro dışı bırakıldı. Kadıköy Anadolu Lisesi, Beşiktaş Atatürk Lisesi gibi çok sayıda okulda öğrenciler ve mezunlar öğretmenlerine sahip çıkmak için eyleme başladı.
Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları adı altında proje okulları oluşturan iktidarın bakana sınırsız yetkiler tanıyarak kadrolaşma uğruna “Milli Eğitim’in kırıntıları kalan laik, bilimsel, demokratik yapısı”na bir kez daha müdahale ettiğini dile getiren Toy bu uygulamayla okullarda kaos yaratıldığını söyledi.
Toy “Bugün kendi kılavuzlarına, atama takvimlerine ve mevzuata dahi uymayan ilişik kesme işlemleri başlamış, kimi illerde öğretmenlere tebliğ edilirken kimi iller farklı uygulamalara gitmiştir. Yusuf Tekin kadrolaşma uğruna bir kez daha hayata geçirdiği bir uygulamayı eline yüzüne bulaştırmıştır” ded,.
Türkiye’deki 2 bin 300 proje okuluna yapılacak atamanın bakan eliyle yapıldığına dikkat çeken Toy “Sınırsız yetki tanınan bakanın kamuoyuna malum olan profili, tarikat-cemaatlere olan yakınlığı, kendi atamasından da anlaşılacağı gibi liyakata olan inançsızlığı bugün ortaya çıkan tabloya neden olmuştur” dedi.
Türkiye’de bugün “her köşede adalet diye haykıran yurttaşlara on binlerce mağdur öğretmen ve binlerce öğrencinin de eklendiğine” dikkat çeken Yeliz Toy “Adil, puan üstünlüğüne dayalı, objektif kriterlerle öğretmen seçme ve atama beklentisi, mevcut iktidar düzeninde ve tek adam rejiminde bugünkü Türkiye’de bir ütopya haline gelmiştir. ‘Ben yaptım, oldu’ anlayışıyla saraydan yönetilen Milli Eğitim bugün can çekişmektedir” ifadesini kullandı.
Bu anlayışa teslim olmayan milyonların, adalet için mücadele eden örgütlerin olduğunu dile getiren Toy, mağdur olan tüm öğretmenlerin yanında olduklarını ve binlerce dava açılacağını ifade etti:
“Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tek adam yönetimi ve istibdat rejimine karşı hak ve emek mücadelemizi, âdil ve liyakata dayalı atama; nitelikli, laik, bilimsel, kamusal eğitim mücadelemizi sürdüreceğiz. Eğitim-İş olarak haksız yere elenen, proje okulu mağduru tüm öğretmenlerimizin yanındayız. Davalarımızı açıyoruz.”
Toy şu ifadeleri kullandı:
“Ancak bilsinler ki, bu haksızlığın hesabını soracağız. Okullarımız tarikatların çalışma alanı, Milli Eğitim Yusuf Tekin’in çiftliği değildir.”
Eğitim-İş İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Özgür Şen ise sadece İzmir Atatürk Lisesi’nde yaklaşık 90 öğretmenin 60’ının görevlendirmesinin yenilenmediğini söyledi.
İzmir Atatürk Lisesi’ni kentin en modern okullarından biri ve “İzmir’de aydınlanmanın ışığı” diye niteleyen Şen, “Buradaki öğretmenler her zaman Cumhuriyet değerlerine sahip çıkıyor, öğrencilerini bu şekilde yetiştiriyorlar. İleriye dönük olarak kendi yandaşlarını buraya getirip buradaki aydın, cumhuriyetçi öğretmenleri uzaklaştırarak yeni bir düzen kurmaya çalışıyor olabilirler” dedi.
13 Ocak’taki iş bırakma eylemine katılan öğretmenler cezalandırıldı
Eğitim-İş İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Barış Düdü ise proje okullarına atamalarla ilgili yönetmelikte hiçbir kriter belirlenmediği için sendika olarak daha önce iki kez Danıştay’a başvurduklarını ancak Danıştay’ın davaları reddettiğini söyledi.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın da öğretmenlerin atanma kriterlerinin düzenlenmesi çağrılarına kulak vermediğini kaydeden Düdü, 2014’te başlayan proje okulları uygulamasına hukuk dışı ve ayrımcı olduğu için başından beri karşı çıktıklarını söyledi.
Düdü İzmir’de yeniden ataması yapılmayarak kadro dışı bırakılan öğretmenlerin birçoğunun 13 Ocak’taki iş bırakma eylemine katılan öğretmenler olduğuna da dikkat çekti.
Düdü “Milli Eğitim Bakanlığı bu atamaların kriterini yandaşlığa, yandaş bir sendikaya üyeliğe ya da İzmir’de özellikle gördüğümüz öğretmen arkadaşlarımızın yüzde 11’lik zammı protesto sebebiyle 13 Ocak’ta iş bırakmalarını baz almış bakanlık. Yani bu öğretmenleri bir nevi cezalandırmış. Bu hukuk dışı bir uygulama. Biz Eğitim-İş olarak bunu kabul etmiyoruz” dedi.
Velilerin de büyük tepkisi olduğunu ifade eden Düdü “Velileri desteğe çağırıyorum, seslerini yükseltsinler, demokratik anlamda her türlü haklarını kullansınlar ve haksızlığa uğrayan öğretmenlerin yanında olsunlar” diye konuştu.
“Yaşadığımız bir olayı örnek vereyim size” diyen Düdü “İzmir’de bir fen lisesinde bir okul müdürü bakanın kesinlikle eylemci öğretmen istemediğini öğretmen arkadaşlara söylemiş. Yine bir başka Anadolu lisemizde okul müdürü eğer ki Eğitim-Bir-Sen’e üye olsaydınız bu başınıza gelmezdi demiş öğretmen arkadaşlarımıza” ifadelerini kullandı.
Yeniden ataması yapılmayan öğretmenler arasında yüksek lisansı, doktorası olanlar, Milli Eğitim Bakanının verdiği başarı, üstün hizmet belgeleri olanların olduğunu belirten Düdü “Bu arkadaşlarımız herhangi bir soruşturma geçirmemiş şimdiye kadar. Bu arkadaşlarımızın yeniden atanmamasının gerekçelerini biz biliyoruz. Bu bakanlık sadece tek bir görüşü bu okullarda tutmak istiyor” dedi.
Eğitim-İş’in dün Milli Eğitim Bakanlığı önünde düzenlediği basın açıklamasını hatırlatan Düdü “Bu yanlış atamaları protesto ettik, aynı zamanda proje okulları uygulamasına derhal son verilmesini talep ediyoruz” diye ekledi.

MEB 20 BİN SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN ATAMA BAŞVURU DUYURUSU YAYIMLANDI
Millî Eğitim Bakanlığınca 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması için başvuru duyurusu yayımlandı.
17 Mayıs 2024 18:07
Millî Eğitim Bakanlığınca 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması için başvuru duyurusu yayımlandı.
Millî Eğitim Bakanlığınca yapılacak 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması için başvurular, 20-31 Mayıs 2024 tarihleri arasında elektronik ortamda alınacak.
Öğretmen adayları başvuru aşamasında atanmak istedikleri öğretmenlik alanına uygun mezuniyet belgelerini sisteme yükleyerek sözlü sınava katılmak istedikleri il tercihinde bulunacak.
Sözlü sınava alınmaya hak kazanan adaylar ile bu adayların yerleştirildikleri sınav merkezleri, 10 Haziran 2024 tarihinde ilan edilecek.
Sözlü sınavlar 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren başlayacak.
Tercih başvurusu ile atama ve göreve başlamaya ilişkin açıklamalar ise sözlü sınavların tamamlanıp sonuçlarının ilanından sonra yapılacak.
Haber ajansları