Abdullah, daha önce Trump’a, Gazze’den çok hasta veya kanser hastası olan 2 bin Filistinli çocuğu alabileceğini söylemişti.
Ürdün Kralı II. Abdullah, Salı günü Başkan Donald Trump ile yaptığı görüşmede, ülkesinin ve bölgenin, Trump’ın milyonlarca Filistinliyi Gazze’den yeniden yerleştirme planına “kararlı bir şekilde karşı çıktığını” yinelediğini söyledi.
Kral Abdullah X’te “En önemli bağlılığımın Ürdün’e, istikrarına ve Ürdünlülerin refahına olduğunu vurguladım. Ürdün’ün Gazze ve Batı Şeria’daki Filistinlilerin yerinden edilmesine karşı kararlı duruşunu yineledim. Bu birleşik Arap duruşudur” dedi.
Günün erken saatlerinde Abdullah, Trump’a Gazze’den çok hasta veya kanserli 2.000 Filistinli çocuğu alabileceğini söyledi. Ancak kral daha sonra Trump’ın önerdiği gibi milyonlarca Filistinlinin evlerinden çıkarılmasına karşı uzun zamandır sürdürdüğü tutumunu doğruladı.
Trump Salı günkü toplantılarında planına doğru ilerleme beklediğini ve Mısır ile bir şeyler yapılabileceğine “yüzde 99” inandığını söyledi. Mısır, başkanın şaşkınlığına sinirlenen bir diğer bölgesel ortaktı. Trump, “Başkalarından da yardım alacağız,” diye ekledi.
Oval Ofis’te Trump ile birlikte oturan Abdullah, her ülkenin aylarca yıkıma uğramış bir insan dalgasını yeniden yerleştirmek için nasıl hareket edeceğine dair sorular devam ederken önemsiz bir engel olmayan, tüm tarafları tatmin eden bir plan sağlamaları gerektiğini söyledi ve bazıları bunun Filistin devleti kurma çabalarını daha da zayıflatacağından korkuyor. 1 milyondan fazla Filistinli evsiz kaldı ve kral daha fazla sayıda mülteci almaya istekli olup olmadığını söylemeyi reddetti. “Amerika Birleşik Devletleri’nin, bölgedeki insanların, özellikle Ürdün halkım için en iyi çıkarlarına bakmalıyız” dedi.
Muhabirler tarafından Trump’ın fikirleri hakkında daha fazla soru sorulması üzerine kral, Mısır’ın fikrini söyleme şansı olana kadar fazla bir şey söylemekten kaçınacağını söyledi. Trump ile görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, tarafların hala çok uzakta olduğunu açıkça belirtti.
Abdullah X’te “Filistinlileri yerinden etmeden Gazze’yi yeniden inşa etmek ve vahim insani durumu ele almak herkesin önceliği olmalı. İki devletli çözüm temelinde adil barışa ulaşmak, bölgesel istikrarı sağlamanın yoludur” dedi.
Birleşmiş Milletler Filistin Mültecileri Yardım ve Çalışma Ajansı’na göre, Ürdün’de halihazırda 2 milyondan fazla Filistinli mülteci var ve bunların çoğunun vatandaşlığı bulunuyor. Ürdün Kraliçesi Rania ve ailesi, Kuveyt’ten kaçan Filistinli mültecilerdi.
Trump’ın Gazze Şeridi’ne “sahip olma” ve sakinlerini başka yere yerleştirme önerisi, ABD’nin Arap ortaklarından ve büyük ölçüde iki devletli çözümü destekleyen dünya çapındaki liderlerden muhalefet gördü. Ancak Trump öneriyi geri çekmedi ve geçen hafta İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun Beyaz Saray’a yaptığı ziyarette ilk kez duyurmasının ardından bölgeyi ele geçirme ve geliştirme fikirlerini ısrarla dile getirmeye devam etti.
Pazartesi gecesi yayınlanan Fox News röportajında Trump, Gazze’den ayrılanların geri dönme hakkına sahip olmayacağını söyledi ve Filistinlileri kabul etmeyi beklediği iki ülke olarak Mısır ve Ürdün‘ü gösterdi. Trump bunun “neredeyse hemen” başlatmak istediği bir proje olduğunu söyledi. Bölgeyi bir yıkım alanı olarak adlandırdı.
Salı günü, bunu “Orta Doğu’ya barış” getirme yolunda bir adım olarak nitelendirdi ve bölgede yeni işlerin itici gücü olacağını söyledi. Trump muhabirlere “Bunu çok düzgün bir şekilde yöneteceğiz” dedi ve oteller ve diğer yatırımları içeren bölge için bir kalkınma planı fikirlerini yineledi. Başkanın solunda oturanlar arasında Dışişleri Bakanı Marco Rubio, özel kalem müdürü Susie Wiles ve ulusal güvenlik danışmanı Mike Waltz gibi üst düzey danışmanlar ve yetkililer vardı.
Trump, olasılıklar üzerine düşünürken Gazze için “Bu bir ölüm tuzağı” dedi. Kimsenin kalmak istemeyeceği bir yer olduğunu ve “cehennemde yaşadıklarını” söyledi.