İstanbul’da motokurye Yunus Emre Göçer’e çarparak hayatını kaybetmesine neden olan Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud hakkında, “Taksirle ölüme neden olma” suçundan 6 yıla kadar hapis istemiyle iddianame düzenlendi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud’un oğlunun, motokurye Göçer’e çarparak ölümüne neden olmasına ilişkin soruşturmayı tamamladı.
İki sayfalık iddianamede Mahmud’un, “Taksirle ölüme neden olma” suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapsi istendi. Savcılık, iddianameyi Asliye Ceza Mahkemesi’ne sundu.
DHA’nın haberine göre, Yunus Emre Göçer’in eşi Öznur Göçer’in 20 Aralık’taki ifadesinde “Bu aşamada herhangi bir şikayetinin bulunmadığını” beyan ettiği iddianamede yer aldı. İddianameye göre, Öznur Göçer 13 ve 15 Aralık’ta alınan ifadelerinde ise şikayetçi olmuştu.
İddianameye göre Mahmud ifadesinde, olayda kusuru olmadığını ve olayın motosiklet sürücüsünün dönüşü olmayan yolda dönmeye çalışmasından dolayı meydana geldiğini belirtmişti.
İddianamede bilirkişi raporu ve ve kaza tespit tutanağındaki çelişkiden de bahsedildi. Bu çelişkinin giderilmesi için Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi’nin 15 Aralık’ta rapor hazırladığı hatırlatıldı.
Dosyaya eklenen görüntüler üzerine yeniden rapor istenmesi sonucu hazırlanan 18 Aralık tarihli Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi raporunda zanlının “asli kusurlu”, Göçer’in ise “tali kusurlu” olduğunun bildirildiği anlatıldı.
Adalet Bakanı Tunç: Tahmin ediyoruz ki yakın zamanda gelip ifadesini verecektir
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç bugün Mahmud’un yakın bir zamanda Türkiye’ye gelip ifade vereceğini tahmin ettiklerini söylemişti.
Ankara’da düzenlenen ‘Yargı Reformu Strateji ve İnsan Hakları Eylem Planı’ toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Tunç, “Tahmin ediyoruz ki yakın bir zamanda ilgili şahıs yurt dışından gelip ifadesini verecektir. Dışişleri Bakanlığımızın da bu konuda görüşmeleri söz konusu oldu” dedi.
Bakan Tunç açıklamasında, Adli Tıp Kurumu’ndan iki rapor geldiğini hatırlatmış, “Bu raporlar çerçevesinde dava açılacaktır. Vatandaşımızın hakkını, hukukunu yargımız elbette ki koruyacaktır. Bilirkişi raporu çerçevesinde önümüzdeki birkaç gün içerisinde iddianame de hazırlanacaktır” demişti.
Mahmud’un, kaza tespit tutanağında kusurlu bulunmamasının ardından serbest bırakıldığı ve daha sonra yurt dışına çıktığı anlaşılmıştı.
Ne olmuştu?
Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud, 30 Kasım’da İstanbul’daki Aksaray Kennedy Caddesi’nde trafikte seyir halindeyken Yunus Emre Göçer’in kullandığı motosiklete arkadan çarpmış, yaralı olarak hastaneye kaldırılan Göçer 6 Aralık’ta hayatını kaybetmişti.
Daha sonra Mahmud’un yurt dışına çıktığı tespit edilmişti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, olaydan hemen sonra düzenlenen kaza tespit tutanağında motosiklet sürücüsünün şerit değiştirme kuralını ihlal ettiği gerekçesiyle kusurlu olarak yer aldığını, araç sürücüsüne bir kusur atfedilmediğini, gözaltına alınan Mahmud’un bu yüzden “taksirle yaralama” ile suçlandığını ve serbest bırakıldığını açıklamıştı.
Başsavcılık dosyanın 7 Aralık’ta trafik bilirkişisine gönderildiğini ve bilirkişinin aynı gün Göçer’in bir kusuru olmadığı yönünde görüş bildirdiğini, bunun üzerine 8 Aralık’ta Mahmud hakkında yakalama kararı çıkarıldığını fakat zanlının 2 Aralık’ta ülkeden ayrıldığının tespit edildiğini belirtmişti.
Bunun üzerine, kaza sonrası olay yeri incelemesini ve ilk kusur değerlendirmesini yapan polis memurları hakkında adli soruşturma başlatılmıştı.
Bakan Tunç, ilerleyen günlerdeki açıklamalarında Somali adli makamları ile görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek, önümüzdeki günlerde zanlının Türkiye’ye gelip yargılanacağını ifade etmişti.
Tunç ayrıca kaza hakkında hazırlanan iki rapor arasındaki farkın Adli Tıp tarafından da araştırıldığını kaydetmişti.
Adli Tıp Kurumu tarafından geçen hafta açıklanan ek raporda, araç sürücüsü Mahmud’un sağ şeride yönelerek manevra yaparken, motosiklet sürücüsü Göçer’in de hızını azaltarak sağ şeride doğru yöneldiği belirtildi.
Otomobil sürücüsü Mahmud’un bu durumu dikkate almadığı, frene basmadığı ve takip mesafesini korumadığı vurgulanan raporda, Mahmud’un “asli kusurlu” olduğu kaydedildi.
Ancak aynı raporda, kazada hayatını kaybeden motosiklet sürücüsü Yunus Emre Göçer de “tali kusurlu” bulundu.
Kaynak: BBC Türkçe
Yorumlar kapalı.