1. Haberler
  2. Öne Çıkan
  3. Sokak Hayvanlarına “Ötenazi” Kanun Teklifi, TBMM’yi karıştırdı, Hayvan hakları savunucuları komisyon salonuna alınmadı…

Sokak Hayvanlarına “Ötenazi” Kanun Teklifi, TBMM’yi karıştırdı, Hayvan hakları savunucuları komisyon salonuna alınmadı…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Örnek Resim

Kamuoyunda tartışmalara neden olan ve sokak hayvanlarına “ötenazi” yapılmasının yolunu açacak Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerinde tartışma çıktı. Muhalefet vekilleri, görüşmelerin daha büyük bir salonda yapılmasını talep etti. Komisyon Başkanı AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişci, vekillerin talebini kabul etmeyerek görüşmelere devam etmeye çalıştı. Hayvan hakları savunucuları komisyon salonuna alınmadı. Kirişçi basın mensuplarının dışarı çıkartılacağını söyledi. Çıkan tartışmadan dolayı görüşmelere yarım saat ara verildi. Aranın ardından komisyon görüşmelerinin Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılmasına karar verildi. 

Kamuoyunda tartışmalara neden olan ve sokak hayvanlarına “ötenazi” yapılmasının yolunu açacak Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerinde tartışma çıktı. Muhalefet vekilleri, görüşmelerin daha büyük bir salonda yapılmasını talep etti. TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişci, vekillerin talebini kabul etmeyerek görüşmelere devam etmeye çalıştı. Hayvan hakları savunucuları komisyon salonuna alınmadı. Kirişçi basın mensuplarının dışarı çıkartılacağını söyledi. Çıkan tartışmadan dolayı görüşmelere yarım saat ara verildi. Aranın ardından komisyon görüşmelerinin Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılmasına karar verildi. 

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, kamuoyunda sokak hayvanlarına “ötenazi” yapılmasına yol açacak kanun olarak bilinen 38 maddelik ‘Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni görüşmek üzere AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişci başkanlığında bugün toplandı.

Komisyondaki kanun teklifi görüşmelerine komisyon salonunda yer olmadığı için tartışma çıkmasından dolayı başlanamadı. Komisyon Başkanı AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişci, muhalefet vekillerinin ‘daha büyük bir salona geçilmesi’ talebini kabul etmedi ve görüşmelere devam etmeye çalıştı. 

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Türkiye kamuoyunun, halkımızın ve milyonlarca canlıyı ilgilendiren çok önemli bir kanun tasarısı ile karşı karşıyayız. Bu kanunun her yönüyle tartışılması gerektiğinden dolayı böyle bir salonun bu tartışmayı yapmaya uygun olmadığı ortada. Böyle bir kanun yapılacaksa eğer sadece milletvekilleri değil sivil toplumu, dernekleri, üniversiteleri, meslek örgütlerini Türkiye’de sokak hayvanları ile ilgili söyleyecek sözü olan herkesi dinleyeceğiniz sağlıklı bir ortamı yaratmak gibi bir göreviniz var. Daha geniş bir salonda bu tartışmayı yapmak zorundayız. Bu konuda sizi göreve davet ediyoruz.”

Komisyon Başkanı AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişci, çıkan tartışmadan dolayı kanun teklifi görüşmelerine yarım saat ara verdi.

Aranın ardından başkan Kirişci, komisyon salonunda yer olmadığından dolayı kanun teklifi görüşmelerinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılmasına karar verildi. Kanun teklifi görüşmeleri süren tartışmalar nedeniyle hala başlamadı. (ANKA)

Sokak hayvanları için binlerce insanlar sokağa indi: “Devlet öldürmez devlet yaşatır

AKP’nin meclise sunduğu “Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ne karşı ülke çapında eş zamanlı basın açıklamaları yapıldı. Ankara’da yapılan yürüyüşte (14 Temmuz 2024) polisler ile basın açıklaması yapan avukatlar arasında arbede yaşandı.

Yaklaşık iki aydır gündemde olan sokak hayvanlarının toplatılmasının ve ötenazi adı altında öldürülmesinin yolunu açan yasa teklifini TBMM Başkanlığına sundu. Hayvan hakları savunucuları, ülke genelinde, sokak hayvanlarına “ötanazi” yapılmasını öngören kanun teklifine karşı eylemler düzenleyerek, basın açıklamaları yapıyor.

Ankara’da Ulus Meydanı’nda toplanan PATİKO, Doğa İnsan Hayvan Hakları Federasyonu, Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu ve Halkın Kurtuluş Partisi üyeleri ile çok sayıda hayvansever, “Yasayı geri çek”, “Sokaktayım yanındayım”, “Sessiz kulları öldürmek istiyorlar onların sesi ol”, “Kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat”, “Yaşam hakkı kutsaldır”, “Devlet öldürmez devlet yaşatır”, “Patili canlarımızı AKP’giller’in zulmüne terk etmeyeceğiz” yazılı dövizlerle eylem yaptı.

“MİLYONLARCA KEDİ KÖPEK ÖLDÜRÜLÜRKEN, EVİNİZE GİTTİĞİNİZDE ÇOLUK ÇOCUĞUNUZUN GÖZLERİNE BAKABİLECEK MİSİNİZ?”

PATİKO Derneği Yöneticisi İsmail Erdoğan, yaptığı açıklamada, “Kapalı kapılar ardında kelime oyunları ile kılıflar uydurularak hazırlanan tasarı ile sokaklardaki bütün kedi ve köpeklerin toplanarak bir süre sahiplendirme kılıfı ile bekletilip sonra öldürülmelerini içeren yasa tasarısını tüm kalbimiz, tüm ruhumuz, tüm benliğimizle karşısındayız” dedi. Erdoğan, “Niçin doğrudan öldüreceğiz diyemiyorsunuz? Eğer kamu güvenliği ve toplum sağlığını çok düşünüyorsanız katilleri, canileri, uyuşturucu mafyalarını hedefe koysanıza. Gücünüz bu gariban hayvanlara mı yetiyor? Sokağa çıktığınızda bir köşede size masumca bakan kedinin gözlerine siz de bakabilecek misiniz? Kendi iradesi dışında bu vahşi dünyanıza gelmiş olan kara burunlu bir köpeğin gözlerine bakabilecek misiniz? Milyonlarca kedi köpek öldürülürken, evinize gittiğinizde çoluk çocuğunuzun gözlerine bakabilecek misiniz?” sorularını yöneltti.

“TARİH SİZİ YARGILAYACAK”

Doğa İnsan Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı Tülay Danacıoğlu da “Hani hayvanları mal kapsamından can kapsamına almıştınız? Can kapsamına aldığınız bu canların canını nasıl alacaksınız? Bütün tasarı kedi ve köpeklerin nasıl öldürüleceği konusunda uluslararası sözleşmeler, kanunlar ve gerçekler çarpıtılmıştır. Ey tasarıyı hazırlayanlar; hayvanların öldürülmesi üzerine verdiğiniz bu emeği yıllardır kanunun uygulatılmasına vermiş olsaydınız, bugün sahipsiz hayvan üremesi kontrol altına alınmış olacaktı. Şimdi 100 sene önce hayvanları ‘Hayırsız Ada’ya yollayanları lanetliyoruz. 100 sene sonra da bugün bu kanunu çıkarmaya çalışanları lanetleyeceğiz. Tarih sizi yargılayacak” diye konuştu.

Sokak hayvanları için binlerce insanlar sokakta: 'Devlet öldürmez devlet yaşatır' - Resim : 2

Gönüllü hayvansever Mine Haktanır ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şöyle seslendi:

“Bizler 20 yıl boyunca hayvanseverler, gönüllüler ve sivil toplum örgütleri olarak, belediyelerin bakımevi kurup kısırlaştırma yapması için, yetkili kurumlarca belediyelere denetim, idari ve cezai yaptırım gelsin diye mücadele ettik etmeye de devam ediyoruz. Fakat, yasayı uygulamayan ve görev ihmalinde bulunmaya devam eden belediyelere, yetkili kurumlarca ne denetim yapıldı ve ne de idari cezai bir yaptırım getirildi ve şimdi bir kısım bürokratlar ve bazı siyasiler belediyelerin görev ihmallerinin bedelini, kendi iradeleri dışında bu dünyaya gelen hayvanları öldürerek bu masumlara ödetmek istiyorlar.

Bugün bir kısım bürokrat ve siyasilerin ‘saldırgan olanlar toplanacak uyutulacak öldürülecek’ diyerek ölümlerden ölüm biçmeye çalıştıkları bir insanlık ayıbı olan öldürülmeleri yasaya konmaya çalışılan sokak köpeklerinin yüzde 99’u bu korumacı bekçi çoban köpeklerinin sahiplerince atılan yavrularıdır. TBMM’de, sorunu ve çözümü gerçek anlamda görebilen aklıselim siyasiler olduğuna, TBMM’den tuzaklar içeren bir katliam kanunu çıkmasına geçit vermeyeceklerine inanıyor, milletvekillerine ve cumhurbaşkanına sesleniyoruz. Sivil toplum örgütleri ve kamuoyundan gizli hazırlanan, katliam ve üreme döngüsünü devam ettirecek bu kan kokan yasa teklifi geri çekilmelidir.”

Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu 2. Başkanı Haydar Özkan da “Ucu açık tanımlarla, yerel yönetimlere ötanazi ile öldürme yetkisi veren tasarı asla çözüm getirmemekle birlikte öldürme ve üreme kısır döngüsüne devam edecektir. Öldürme-ötenazi bizim kültürümüzde yok. 1800’lü yıllarda Avrupa’da öldürme-ötenazi, gaz odaları önce hayvanlarla başladı. Bu ötenazinin arkası nereye gidecek? Bakımevi kurmak için, tıpkı 2021’de olduğu gibi, tekrar belediyelere 4 yıl süre tanımak, ‘bakımevi kurmaya gerek yok, türlü gerekçelerle köpekleri öldürebilirsiniz’ demektir” ifadelerini kullandı.

Özkan, tasarıda “uyutma” kelimesinin türlü keyime oyunlarıyla “ötanazi” adıyla daha da pekiştirildiğini belirterek, “Kalbinde zerre kadar Allah inancı olan, insanlığını ve vicdanını yitirmemiş hiçbir vekilin bu tasarıya onay vermeyeceğini düşünüyorum. Tasarının geri çekilmesi için kanunların bize verdiği yetkiler çerçevesinde ‘Yasayı Geri Çek’ sloganı ile tasarı geri çekilene kadar mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu.

Ankara’da basın açıklamasının ardından polisle, sokak hayvanları için açıklamaya katılan avukatlar arasında arbede yaşandı. O görüntüleri Haydar Özkan sosyal medya hesabından paylaştı. (Odatv)

Manşet Foto: Haberler

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Sokak Hayvanlarına “Ötenazi” Kanun Teklifi, TBMM’yi karıştırdı, Hayvan hakları savunucuları komisyon salonuna alınmadı…
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sonsöz Gazetesi | İlkeli Gazeteciliğin Yerel Öncüsü ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin