Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’daki cezalandırıcı sıcak dalgaları, Dünya’nın bilim adamlarının söylediğine göre modern tarihin en sıcak günleri olduğunu söylemesinden iki haftadan kısa bir süre sonra Kuzey Yarımküre çevresindeki şehirlerde rekor kırdı.
Dünyanın büyük bir bölümünü aynı anda etkileyen sıcaklıklar, iklim değişikliğinin insan yapımı güçler tarafından yönlendirilen küresel bir kriz olduğunu hatırlattı: esas olarak fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan ısıyı hapseden gazların emisyonları. Döngüsel bir hava modeli olan El Nino’nun geri dönüşü de dünya genelindeki hava durumu üzerinde geniş kapsamlı etkilere sahip.
Bilim insanları, gezegenin 19. yüzyıldan bu yana yaklaşık iki Fahrenheit derece ısındığını ve insanlar esasen kömür, petrol ve gaz yakmayı bırakana kadar daha da ısınmaya devam edeceğini söylüyor. Daha yüksek sıcaklıklar, aşırı hava olaylarına katkıda bulunur ve aşırı sıcak dönemlerinin daha sık, daha uzun ve daha yoğun olmasına yardımcı olur.
Avrupa’da: Birçok şehirdeki yetkililer soğutma istasyonları kurdu. Ve tehlikenin farkında olarak – yakın tarihli bir araştırmaya göre geçen yaz sıcak dalgalarında 61.000’den fazla insan öldü – hem ziyaretçileri hem de sakinleri günün en sıcak saatlerinde içeride kalmaya çağırdılar. Düşük gelirli işçiler özellikle savunmasızdır.
Tehlikeli bölge: İran’daki ısı endeksi son günlerde 152 Fahrenheit dereceye ulaştı ve bu, sağlıklı insanların normalde dayanabileceği sınırların yakınında.
Salı günü Atina’nın batısındaki Yunanistan’ın Mandra kentinde çıkan yangınlarla mücadele eden bir helikopter ekibi. Petros Giannakouris/Associated Press
Kaynak: The New York Times / Natasha Frost
Yorumlar kapalı.